Hejtman Jiří Běhounek v Číně mimo jiné zjišťoval, zda bude možná spolupráce v...

Hejtman Jiří Běhounek v Číně mimo jiné zjišťoval, zda bude možná spolupráce v oblasti zdravotnictví. | foto: Kraj Vysočina

Podnikatelé z Vysočiny se snaží prorazit v Číně. Je to adrenalin

  • 1
Krajská delegace se v čínské provincii Hubei snažila v uplynulých dnech získat obchodní partnery třeba pro výstavbu kongresového centra. O čínský trh se už nějakou dobu zajímají také firmy TTS a Pretol.

Na podzim to byl jeden z největších úspěchů čínské delegace v Kraji Vysočina. Zástupci Jihlavan airplanes a čínské společnosti Zall Aviation podepsali memorandum o spolupráci.

Jenže uplynul půlrok a věci vypadají trochu jinak. „Čínský partner přestal komunikovat,“ pronesl Igor Stratil, výkonný ředitel společnosti Skyleader, která je stoprocentním vlastníkem firmy Jihlavan airplanes.

Podobnou zkušenost má i sklářská firma Bohemia Machine ze Světlé nad Sázavou, kam čínská delegace loni na podzim taktéž zavítala. „Spolupráce s čínským trhem je náročná a adrenalinová záležitost. Po podzimní návštěvě nemáme žádné konkrétní poptávky. Bylo by naivní očekávat je po takovéto politicko-kulturní akci hned,“ pronesl výkonný ředitel firmy Jiří Trtík.

Byť si zejména zástupce Jihlavanu jinak pochvaluje podporu Kraje Vysočina při kontaktu s čínskými investory, tak k jarní misi, která se minulý týden vrátila z partnerské provincie Hubei, se ani jedna ze zmíněných společností nepřipojila.

„Nebyl důvod. Máme už několik partnerů z jiných provincií a jednáme s dalšími,“ potvrdil Stratil, že si jeho firma hledá jiné cesty, jak na čínském trhu prorazit.

Zatím bez kontraktů

Cesty se kromě politiků zúčastnili také ředitelé krajských nemocnic, zástupci hospodářské komory Kraje Vysočina a devět podnikatelů. Konkrétní smlouvu nepodepsal žádný z nich. „U některých to ale vypadá, že by mohli rozvíjet spolupráci. Nejdále jsou společnosti Pretol a TTS,“ popsal náměstek hejtmana Libor Joukl.

Třebíčská společnost TTS se specializuje na výrobu kotlů na spalování biomasy. Podle jejího ředitele Richarda Horkého Číňané dospěli k poznání, že sice nastartovali hospodářský růst, ale zkazili si životní prostředí. Proto hodlají investovat do čistších technologií.

„Našla si nás společnost Harmony Energy. Když jsme její představitele seznámili s našimi prospekty, byli příjemně překvapeni a říkali, že do dvou měsíců se sem přijedou podívat, abychom tady mohli v jednáních pokračovat. Pokud podepíšeme kontrakt do půl roku, považoval bych to za velký úspěch,“ sdělil Horký, který byl nadšený z precizní přípravy celé návštěvy.

Stejné pocity si přivezl i náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný. Ten se snažil získat jednu developerskou firmu pro projekt kongresového centra v krajském městě. „Její prezident mi přislíbil, že přijede koncem června, abychom se pobavili o možnostech investic. Nic však není slíbeného,“ podotkl.

Zeman to načal

Podle Výborného velkou práci pro české byznysmeny odvedl při své návštěvě prezident Miloš Zeman. „V Číně je vláda jedné strany, proto když z centra zazní, že s Čechy ano, tak to berou skoro jako příkaz.“

Podobný názor na Zemanův přínos zastává i generální ředitel Žďasu Miroslav Šabart. Na kontakty vedení Kraje Vysočina s Čínou má ale jiný názor. „Absolutně v ničem nám nepomáhají. Obchodní aktivity si musíme zajišťovat sami,“ pronesl.

S tím však vedení kraje nesouhlasí. „Před měsícem jsme do Číny vypravili dva zastupitele kraje, aby politicky podpořili podpis velkého kontraktu společnosti Žďas,“ oponuje Joukl.

,