O měsíc dříve se podařilo opravit a otevřít sjezd na 112. kilometru dálnice na Jihlavu. Ilustrační foto.

O měsíc dříve se podařilo opravit a otevřít sjezd na 112. kilometru dálnice na Jihlavu. Ilustrační foto. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dálniční sjezd u Jihlavy se otevřel o měsíc dřív, míří tudy lidé k moři

  • 0
Původně až do konce července měl být uzavřen sjezd na 112. kilometru dálnice D1 do Jihlavy. Rekonstrukci se ale stavbařům podařilo uspíšit. Znovu otevřený sjezd z dálnice směrem na Brno je totiž hojně využívaný nákladní dopravou i turisty mířícími do Rakouska a dál na jih do přímořských destinací.

Exit Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo dopoledne, bez jednoho dne přesně měsíc od jeho uzavření. 

Stavbaři kompletně vyměnili povrch vozovky. S ohledem na důležitost tohoto exitu ale byla použita jiná metoda opravy, místo cementobetonového krytu se pokládal asfalt a doba uzavírky se nejméně o tři týdny zkrátila.

Sjezd ze stejného úseku dálnice ve směru na Havlíčkův Brod zůstává ještě uzavřen.

„Vyšli jsme tak změnou technologie vstříc řidičům, zejména vzhledem k probíhající letní turistické sezoně, jelikož tento sjezd je využíván například pro cesty do Rakouska či Chorvatska,“ informovalo Ředitelství silnic a dálnic na sociální síti. Trasa na jih míjí v blízkosti dálnice Jihlavu a vede dále na Znojmo a Vídeň. 

Po dobu uzavírky bylo možné z dálnice sjet na 104. kilometru u Větrného Jeníkova nebo na exitu 119 Velký Beranov. Urychlení oprav policie na Vysočině uvítala, ačkoliv v minulých týdnech nezaznamenala kvůli uzavření sjezdu v dopravě zásadní problémy.

Policie: Hlavní sezona teprve začíná

"Stoprocentně to kvitujeme jako dobrou věc, protože teď se teprve rozjíždí ta hlavní turistická sezona," řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Uzavření sjezdu komplikovalo situaci na dálnici při několika nehodách nákladních aut na opravovaném úseku mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem. 

"Tam to dělalo problémy, protože auta nemohla sjet. Nebylo možné ten prostor vyčistit," uvedla mluvčí. 

Nehody se podařilo odstranit vždy nejpozději během půldruhé hodiny. Řidiči si jinak v regionu hledali jiné trasy, doprava se zahušťovala v některých částech Jihlavy. 

Od konce března je kvůli výměně povrchu vozovky svedena doprava na D1 do jednoho pásu mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem (kilometr 112 až 104). Vozy jezdí ve dvou zúžených pruzích v obou směrech. Na 112. kilometru je od té doby uzavřen nájezd na Brno.

,