Na počtu nehod na Vysočině se v roce 2010 negativně podepsala dálnice D1. Ilustrační foto

Na počtu nehod na Vysočině se v roce 2010 negativně podepsala dálnice D1. Ilustrační foto | foto: Radim Lukeš

Dálnice D1 zhoršila bilanci nehod na Vysočině, přibylo i mrtvých

  • 1
Dálnice D1 a silnice na Jihlavsku jsou nejnebezpečnějšími místy v kraji. V loňském roce zemřelo na silnicích kraje 51 lidí, což je o 16 víc než v roce 2009. Nejvíc nehod policisté řešili na krajském úseku dálnice D1, nejvíce mrtvých pak bylo na silnicích Jihlavska.

Vyšší počet nehod přinesl i výši způsobených škod. "V loňském roce šetřili policisté na Jihlavsku 433 dopravních nehod, předloni jich bylo 258," uvedla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Při nehodách loni vznikla škoda přes 34 milionů korun.

Řidiči na Vysočině podle nejnovějších policejních statistik stále podceňují stav vozovky, vlastní schopnosti a vliv počasí. Navíc někteří jezdí rychle a proviňují se i nerespektování přednosti v jízdě.

V devíti případech zavinili nehodu na Vysočině chodci. "Za 57 nehod může lesní zvěř. Alkohol byl zjištěn u 31 viníků dopravních nehod," popsala jihlavská mluvčí Kroutilová.

Ubylo viníků s alkoholem v krvi

Méně hříšníků s alkoholem v krvi načapali policisté u nehod. "Loni to bylo ve 216 případech," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že počet nehod, při nichž figuroval alkohol, se meziročně snížil o 16.

Podle Petra Halána z krajské dopravní policie nejvíc nehod s tragickými následky loni na Vysočině způsobilo nedání přednosti v jízdě.

Jako nejtragičtější policisté hodnotí loňskou nehodu u Stonařova na Jihlavsku, při níž zemřela osmiletá dívka. Zraněny byly také o rok starší dívka a dvaatřicetiletá řidička. Automobil skončil na poli a několikrát se otočil a zůstal na střeše.

Zkraje listopadu zahynul osmatřicetiletý řidič kamionu a jeho o dva roky mladší spolujezdec při srážce dvou kamionů mezi obcemi Kámen a Habry na Havlíčkobrodsku.