Kvůli stříhání elektrického vedení se na chvíli zastavila D1 u Koberovic

  • 1
V neděli ráno byl v obou směrech na několik minut přerušen provoz na D1 u Koberovic nedaleko Humpolce. Energetici na 81. kilometru přestřihli a sundali elektrické vedení, které zde dálnici křižuje. Nově ho uložili do kabelů pod komunikací. Akce se obešla bez potíží, doprava stála asi deset minut.

Operace se uskutečnila v neděli ráno po páté hodině. Ještě zhruba o půl hodiny dříve, než energetická společnost EG.D avizovala. „ Akce proběhla bez problémů. Samotná dálnice byla zavřená zhruba od 5:05 do 5:15,“ informoval mluvčí EG.D Roman Šperňák. Uzavírku řídila policie.

Poblíž exitu Koberovice vznikl asi dvacet metrů široký koridor. V něm dodavatelská firma přestřihla vedení, které křižovalo dálnici, vodiče pak odstranila z vozovky. „Celá akce i s přípravami zabere asi hodinu, zastavení provozu je už jen finále,“ popsal ještě před víkendem Šperňák.

Podle jeho slov by to mělo být poslední takovéto omezení na dálnici u Humpolce. Při modernizaci zdejších úseků už energetici dopravu na podzim zastavovali třikrát. Víkendová akce byla v této lokalitě poslední.

„Společnost EG.D má přibližně 35 křížení vedení s D1. V posledních letech už se vyřešilo převedením do kabelů pod dálnici 15 podobných přechodů. Je to vždy složitý proces na přípravu i realizaci,“ zmiňuje Šperňák.

Na jeho postupném odstraňování začalo společnost pracovat od roku 2013. Na dalších místech se postupně připravuje. V některých případech to však neumožňuje například velké převýšení nebo nevhodné podloží.

Čtyři metry pod vozovkou a technologie pro skalní vrty

Ani nynější přeložka u Koberovic nebyla snadná. Kabel je uložený v hloubce čtyři metry pod vozovkou, přičemž tu dálnici vede navíc zářezem. Energetici tu výrazně bojovali s velmi tvrdým podložím.

„Pro takto tvrdé podloží využíváme technologii pro skalní vrty, která je náročná technicky i časově,“ podotkl technik EG.D Jiří Franěk.

Důvodem přesunu vedení pod zem je podle společnosti snaha o maximální bezpečnost. Před několika lety se totiž naplno ukázalo, v čem je vedení nad dálnicí nebezpečné.

„Stala se smrtelná nehoda, kdy řidič nákladního automobilu u Brna se zvednutou korbou o vedení zavadil a následně zemřel po zásahu elektrickým proudem,“ vzpomněl mluvčí energetické distribuční společnosti.

„Přesun pod zem zvýší kvalitu dodávky. Je to bezpečnější pro provoz na samotné dálnici a tato potřeba vyvstala i z jednání s Leteckou záchranou službou, pro kterou je přistání poblíž venkovního vedení velice riskantní,“ dodal vedoucí Správy sítě vysokého a nízkého napětí EG.D Bohdan Důbrava.

Provoz na D1 se v neděli ráno zastaví u Koberovic na Vysočině.

Provoz na D1 se v neděli ráno zastaví u Koberovic na Vysočině.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz