(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na D1 začíná oprava dalších úseků, omezení budou u Meziříčí i Beranova

  • 3
Ředitelství silnic a dálnic začíná opravovat další dva úseky dálnice D1 na Vysočině. Už v pátek večer musí řidiči čekat první omezení na úseku mezi exity 141 a 146 u Velkého Meziříčí. V pondělí se přidá i úsek mezi Velkým Beranovem a Měřínem. Obě stavby mají být dokončeny v roce 2021.

První práce zahájí stavební firmy mezi oběma meziříčskými sjezdy v pátek v 18 hodin. „Modernizace bude zahájena pracemi ve středním dělícím pásu,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Dělníci začnou stahovat provoz do jednoho jízdního pruhu. Směrem na Prahu budou auta jezdit jedním pruhem do nedělního odpoledne. Provoz na Brno bude v jednom pruhu veden od pátečních 20 hodin do nedělní půlnoci.

Přestavbu skoro šesti kilometrů D1 u Velkého Meziříčí zajistí firma Metrostav, dokončit ji má do dubna 2021. „Cena stavby je podle smlouvy 1,583 miliardy korun bez daně,“ uvedlo ŘSD.

Součástí modernizace bude i oprava mostu Vysočina, nejvyššího na celé D1. Mostovka dlouhá 425 metrů je ve výšce 76 metrů. Stavba na 144. kilometru D1 překlenuje údolí řeky Oslavy.

Most tvoří dvě souběžné konstrukce, každá je pro jeden směr dálnice. Během oprav bude podle údajů na webu ŘSD mostovka rozšířená v obou směrech. Úpravy se budou týkat pouze vnitřních konzol, vnější zůstanou beze změn.

Mezi Beranovem a Měřínem začnou omezení v pondělí ráno

Ve Velkém Meziříčí bude zřejmě také při letošních opravách D1 zbouraný dálniční nadjezd směrem na Fajtův kopec, kde je rozhledna a lyžařská sjezdovka. Podle údajů na webu města by nový nadjezd měl stát do zimy, mezitím budou auta jezdit po objížďce.

Mezi Velkým Beranovem a Měřínem se budou stavební dělníci na dálnici pohybovat od pondělního rána. Nejprve tu budou auta jezdit jedním jízdním pruhem na Brno a v úterý bude stejně omezen směr na Prahu.

Tento úsek budou mít na starosti firmy Strabag, Metrostav a Eurovia CS. Jde o zakázku za 1,888 miliardy korun bez daně.

V celkovém součtu půjde o 14,7 kilometrů dálnice. Veškeré práce tu mají podle Studeckého skončit do listopadu 2021.

Mezi Prahou a Brnem zatím ŘSD opravilo 90 kilometrů dálnice. Dalších 52 kilometrů je podle mluvčího v realizaci a opravy zbylých 19 kilometrů začnou v letošní stavební sezoně.

Opravovat se začne dálnice u Velkého Meziříčí (červená značka) a úsek mezi Velkým Beranovem a Měřínem (modrá značka).

Opravovat se začne dálnice u Velkého Meziříčí (červená značka) a úsek mezi Velkým Beranovem a Měřínem (modrá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,