Neděle 7. června 2020, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 7. června 2020 Iveta, Slavoj

Čechům nejvíc chutná čokoláda z kakaových bobů z Ghany, tvrdí výrobce

  17:54aktualizováno  17:54
V období před koncem roku čokoládovny jedou na plné obrátky. Jednou z nich je i rodinná čokoládová firma Kamila Chocolates z Vyskytné nad Jihlavou. Specializuje se na ruční výrobu čokoládových bonbonů, pralinek a zakázkovou výrobu.

„Ročně vyrobíme 40 tun čokolády. Teď před Vánocemi je vrchol sezony. Umíme udělat z čokolády prakticky cokoli: šroubovák, hever, knihu nebo postavu v životní velikosti. Novinkou je u nás nyní pivní čokoládový bonbon,“ říká zakladatel firmy a její jednatel František Hlava.

Většina lidí, kteří viděli film Čokoláda, si může myslet, že její výroba je romantická a možná tak trochu i sexy záležitost. Je tomu skutečně tak?
Zcela určitě. Už madame de Pompadour nebo Casanova byli milovníci čokolády. A staří Aztékové a Inkové nazývali čokoládu, kterou popíjeli, božským nápojem. Uměli ho dochutit vanilkou nebo chilli a věděli, že jim tento nápoj navozuje euforii a pocit štěstí. A my v naší výrobně děláme čokoládu s láskou.

Fotogalerie

Jaká čokoláda Čechům chutná?
Každý národ se liší svými chutěmi. Švýcaři, Rusové, Poláci mají jiné chuťové buňky. My spolupracujeme s firmou, která je největším zpracovatelem kakaových bobů v Evropě. Můžeme tak mít kakaové boby asi ze 200 plantáží světa. Před lety jsme si v Jihlavě založili malou firemní prodejnu, kde jsme chutě Čechů asi tři roky zkoumali. Chtěli jsme zjistit, co jim opravdu chutná. Zjistili jsme, že jsou to kakaové boby z Pobřeží slonoviny a z Ghany. To je čokoláda, která chutná 80 % Čechů. Ona totiž jinak chutná čokoláda z kakaových bobů z Tanzánie či Kolumbie. Je to jako s vínem.

Takže u vás najdeme jen čokoládu z těchto bobů?
Umíme se zákazníkovi přizpůsobit. Měli jsme například zákazníka ze Slovenska, který má kavárnu, kde vaří kávu z Kolumbie. Ta je lehce do kysela. Zajímalo je, zda i čokoláda bude mít takovou chuť. A představte si, měla. A protože chtěli být styloví, dodáváme jim čokoládu právě z těchto bobů.

Převažuje v oblibě hořká čokoláda, mléčná nebo bílá?
Ze 40 % je hořká, 35 % tvoří mléčná a zbytek bílá čokoláda. Máme ale i speciální druhy čokolády citronové, pomerančové nebo pistáciové. Základ tvoří bílá čokoláda, do které se zamíchá speciální pyré. Ale pozor, není to náplň.

Experimentují Češi rádi?
Ano. Třeba my děláme čokolády s padesáti druhy posypu. Od sušených plodů (jádra ořechů) až po lyofilizované (mrazem sušené) ovoce, které je při minus 50 stupních Celsia zbaveno vody.

Používáte i koření? Třeba chilli, sůl...
Pochopitelně. Ale používáme třeba kořen ašvagandy nebo nať yzopu. Třeba ašvaganda je kořen, který je nejen léčivý. Má i povzbuzující účinky. Kdysi se dělal pokus, ve kterém se čokoláda s kořenem ašvagandy rozdala dělníkům. Po měsíční konzumaci těchto výrobků pociťovali daleko menší pocit únavy.

A pokud jde o chilli?
Je chilli a chilli. Do našich čokoládových bonbonů dáváme chilli, které se jmenuje scorpion. Když s ním děvčata pracují, musejí mít roušky, a i přes gumové rukavice, které nosí, kdyby si pak přetřely oko, tak je to bude pálit. Je na to bezpočet receptur.

Ostatně jak to vůbec máte s recepty? Odkud je máte?
Receptury pečlivě tajíme. Jsou jich stovky. Máme je pečlivě uschované v trezoru a také v synově hlavě. Právě on vymýšlí různé náplně. Základem jsou receptury z 30. let minulého století. Třeba pralinka je likérový bonbon. My umíme udělat pralinku ze všech druhů destilátů. Třeba i z absintu. Byli jsme nedávno osloveni některými pivovary, zda bychom dokázali udělat bonbon z piva. My jsme na to šli jinou cestou. Z piva se dělá pivní pálenka a tu jsme dali do čokoládových bonbonů. Takže náš bonbon k pivu je vyroben z pivní pálenky.

Už jste říkal, že Vánoce jsou pro firmu vrcholem sezony. Co tedy teď nejčastěji děláte?
Soustředíme se na zakázkovou výrobu. Nemusí jít přímo o vánoční motiv. Zákazník si například vymyslí, že chce své zaměstnance obdarovat čokoládovou tabulkou s logem firmy. Dokážeme z čokolády udělat cokoliv. Třeba nůžky, sponkovačku, kancelářské svorky. Necháme si vyrobit formu, do níž se pak daný výrobek jen odleje.

A co Mikuláš, toho také svedete?
Také ho děláme. Ale toho si můžete koupit kdekoli v obchodě. Když už se do výroby Mikuláše pustíme, chceme se s ním odlišovat od Mikulášů, které dělají velké firmy. A nebalíme ho do staniolu, ale do celofánu, aby byl vidět.

Jakého největšího Mikuláše jste dělali?
Když na to přijde, mohu udělat Mikuláše v životní velikosti. Jinak máme formy od 5 centimetrů až po půl metru.

Kam dodáváte vaši čokoládu?
Je to hlavně Česká republika. Máme čtyři obchodní zástupce, zásobujeme asi 800 prodejen po celé republice. A Česká republika pro rodinnou firmu je dostatečně veliká.

Velké obchodní řetězce vás nelákají?
Řetězce jsou podle mého názoru pro malé rodinné firmy, jako jsme my, likvidační. Jdeme si svojí cestou a zákazníky máme nejen v maloobchodní síti, ale jsou to i různé firmy. Přibližně 55 % výroby tvoří zakázková výroba a 50 % výroba pro maloobchodní síť.

Když se vrátím k filmu Čokoláda, představitelka hlavní role dokáže každému, kdo do její čokoládovny přijde, najít čokoládový bonbon, který mu bude zaručeně chutnat. Umíte to také?
Troufám si říct, že po dvaceti letech v oboru to už dokážu. Když budu mít 100 zákazníků, podaří se mi do jejich chuti trefit tak z 80 %.

Tipnete si, co by chutnalo mně?
Vás bych si tipnul už na nějakou fajnšmekřinu. Takže určitě hořká čokoláda a myslím, že by vám v ní mohly chutnat mandle nebo oříšky. A vy jste také experimentátorka, takže tipuji, že byste ochutnala i ten čokoládový bonbon z pivní pálenky.

Máte pravdu, ochutnala.
Tak vidíte (směje se).

  • Nejčtenější

Chceme upozornit na čechizaci Moravy, říká muž, který maloval hranice

Vlnu diskusí vzbudili značkaři, kteří před měsícem na šesti místech namalovali na silnice historické zemské hranice...

Uprostřed sídliště je louka jako Central Park, lidé odmítají její zastavění

V Chotěboři na Havlíčkobrodsku opět planou emoce. Důvodem je návrh na výstavbu nových bytových domů na Koubku. Tak je...

Stát překvapil zájmem rozšířit těžbu u Přibyslavi, pod zemí je wolfram a indium

Stát má na Havlíčkobrodsku zájem o další nerostné bohatství. Ložisko Brzkov by chtěl rozšířit na obří plochu mnoha...

Na Vysočině léčí pacienta s koronavirem, kterého už měsíc měli za vyléčeného

Epidemiologové z Vysočiny řeší případ člověka, kterého měli za již vyléčeného z covidu-19, ovšem on byl po čase opět...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kůrovec odkryl historické opevnění, které střežilo cestu z Jihlavy

Kůrovcové kácení nedávno u Vyskytné nad Jihlavou zcela odhalilo opevnění z roku 1843, jež kdysi vybudovali během...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Na Vysočině léčí pacienta s koronavirem, kterého už měsíc měli za vyléčeného

Epidemiologové z Vysočiny řeší případ člověka, kterého měli za již vyléčeného z covidu-19, ovšem on byl po čase opět...

Desítky kilogramů bakterií mají uzdravit rybník u Pelhřimova

Malý přítok, rybaření a sinice. To jsou problémy osmihektarového rybníka Stráž na okraji Pelhřimova. I když kvalita...

Uprostřed sídliště je louka jako Central Park, lidé odmítají její zastavění

V Chotěboři na Havlíčkobrodsku opět planou emoce. Důvodem je návrh na výstavbu nových bytových domů na Koubku. Tak je...

Vzácný jeřáb popelavý poprvé zahnízdil na Vysočině, ochránci jásají

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny zaznamenali první prokazatelné zahnízdění páru kriticky ohrožených jeřábů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Měla jste se víc zajímat, vzkázal soud Vondráčkové ve sporu o túje

Helena Vondráčková prohrála pravomocně spor s obcí Řitka kvůli pokáceným tújím na obecním pozemku před jejím domem....

Vlakem do Chorvatska za šest set korun. RegioJet očekává masivní zájem

Během příštího týdne zahájí provozovatel vlakové a autobusové dopravy RegioJet prodej jízdenek do chorvatské Rijeky....

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Případ Bangladéš zůstává nejčernější skvrnou na nedávné minulosti Světové zdravotnické organizace. Chuť být prospěšný a...

SuperStar vyhrála Slovenka Barbora Piešová. Porotkyně Bagárová chyběla

Česko Slovenskou Superstar 2020 se stala zrzka Barbora Piešová (19), která rozplakala svým finálovým výkonem porotu i...

Česko zdražuje nejrychleji z celé EU. Mohou za to platy i slabá koruna

V polovině zemí Evropské unie kvůli koronaviru ceny služeb i zboží v obchodech klesají. Česko stojí na opačném konci –...