Čtvrtek 28. května 2020, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. května 2020 Vilém

Na výstavě obalů se sešlo 80 kilo čokolády. Zn.: Ochutnávka povolena

  18:25aktualizováno  18:25
Už jen pouhé čtyři dny mají zájemci možnost uvidět výstavu, která byla ve čtvrtek otevřena v Městském muzeu ve Svratce na Žďársku. Její exponáty mají tu nevýhodu, že pomalu mizí. Návštěvníci totiž mají kromě samotné prohlídky výstavy také možnost ochutnat různé čokoládové cukrovinky z celého světa.

Čokoládová výstava ve Svratce, kde je dovoleno ochutnávat exponáty. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

"Obaly nemáme spočítané, ale jsou to stovky. Několik vitrín je věnovaných firmám Orion, Zora a Figaro, jakožto největším výrobcům v někdejším Československu, ale jsou tady i zastoupeny firmy z mnoha dalších zemí.

Obaly jsou většinou z depozitáře muzea, něco máme zapůjčeno od soukromých sběratelů a oslovil jsem i firmy ve světě, jestli by poskytly vzorky obalů, případně i čokolád, a někteří se ozvali, konkrétně z Německa, Belgie, Řecka, Estonska a dokonce i USA," popisuje výstavu její autor Martin Mudroch.

Mezi exponáty jsou i obaly ze Švédska, Finska, Turecka, Španělska a dalších zemí. Na výstavě se návštěvníci dovídají mnohé zajímavosti o čokoládě.

A jak se vlastně připravuje? Kakaové boby se usuší, rozdrtí a upraží. Vytvoří se kakaová hmota, která se smíchá s tukem, cukrem a dalšími přísadami. Hmota se 2 - 72 hodin šlehá při teplotě 55 - 65 stupňů Celsia, pak se nalije do forem a ochladí.

Čokoláda vznikla před bezmála třemi sty lety

A jak vlastně zmiňované kakaové máslo chutná? "Nemá žádnou chuť," převaluje v ústech malý kousek Luboš, který ve středu přišel na výstavu mezi prvními návštěvníky. Teprve když přidá do úst kousek stoprocentní čokolády a "vyrábí" si tak svoji čokoládovou směs, přichází jí na chuť.

Fotogalerie

U vánočního stromku se diví malý Michal, když ho pořadatelé nabádají, aby si utrhl a ochutnal. Pak se ruka rychle vymrští a už svírá jednu z figurek.

"Předpokládáme, že vzorky čokolád a pralinky, které podle receptur z dvacátých let minulého století připravila místní cukrářka Terezka Cachová, nám vydrží po celou dobu výstavy. Díky vzorkům výrobců se nám sešlo přes 80 kilogramů různých čokolád, bonbonů a figurek," usmívá se autor výstavy.

Akce, během níž se návštěvníci dozvědí například to, že se první čokoláda objevila v Londýně v roce 1728 či že mléčná čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1860, se koná v Městském muzeu ve Svratce do pondělí 30. prosince.

Autor:
  • Nejčtenější

Ve 47 letech zemřel kouč třebíčských hokejistů Novák

Byla to zpráva, které dnes ráno nikdo nemohl uvěřit. Ještě v úterý vedl Radek Novák trénink prvoligových třebíčských...

Nejdražší cyklostezka Vysočiny je skoro hotová, cenu zvedl unikátní most

Stavba nejdražší cyklostezky na Vysočině se chýlí ke konci. Podél řeky Sázavy v centru Havlíčkova Brodu je už v její...

Opilí Rusové, rybáři a krutá zima. Cestovatelka brázdila zamrzlou Sibiř

Více než dva roky života už strávila na cestách dvaatřicetiletá Jolana Sedláčková z Jihlavy. Vášnivá cestovatelka,...

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na prohraný soud s učitelkou musí škole potřebné miliony půjčit město

Žďárská základní škola Švermova prohrála hlavní část pracovněprávního sporu s bývalou zaměstnankyní Hanou Humpolíkovou....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Dávno před covidem-19 umírali lidé na mor, tyfus či choleru po tisících

Jak velký význam má covid-19 v historickém srovnání? Nevelký. V dějinách nejsou epidemie výjimkou a nevyhnuly se ani...

Břehy řeky Sázavy ve Žďáře spojuje nový most, fungovat začne v červenci

Patnáct tun váží železná konstrukce budoucího mostu, kterou stavbaři pomocí jeřábu pokládali ve středu přes řeku Sázavu...

Zámek v Jaroměřicích se bude opět zrcadlit v Rokytné, říčka má i nové mosty

V pondělí se poprvé po zimní přestávce a omezeních spojených s nouzovým stavem otevřely také brány zámku v Jaroměřicích...

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

Advantage Consulting, s.r.o.
INVESTIČNÍ GURU PRO VIP KLIENTY

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 40 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz