(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Archiv MAFRA

Bioplynce v zimě zamrzl filtr. Za zápach dostala od inspekce pokutu

  • 2
Pokutu ve výši sto tisíc korun musela zaplatit firma AVE Žďár nad Sázavou. Vyměřila ji Česká inspekce životního prostředí. Podle inspektorů firma pochybila při provozu bioplynové stanice. Na ní minimálně dva měsíce nesprávně pracoval filtr, který měl odstranit nepříjemné pachy.

„Při kontrole, kterou kontroloři provedli v březnu 2017, zjistili, že instalovaný biofiltr, který slouží jako koncové zařízení na likvidaci pachových látek, byl po dobu minimálně dvou měsíců provozován s teplotou pod bodem mrazu,“ uvedl ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský.

Podle něho měla nízká teplota filtru významný vliv na jeho správné fungování. Bioplynová stanice sídlící v průmyslové zóně na okraji města směrem na Jihlavu tak představovala zvýšenou zátěž pro okolní prostředí.

Dodal, že společnost AVE Žďár nad Sázavou porušila svoji povinnost tím, že se neřídila schváleným provozním řádem. „Dopustila provoz bioplynové stanice s prakticky nefunkčním zařízením k omezování emisí,“ upozornil Panský.

Že filtry nefungovaly zcela správně, firma přiznala. „Jednalo se o období, kdy byly venkovní teploty extrémně nízké, a proto teplota biofiltru klesla o několik stupňů pod povolenou hranici. Nejednalo se o špatnou instalaci filtru,“ uvedla mluvčí koncernu AVE CZ, do něhož žďárská firma spadá, Pavla Ivácková.

Odvolání nepomohlo, s bioplynovou stanicí byly problémy i dřív

Proti pokutě se společnost odvolala k ministerstvu životního prostředí. „Pokutovaným skutkem jsme nezapříčinili žádné znečistění životního prostředí,“ podotkla Ivácková. Ministerstvo však odvolání zamítlo a výši sankce potvrdilo.

Podle Panského byly s provozem bioplynové stanice už dříve problémy. „Její provoz je zdrojem četnějších stížností na zápach, věnujeme ji zvýšenou pozornost. Sankci jsme jí už v minulosti opakovaně ukládali,“ konstatoval ředitel havlíčkobrodského inspektorátu.

Mluvčí společnosti předchozí sankce nezmiňuje. Ty se vztahují ještě k předchozímu vlastníkovi. AVE bioplynovou stanici převzala až později. „Naše společnost zaznamenala jeden telefonický dotaz na zápach v průběhu loňské zimy,“ dodala Pavla Ivácková. Radnice ve Žďáře nad Sázavou dokonce neeviduje ani jednu stížnost.

Biofiltr už firma nechala předělat. „Upravili jsme ho tak, abychom jeho konstrukcí a izolací zajistili, že se tato situace nebude opakovat. Nyní je vše v souladu s provozním řádem,“ ujistila mluvčí společnosti AVE CZ.