Na Pěší pouť k Božímu milosrdenství do Slavkovic vyrazili i věřící z Prahy....

Na Pěší pouť k Božímu milosrdenství do Slavkovic vyrazili i věřící z Prahy. Takto procházeli Havlíčkovým Brodem. | foto: Luboš Vácha

Na setkání u Slavkovic šly stovky poutníků, z Brodu je vyprovázely zvony

  • 0
Přes dvě stovky poutníků v pátek kolem druhé hodiny odpoledne dorazilo do Slavkovic u Nového Města na Moravě. Už podesáté se tam koná Pěší pouť k Božímu milosrdenství. Programem víkendového setkání poutních skupin je vzájemné seznámení, společné modlitby a mše i celonoční adorace.

Letos věřící zamířili na Vysočinu z celkem šesti směrů. „Poutníci přišli z Českých Budějovic, Prahy, Fulneku, Hodonína, Mladé Boleslavi a nově také z Mezilesí v Polsku,“ říká koordinátor akce Tomasz Kazański, který patří do komunity otců pallotinů, která o poutní místo na Novoměstsku pečuje.

„Proudů a poutníků postupně přibývá,“ dodal Kazański, který osobně vedl skupinku z Mezilesí u česko-polských hranic.

Na Pěší pouť k Božímu milosrdenství do Slavkovic vyrazili i věřící z Prahy....

Zhruba třicítku poutníků z Prahy zachytil fotograf při cestě Havlíčkových Brodem. To už měli v nohách 127 kilometrů. Celkem museli urazit z české metropole až do Slavkovic 170 kilometrů. Všichni odstartovali minulou sobotu.

V Havlíčkově Brodě se poutníkům dostalo vřelého přivítání. Na jejich počest zněly v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Ve středu odpoledne je vítaly při příchodu, ve čtvrtek ráno je vyprovázely na další cestu.

„Trasy jsou plánované na sedm dní, osmý den prožíváme ve Slavkovicích,“ vysvětluje Kazański. Na programu jsou bohoslužby, večerní a ranní chvály, ale také přednášky a celonoční adorace. Pěší pouť skončí v sobotu, kdy je od 10 hodin na programu závěrečná mše svatá.

Zajímavé však byly i jednotlivé trasy. Například poutníci z Prahy po cestě navštívili Číhošť spojenou s působením faráře Josefa Toufara, svatoanenské poutní místo v Pohledu nebo Zelenou horu ve Žďáře nad Sázavou.

,