(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Chřipková epidemie nemá konce, jen na Vysočině jí podlehlo už sedm lidí

  • 0
Při letošní epidemii chřipky už na Vysočině zemřelo sedm lidí. Jenom v minulém týdnu zemřeli v souvislosti s touto virovou infekcí další tři lidé. Nemoc stále není na ústupu, i když v některých okresech kraje počty marodů poklesly.

„Jedná se o tři ženy narozené v letech 1931, 1932 a 1927. Dvě byly z Jihlavska a jedna ze Žďárska,“ uvedla krajská epidemioložka Alena Dvořáková s tím, že letošní epidemie si vyžádala dohromady už sedm životů.

Vývoj respiračních onemocnění na Vysočině

  • Havlíčkův Brod - 1 551 (9. týden); 1 728 (10. týden)
  • Jihlava - 1 889; 1 761
  • Pelhřimov - 1 372; 1 791
  • Třebíč - 1 703; 1 473
  • Žďár nad Sázavou - 1 617; 1 526
  • Vysočina celkem - 1 649; 1 640

Poznámka: Údaje ukazují počet nemocných v jednotlivých okresech a v kraji v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Zdroj: krajská hygienická stanice

Poměrně vysoký počet úmrtí v uplynulém týdnu je podle ní zároveň jedním ze znaků, že epidemie ještě není na ústupu.

„Vývoj nemocnosti momentálně stagnuje. V některých okresech počty nemocných poklesly, v dalších je naopak zase nárůst. Také v nemocnicích je stále hodně hospitalizovaných pacientů a máme rovněž velké množství laboratorně prokázaných virových chřipek typu A i B. To znamená, že je pořád velký počet lidí, kteří mohou být potenciálním zdrojem nákazy pro ostatní,“ konstatovala Dvořáková.

Například v jihlavské nemocnici se s chřipkou léčí v těchto dnech deset pacientů. Je to však o polovinu méně, než tomu bylo na začátku minulého týdne.

„Nejčastěji jsou hospitalizováni na infekčním oddělení a infekční JIP, ale také na interně nebo dětském oddělení,“ upřesnila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Zákazy návštěv ruší jen někde, v Jihlavě trvá už přes měsíc

V Jihlavě už přes měsíc platí zákaz návštěv a vedení nemocnice o jeho zrušení zatím neuvažuje.

„Chápeme, že toto omezení může být pro některé hospitalizované a jejich blízké těžké. Ale snažíme se ochránit pacienty. Samozřejmě děláme výjimky, například když se někdo ocitne na konci života, rodina jej navštěvovat může,“ doplnila mluvčí.

Na Třebíčsku a Žďársku, kde se počet nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel dostal pod hranici epidemie, nemocnice a některá sociální zařízení už od zákazu návštěv upustily. To je případ třebíčské a novoměstské nemocnice. Zájemci mohli navštívit své blízké poprvé v sobotu.

Ke zrušení zákazu se přidaly například i domovy seniorů v Mitrově a Velkém Meziříčí, Domov Kamélie v Křižanově, Charitní domov Moravec nebo také Dům svatého Antonína v Moravských Budějovicích.

Dopravní podnik najal kvůli absencím brigádníky

Vysoká nemocnost je nadále u řidičů jihlavského dopravního podniku. Kvůli početné marodce dokonce minulé pondělí nejezdily všechny spoje.

„Nemocných je zhruba stejný počet jako v minulém týdnu. Momentálně to je kolem patnácti lidí. Omezení spojů ale nehrozí, daří se nám nemocné nahradit brigádníky,“ podotkl ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Josef Vilím.

Lidé, kteří onemocní chřipkou, marodí v průměru dva týdny. Pokud se přidají komplikace, je doba léčení ještě delší.

„Pět dní trvají typické chřipkové příznaky. Poměrně dlouhá je pak rekonvalescence. Lidé jsou unavení, malátní a přidružit se mohou i různé komplikace. Například bakteriální záněty dutin, průdušek či plic,“ upozornila Dvořáková.

Chřipková epidemie zatím trvá na celém území republiky, byť celková nemocnost akutními respiračními infekcemi poklesla o 3,1 %.

„I nadále platí doporučení vyhýbat se větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál - je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozornila hlavní hygienička Eva Gottvaldová.