Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pošta přerušila doručování zásilek kvůli psům, teď za to platí pokutu

  • 108
Z obav ze dvou psů za plotem odmítla Česká pošta na jednu konkrétní adresu na Jihlavsku téměř dva měsíce doručovat jakékoliv zásilky. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jí za to udělil pokutu ve výši 20 tisíc korun. Po několikerém odvolání pošty ji nyní pravomocně potvrdil Nejvyšší správní soud.

Případ se táhne už pět let, začal v první polovině března roku 2014. Česká pošta na jedné z adres v obci na Jihlavsku přerušila na 37 pracovních dní doručování jakýchkoliv zásilek. Stalo se tak kvůli údajnému ohrožení doručovatelky dvěma psy za plotem.

„Pošta chtěla využít ustanovení zákona o poštovních službách, podle kterého nemusí dočasně plnit poštovní povinnost, jestliže tomu brání překážky, které sama nevyvolala a jejichž vzniku nemohla ani při řádné péči zabránit,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Česká pošta na danou adresu nedoručovala od 11. března do 5. května. „Abychom ochránili své zaměstnance před případným útokem psa. Jak známo, psi prostě pošťáky rádi nemají,“ vysvětlil mluvčí České pošty Matyáš Vitík s tím, že jen v roce 2017 došlo ke 160 napadením pošťáků psy.

Právě obava o zdraví doručovatelky podle Vitíka stála za rozhodnutím poštu k domu se psy nedoručovat. „Při vkládání poštovních zásilek do schránky poblíž plotu byla doručovatelka opakovaně napadána psy, s nimiž byly již v minulosti problémy, a kteří vyskakovali až nad plot,“ popsal.

Pracovníci ČTÚ ale při místním šetření případu zjistili, že nebylo možné, aby se německý ovčák a labradorský retrívr, kteří měli v kohoutku zhruba šedesát centimetrů, přes plot vyklonili tak, že mohli pro doručovatelku představovat nebezpečí. Schránka byla od plotu vysokého 110 centimetrů ve vzdálenosti 62 centimetrů.

Do schránek pošta vhodila oznámení o přerušení doručování

Zároveň úřad zdůraznil, že nebylo možné dopředu předjímat, že na doručovatelku budou štěkat každý den. „V místě tak nehrozilo nebezpečí takové intenzity, které by bylo důvodem pro nedodávání zásilek,“ píše se ve zprávě ČTÚ.

Podle Drtiny navíc zaměstnanci pošty i přes údajné ohrožení do schránky vhodili oznámení o přerušení dodávání zásilek. „Sama pošta tím prokázala, že jí ve splnění poštovní povinnosti nic nebránilo,“ konstatoval mluvčí úřadu.

Za správní delikt ČTÚ poště uložil pokutu ve výši dvaceti tisíc korun. Pošta proti rozhodnutí dlouho bojovala. Nejprve správní žalobou, poté kasační stížností, vždy neúspěšně. Případ se z iniciativy pošty postupně dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu, který dal ČTÚ zapravdu. Rozsudek je pravomocný.

Jak z vyjádření Matyáše Vitíka vyplývá, je pravděpodobné, že i v případných dalších podobných případech by Česká pošta postupovala stejně. „Pro Českou poštu bude život a zdraví jejích zaměstnanců vždy na prvním místě,“ vzkázal mluvčí.