VIDEO: Novou Českou knihu rekordů pokřtili hrou na ukulele ze zápalek

  • 0
Již šesté vydání České knihy rekordů pokřtili v Pelhřimově zástupci zdejší Agentury Dobrý den. Slavnostního aktu se zúčastnil i Jiří Bečvář z jihočeského Písku, hráč na hudební nástroje, které sám vyrábí ze sirek.

Jiří Bečvář při slavnostní příležitosti věnoval pelhřimovskému muzeu rekordů funkční hudební nástroj ukulele, vyrobené z 3 783 zápalek. Při křtu Bečvář na ukulele také zahrál. „Moc to ale neumím,“ přiznal.

„Ukulele jsem vyráběl společně s pouzdrem na housle, trvalo mi to rok. Souběžně s pouzdrem jsem to dělal proto, že zápalky lepím epoxidem, a ten je vždy potřeba v namíchané dávce spotřebovat, jinak ztvrdne. Tak aby mi práce šla rychleji od ruky a využil jsem vždycky všechno připravené lepidlo,“ smál se devětasedmdesátiletý Bečvář.

Ze zápalek už vyrobil patnáct funkčních hudebních nástrojů. Na jeho housle ze sirek už si zahrál i virtuos Jaroslav Svěcený.

„Teď dělám už své páté housle, na těch si dávám nejvíce záležet. Udělal jsem už například celé smyčcové kvarteto, což jsou dvoje housle, viola a violoncello. Udělal jsem basu, buben s paličkami i flétnu,“ vypočítával Bečvář. Na nástroje ze sirek prý hrává celá rodinná kapela.

V pořadí šestá Česká kniha rekordů obsahuje na 256 stranách více než dva tisíce údajů a 1702 fotografií. „Ze tří čtvrtin jsou údaje v knize novinky, jen ze čtvrtiny opakujeme rekordy z minulých vydání, které považujeme za nejlepší,“ řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

Původně chtěli vydavatelé knihu uzavřít datem ukončení festivalu rekordů a kuriozit, tedy 10. červnem. „Nakonec jsou tam ale i údaje o rekordech, které se objevily ještě i na konci srpna, takže je to úplně čerstvé. V některých případech nám přišlo škoda, aby ti rekordmani čekali další tři roky na další vydání knihy,“ vysvětlil Marek.