Před zimní sezonou byl areál na Čeřínku ve stadiu kompletní renovace. Ta...

Před zimní sezonou byl areál na Čeřínku ve stadiu kompletní renovace. Ta zahrnovala rozsáhlý úklid okolí, údržbu technického zázemí, vleků a vybavení. Během zimy se však zatím nepodařilo zahájit provoz. Snímek je z listopadu 2017. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nový provozovatel areálu na Čeřínku chce kromě lyžařů přilákat i bikery

  • 1
Lyžařský areál na Čeřínku má nového provozovatele. A ten má velké plány – mimo jiné ho chce veřejnosti zpřístupnit celoročně. Na Čeřínku chce postavit třeba bikepark či lanové centrum.

Novým provozovatelem je společnost Techservis EU s majitelem Zdeňkem Zahrádkou. Ten sjezdovku převzal od firmy Autonot. Námluvy trvaly přibližně jeden rok.

Plány, jak místo, které se nachází v přírodním parku Čeřínek, rozšířit, zvelebit a otevřít sportovcům i rodinám s dětmi, jsou opravdu velké. Hlavním záměrem nových provozovatelů je areál využít k celoročním aktivitám. Tedy nejen lyžařskému sportu, jak je tu dlouhá léta běžné, ale například i pro horská kola.

„Vzhledem k tomu, že máme rádi jízdu na kole v přírodě a tuto aktivitu vyhledává čím dál více lidí, rozhodli jsme se realizovat zde populární bikepark,“ uvedl Zahrádka s tím, že by areál pro horská kola nabízel různé stupně obtížnosti podle zdatnosti jezdců.

Postavit by jej měli odborníci, kteří připravovali bikecentrum v Novém Městě na Moravě. „Se stavbou bychom chtěli začít v příštím roce a rádi bychom na financování využili některý z dotačních programů,“ připomenul.

Už nový název areálu „Čeřínek sport park“ má odkazovat k celoročnímu využití, ke kterému přírodní park Čeřínek vybízí. Nový provozovatel hledal inspiraci v Česku i zahraničí.

Naučné stezky či lanové centrum

V dalších fázích by podle Zahrádky mohly na Čeřínku vzniknout například nové naučné stezky pro pěší, lanové centrum a nabízí se i možnost znovuotevření a rekonstrukce chaty v dolní části lanovky na penzion. Momentálně se ovšem provozovatel zaměřuje na letošní zimu.

„Před sezonou prochází areál kompletní renovací, která zahrnuje rozsáhlý úklid okolí, údržbu technického zázemí, vleků a vybavení. Lyžaři se letos projedou například na kotvách, které budou ve čtyřech různých barvách,“ poznamenal Zahrádka.

Lepší služby má nabídnout také nová lyžařská škola, která bude mít vlastní půjčovnu, servis a bude určená jak pro menší, tak i odrostlejší ratolesti. Nabízet by podle Zahrádky měla i výuku lyžování pro školy a školky.

Novinkou již v této sezoně by měla být víkendová autobusová doprava na centrální parkoviště s možností odvozu až na sjezdovku. Součástí renovace areálu má být i oprava příjezdových cest a v rámci možností přírodní lokality také zlepšení organizace parkování. „Byli bychom rádi, kdyby lyžaři vyjížděli až k turistické chatě Čeřínek, kde je parkoviště větší,“ dodal.

Podle slov Zdeňka Zahrádky se mu již podařilo vyřešit i nedostatek vody nezbytný pro umělé zasněžování, a to novým zdrojem. Právě voda je jedním z dlouhodobějších problémů na Čeřínku.

První schůzku s novým provozovatelem areálu už má za sebou i Arcibiskupství pražské, které je vlastníkem většiny přilehlých pozemků a cest.

Zástupci arcibiskupství dokonce provozovateli nabídli k prodeji i jednu z větších rekreačních budov, která by mohla sloužit jako zázemí pro turisty.

„Jeho aktivity nijak nebrzdíme a jsme pro. Já jsem lyžování a jízdě na horských kolech nakloněn. Když to nenaruší naše lesní porosty a lesní cesty, tak proč ne,“ dodal Jiří Chadim, vedoucí Polesí Vysočina Arcibiskupství pražského.

Na prahu sezony. Chybí už jen sníh a mráz

Stálé teploty pod bodem mrazu a první větší nadílku sněhu už netrpělivě vyhlížejí provozovatelé sjezdařských areálů na Vysočině. Zimní sezona se blíží.
Lyžařské areály připravily pro své zákazníky řadu novinek a vylepšení. Nejčastěji provozovatelé investovali do nákupu kvalitnější techniky umožňující lepší a výkonnější výrobu umělého sněhu. Toho přírodního totiž v posledních letech bývá málo a areály se bez sněžných děl už prakticky neobejdou.

Skiareály Luka nad Jihlavou
a Křemešník na Pelhřimovsku

Ve skiareálech v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova už s napětím sledují předpovědi počasí. „Máme zasněžovací pohotovost, technika je připravená. Teď už jen, aby začalo mrznout a byla iodpovídající vlhkost vzduchu,“ řekla Magda Vaňková, jež provozuje oba lyžařské areály. Podle ní by bylo ideální, kdyby sezona začala týden před vánočními svátky.
I letos čeká na lyžaře v Lukách jediná čtyřsedačková lanovka v kraji. Na Křemešníku se opět roztočí kotvový vlek. „V Lukách a na Křemešníku nově zavádíme časové jízdné. Doufám, že tím lyžaře a snowboarďáky potěšíme. Ceny ještě dolaďujeme, zákazník bude mít výběr zněkolika tarifů,“ dodala Vaňková.
Také letos posílili v obou areálech výrobu technického sněhu. „A to výkonnějšími čerpadly a většími energetickými příkony, abychom mohli dovést víc vody nezbytné pro umělé zasněžování v kratším časovém úseku,“ vysvětlila Vaňková.
V obou areálech bude letos rozšířena lyžařská a snowboardová škola. „Zaměstnáno bude víc instruktorů, takže už nebudeme muset odmítat zákazníky, což se bohužel stávalo,“ dodala Magda Vaňková.

Šacberk u Jihlavy
Více než milion korun investoval letos Pavel Havlíček, provozovatel skiareálu Šacberk u Jihlavy, do vylepšení technologie umělého zasněžování. „Už by se mělo ochladit, uvidíme, jestli budeme moci začít svýrobou umělého sněhu. Vše máme nachystané,“ pravil Havlíček s tím, že loňskou sezonu zahajoval již 3. prosince.
Opravené je také lano na vleku, které v září nečekaně prasklo. Lano zřejmě předtím nějaký vandal nařízl. Celou záležitost vyšetřuje policie. Oprava lana přišla městskou kasu na 90 tisíc korun. „Že je provoz vleku a lana možný, dokladují protokoly o prohlídce technického zařízení a technická zpráva,“ uvedl mluvčí radnice Radek Tulis.
Ceny jízdného by letos měly být beze změn. I letos bude návštěvníkům sloužit skibar, půjčovna lyží, skiservis a také lyžařská škola.

Na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě už minulý týden připravovali dvě nejmodernější sněžná děla, která si na novou lyžařskou sezonu pořídili. Na snímku jedno z nich.

Ski Harusák u Nového Města na Moravě
Dvě nová supermoderní sněžná děla na výrobu technického sněhu montovali v pátek na Harusově kopci uNového Města na Moravě. „Je to nejnovější a nejmodernější zařízení, které je nyní na trhu,“ říká správce areálu Karel Klapač.
Provozovatelé letos do zkvalitnění zasněžování na sjezdovce investovali dva miliony korun. O výrobu technického sněhu se tak bude starat celkem osm děl. „Nové stroje by měly být daleko výkonnější. Umí pracovat při nižších teplotách ajsou i šetrnější k životnímu prostředí. Rozdíl mezi starým sněžným dělem a tím novým je veliký. Je to, jako když přesednete ze starého auta do úplně nového moderního vozu,“ porovnává Klapač.
V lyžařském areálu už pracovníci údržby dokončili revize dvousedačkové lanovky. Provoz a ceny skipasů mají zůstat stejné jako loni.

Fajtův kopec u Velkého Meziříčí
Na novou sezonu se chystá i jeden znejstarších skiareálů na Vysočině, Fajtův kopec. Organizovaná výuka lyžování se tam podle dochované písemné zprávy konala již v roce 1929.
Do dnes moderního zimního sportoviště provozovatelé zakoupili novější rolbu a podařilo se jim nově také osvětlit část dětské sjezdovky, tak aby i tam bylo možné večerní lyžování. „Celkové investice dosáhly jednoho milionu korun,“ řekl ředitel areálu Jiří Pálka s tím, že provozní doba i ceník budou stejné jako vloňském roce.

Vysoká u Havlíčkova Brodu
Celý areál na Vysoké bude letos vnaprosto totožném stavu jako vloňské sezoně. Jedinou novinkou, kterou však běžný návštěvník nikterak nepostřehne, je přivedení vodovodu z obecní vodárny do chaty. „Používali jsme vlastní studnu, jenže ta vyschla,“ vysvětlil předseda TJ Lyžař Aleš Kadlec.
Přípojka z nedalekého vodojemu stála provozující TJ Lyžař 180 tisíc korun. Plánovaná modernizace areálu, jež by znamenala posílení přívodu vody a elektřiny, nákup nových sněžných děl, pořízení nového dětského vleku a vybudování cesty aparkoviště, se zatím odsouvá.