Střed Žďáru by se měl změnit, týká se to nejen náměstí Republiky, ale i pěší...

Střed Žďáru by se měl změnit, týká se to nejen náměstí Republiky, ale i pěší zóna, Farská humna, atrium a další ulice v centru. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Centrum Žďáru se má změnit. Podobu mohou ovlivnit i obyvatelé

  • 2
Jak má vypadat centrum Žďáru nad Sázavou, to bude nyní zjišťovat speciální pracovní skupina. Střed města by se měl změnit - a to nejen samotné náměstí Republiky, ale také pěší zóna, Farská humna, atrium a další ulice, které tvoří pomyslné centrum.

Jaké změny to budou a kdy se jich Žďárští dočkají, o tom nedávno začala jednat nově ustavená pracovní skupina. "Mně se Žďár líbí takový, jaký je. Nic bych tady neměnila," řekla důchodkyně Anna.

Mezi výtkami dotázaných obyvatel se často objevovalo, že náměstí vlastně není pro lidi. Ti jen projdou, ale nemají se kde posadit, nejsou tam příjemná místa k relaxaci.

Kdysi vyhlášený hotel Bílý lev ve Žďáře nad Sázavou

Lidem vadí frekventovaná hlavní cesta, zanedbaný hotel Bílý lev, málo zeleně, málo útulných kaváren či restaurací se zahrádkou, velké nebo svítící reklamy i celkově roztříštěný vzhled centra.

Strážníci by zase přivítali, kdyby se atrium vyčistilo a dal se řád tamní zeleni, přes kterou špatně vidí bezpečnostní kamera.

Čemu má střed města sloužit?

Podle místostarosty Ladislava Bárty má širší centrum města různé nedostatky. Především mu tam však chybí jednotící myšlenka.

Střed města

"Je třeba odpovědět si na otázku, k čemu má vlastně náměstí a historická část Žďáru sloužit. Chtějí na něm občané pořádat kulturní akce? Pak není vhodné mít kašnu uprostřed. Takové a podobné otázky si teď musíme klást," řekl Bárta, který má na starosti strategický rozvoj města.

Radní mají k dispozici asi čtyři roky starý projekt, který se týká úpravy pouze hlavního náměstí. "Je třeba jej inovovat, aby se člověk cítil v centru příjemněji," řekl Bárta.

Podle něho musí projekt navazovat také na přilehlé oblasti, jako jsou Doležalovo náměstí, Nádražní ulice s pěší zónou, Veselská ulice, Farská humna, Tvrz a Havlíčkovo náměstí.

O potřebě pracovní skupiny, která se bude zabývat vzhledem středu města s vizí na další desítky let, rozhodli městští radní téměř jednomyslně. Nyní je jedenáctičlenná a podle Bárty její členové počítají s připomínkami a návrhy dalších občanů.

"Chceme se obrátit hlavně na mladé. V plánu je například soutěž pro žáky a studenty Řekni, jak by mělo vypadat naše město," dodal místostarosta.