Pod troskami vilémovského mostu zemřeli loni v září čtyři dělníci. Firmy, které ho v tu dobu opravovaly, získaly ocenění jako TOP stavební firmy roku.

Pod troskami vilémovského mostu zemřeli loni v září čtyři dělníci. Firmy, které ho v tu dobu opravovaly, získaly ocenění jako TOP stavební firmy roku. | foto: iDNES.cziDNES.cz

Staly se firmami roku, i když jimi opravovaný most zabil čtyři dělníky

  • 17
Společnosti Strabag a M-Silnice získaly ocenění v soutěži TOP stavební firma roku 2014. Přitom jsou obě spojeny s tragickým pádem mostu ve Vilémově. Loni v září pod jeho sutinami zemřeli čtyři dělníci. „Soutěž se týká spolupráce s investory a sami investoři určují pořadí,“ vysvětluje pořadatel.

Loni v září se ve Vilémově na Havlíčkobrodsku zřítil opravovaný most, v jehož sutinách zahynuli čtyři dělníci a další dva se zranili.

Zakázku na rekonstrukci mostu dostalo na starost sdružení firem Strabag a M-Silnice. Oběma se nyní dostalo nečekaného ocenění. Strabag se stal TOP stavební společností roku 2014, M-Silnice brala druhé místo. Šéfům firem předával cenu premiér Bohuslav Sobotka.

Proti výsledkům se ohradily profesní organizace. Společné stanovisko vydaly Český svaz stavebních inženýrů a Český svaz stavebních koordinátorů.

„Tyto firmy v roce, za který jim byl udělen titul, připravily svou nezodpovědností na poli bezpečnosti práce a stavebních postupů o životy čtyři lidi,“ připomněli představitelé obou svazů, Karel Hegenbart a Pavel Svoboda.

„Rozhodnutí nominovat tyto firmy a udělit jim čestný titul se zcela jistě dotýká všech jiných firem, které svou práci dělají lépe. Ale v první řadě musí pobouřit pozůstalé z rodin, které pod mostem ztratily své živitele,“ napsali.

Pořadatel: My jsme nehodnotili, to všechno sami investoři

Jiří Vacek, ředitel agentury CEEC Research, která soutěž třetím rokem pořádá, odmítá, že by došlo při vypisování soutěže k pochybení. „Je to nejtransparentnější soutěž svého druhu v republice. Stála pouze na hodnocení investorů bez subjektivního vlivu. Ti určili výsledek, my ho respektovali,“ konstatoval.

Analytická společnost CEEC Research oslovila 25 firem, které loni získaly největší objem veřejných zakázek. Ty pak hodnotilo 356 různých investorů - mezi nimi zástupci ministerstev, krajů, měst, obcí, regionálních úřadů, státních podniků, škol, nemocnic, církevních institucí a svazů.

„Ti všichni mohli hlasovat podle vlastních zkušeností ze spolupráce s firmami. Promítla se do toho zejména kvalita odvedené práce, dodržování dohodnutých termínů a ceny,“ přiblížil Jiří Vacek.

Profesní svazy však nepřesvědčil. „Je smutnou skutečností, že tento čestný titul nebyl udělen někomu, kdo by lépe naplňoval jeho obsah. Je otázkou, zda v tomto konkrétním případě nebude mít ocenění spíš negativní efekt,“ vyjádřili se Hegenbart a Svoboda.

Oceněním se chlubí, Vilémov však komentovat nechtějí

Firmy se ziskem ocenění veřejně chlubí, ale Vilémov nezmiňují. „Nehoda je předmětem šetření, které dosud nebylo ukončeno,“ řekla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Předseda představenstva Strabagu Jaroslav Katzer zisk ocenění doplnil slovy o důležitosti komunikace se zákazníky. „Podnikání v našem oboru je nejen otázkou ceny a kvality, ale také fungující spolupráce,“ prohlásil mimo jiné.

Jenže právě v případu Vilémov sehrál nedostatek komunikace mezi jednotlivými aktéry klíčovou úlohu, proč se most zřítil. Potvrdilo to zkoumání oblastního inspektorátu práce. Inspektoři firmě Strabag, subdodavateli Bögl a Krýsl a koordinátorce bezpečnosti práce Marii Hubkové vyčítali, že se vzájemně neinformovali o aktuálních pracích a možných rizicích. Oběma firmám hrozí pokuta až dva miliony korun, koordinátorce 300 tisíc korun.

„Protože zemřeli čtyři lidé, ve správním řízení jim hrozí maximální možné sankce,“ řekla vedoucí právního oddělení inspektorátu Dagmar Plocková Mahrová.

Vyšetřování pádu mostu ještě policie neuzavřela. Podle vyjádření mluvčí Dany Čírtkové by se tak mohlo stát v polovině června. „Vše zatím směřuje k tomu, že padnou obvinění,“ zopakovala.