Samec čápa na starém komínu SMJ v Jihlavě vytrvale čekal na svou partnerku i v hustém pátečním dešti. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Čápi se vracejí na jihlavský komín, kde loni tragicky přišli o potomka

  • 2
Na starý komín v areálu Služeb města Jihlavy se vrátil čáp. Po loňském neštěstí, kdy tu při kroužkování ptáků vyskočilo mládě z hnízda a uhynulo, se přitom všichni obávali, že komín znovu osiří. Zajímavé je, že ho loni čapí rodinka zachránila před chystanou demolicí.

Samec čápa se na komíně nedaleko centra Jihlavy zabydlel zhruba před týdnem. „Přiletěl zatím sám. U čápů se ale partnerka obvykle vrací o něco později, samec zatím připraví hnízdo,“ konstatoval mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ) Martin Málek.

Zda je to skutečně čáp, který na komíně hnízdil loni, si pracovníci SMJ zatím nejsou zcela jistí. Ale předpokládají to. Čápi si nové místo pro hnízdo vždy nejprve důkladně prohlížejí, letos samec přiletěl takřka najisto.

Samec čápa na starém komínu SMJ v Jihlavě vytrvale čekal na svou partnerku i v hustém pátečním dešti.

Čapí pár, jemuž dali pracovníci SMJ jména Andrej a Monika, měl rodinku už loni. Samice na jaře snesla tři vejce. Shodou nešťastných okolností však ani jedno mládě nepřežilo.

„Jedno uhynulo, druhé se z vajíčka ani nevylíhlo a třetí mládě nepřežilo pád poté, co při pokusu o okroužkování vyskočilo z hnízda,“ popsal smutné okamžiky Málek.

SMJ proto pochybovaly, že se čápi na stejné místo vrátí. Přes zimu jim pro jistotu opuštěné hnízdo vylepšily. „Horolezci ho odplevelili a připravili ke snazšímu zahnízdění,“ popsal Martin Málek. A zatím se zdá, že se to vyplatilo.

Letos SMJ vyhlásily čapí embargo, na komín nikoho nepustí

Aby se loňské neštěstí už neopakovalo, SMJ chtějí dopřát čápům letos co největší klid. „Vyhlásili jsme čapí embargo. Na komín nikoho nepustíme,“ prohlásil mluvčí městské společnosti.

SMJ ale přemýšlí o možnosti, jak čápy podrobně sledovat. Na komín by chtěly namířit webovou kameru, aby přímý přenos všeho, co se děje v hnízdě, mohl na internetu sledovat každý.

Čápi tak v Jihlavě mohou být za celebrity. „Je to logické. V loňském roce tu na žádném jiném komíně nehnízdili, v krajském městě Vysočiny byli jediní. Moc si jich vážíme,“ podotýká Martin Málek.

Zajímavé při tom je, že nebýt čápů, komín už ani nemusel stát. SMJ ho dávno nevyužívají a chystaly jeho demolici. Když k ní mělo dojít, usadil se na něm čapí pár. Z bourání tak sešlo. „Komín teď bude zkrátka sloužit čapí rodině,“ přislíbil už loni Málek.