U havlíčkobrodského okresního soudu se chýlí ke konci soudní proces s bývalým...

U havlíčkobrodského okresního soudu se chýlí ke konci soudní proces s bývalým starostou Lipnice nad Sázavou Ladislavem Horkým. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pro exstarostu Lipnice chce žalobce pět let vězení, brzy bude rozsudek

  • 0
U havlíčkobrodského okresního soudu se chýlí ke konci soudní proces s bývalým starostou Lipnice nad Sázavou Ladislavem Horkým. V úterý se četly závěrečné řeči. Žalobce v nich požaduje pro Horkého trest pěti let vězení.

Nepodmíněný trest pěti let ve věznici s ostrahou navrhuje pro bývalého starostu Lipnice nad Sázavou státní zástupce Pavel Kadrnka. Ve své závěrečné řeči zároveň požadoval zákaz vykonávání veřejné funkce po dobu šesti let.

K požadavkům obžaloby se přidal i zmocněnec obce Martin Lebeda. Ten soudu navrhl, aby Horkému udělil za povinnost zaplatit více než patnáct milionů korun, což je suma, kterou za pochybení při čerpání dotací musí Lipnice vracet ministerstvu financí. Navíc by podle něho měl mít bývalý starosta soudně zakázáno obtěžování a pomlouvání vedení obce.

„Připadám si jako v mediálně řízeném procesu, kde se všichni snaží dopadnout velkou rybu. To ale já nejsem. Jsem spíš obětní beránek,“ prohlásil Horký.

Ještě před úterním jednáním měla soudkyně Hana Doubková v úmyslu vynést rozsudek. Ten nakonec padne až v pátek. „Vzhledem k tomu, jak se protáhly závěrečné řeči, odročuji hlavní líčení za účelem vynesení rozsudku na 5. prosince,“ pravila.

Obhájce četl několik stran

Čtení závěrečných řečí totiž zabralo celé dopoledne. Jen Horkého obhájce Michal Maleček tu svou přednášel přes hodinu. Měl připravený několikastránkový dokument.

Bývalý starosta Lipnice Ladislav Horký byl obžalován z celkem 26 nezákonných skutků. Všechny měl spáchat mezi roky 2002 a 2010, kdy byl starostou Lipnice. Obžaloba ho vinila mimo jiné z falšování faktur a úředních rozhodnutí, ze zneužití pravomocí veřejného činitele, několika podvodů včetně podvodu úvěrového.

„Všechny důkazy potvrdily, že ke skutkům skutečně došlo a že se jich obžalovaný dopustil přesně tak, jak je uvedeno v obžalobě,“ prohlásil Kadrnka.

Spis má více než čtyři tisíce stran. A nikde mezi nimi podle státního zástupce nebyl důkaz, který by svědčil ve prospěch bývalého starosty. „Obžalovaný se k činům nedoznal, nesouhlasí s nimi,“ dodal.

On a posléze i zmocněnec obce uvedli, trestná činnost Horkého měla na chod obce fatální důsledky.

„Škoda velmi výrazně zasahuje do hospodaření obce, zastavil se její rozvoj, obec například nemůže žádat o dotace,“ zdůraznil Martin Lebeda.

Škodu Lipnice vyčíslila na zhruba 26 milionů korun. „Jen zásluhou nového vedení obce se podařilo částku, kterou má Lipnice vracet, snížit na patnáct milionů,“ konstatoval s tím, že je to také suma, kterou obec po Horkém požaduje.

Pracoval jsem pro obec zadarmo, hájí se obžalovaný

„Cílem obžalovaného bylo vést obec kupředu. Dává důraz na výsledek a ne na formu. Pro obec na dotacích získal přes 80 milionů korun. Když se obec dostávala do finančních potíží, půjčoval jí ze svého. Jeho ateliér i on sám pracovali pro obec zadarmo,“ naopak vyzdvihl Horkého obhájce Michal Maleček.

I on ale připustil, že mnoho věcí, které Horký učinil, nebylo v zápise, nebylo písemně podloženo, chyběly faktury a doklady. Vinu ale připustil pouze u jednoho skutku, a to u zfalšování kolaudačního rozhodnutí.

„Ladislav horký jednal vždy s úmyslem rozvíjet obec, nikoliv obohatit se ve svůj prospěch,“ shrnul po více než hodině obhájce.

Připustil, že obžalovaný může být uznán vinným. Soudu ale navrhl pouze podmíněný trest na dva roky, tedy nejnižší možnou sazbu.

Že ne vše bylo naprosto čisté, přiznal i sám Horký. „Administrativní kulišárny jsem dělal, to přiznávám. Ale vše bylo pro rozvoj obce, aby šla neustále kupředu,“ řekl.

Zmínil pak, jak pracoval pro obec zadarmo, jak obci dával své peníze, sám se jako stavař staral o stavební dozor při stavebních akcích a domlouval firmám práce, peníze naopak šetřil, než aby je rozhazoval.

„Když jsem starostoval, Lipnici záviděli všichni starostové v okolí. Za to poslední čtyři roky je obec ve slepé uličce,“ zmínil. Podobným způsobem kritizoval své nástupce Leoše Bláhu a Marka Hanzlíka několikrát. „Je mi neuvěřitelně smutno, jak Lipnice za poslední čtyři roky zašla,“ pravil.