Obřadní síň moravskobudějovického židovského hřbitova upoutá svou výrazně...

Obřadní síň moravskobudějovického židovského hřbitova upoutá svou výrazně barevnou fasádou. Josef Bacílek s rodinou se sem přistěhoval před deseti lety. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Chtěli pro bydlení klid. Našli ho na starém židovském hřbitově

  • 1
Takové bydlení není pro každého. Josef Bacílek s rodinou se nastěhoval do někdejšího domku správce na židovském hřbitově v Moravských Budějovicích. Spokojeně tu žijí už deset let. Díky nim má zdejší židovský hřbitov jako jeden z mála v republice svého vlastního správce.

„My jsme to tu znali a líbilo se nám tu, tak když se domek uvolnil, tak jsme neváhali. Každý by u hřbitova bydlet nechtěl, ale nám je tady dobře,“ říká Josef Bacílek.

Jeho žena na hřbitově pravidelně seče trávu, oba společně židovské pohřebiště udržují. „Je tu klid, jsme stranou od města. Samotu necítíme, jezdí sem za námi kamarádi, kolem projíždí hodně cyklistů, přichází turisté,“ vysvětluje.

Největším problémem prý byl s vodou. „Teď už máme vodovod natažený ze studny. Byl ale suchý rok, tak nám teď vodu vozí v cisterně,“ popisuje Bacílek.

Hřbitov je ve správě Židovské náboženské obce v Brně. Toto židovské pohřebiště patří v Česku k novějším, bylo založeno v roce 1908. První pohřeb se zde uskutečnil 11. května 1909. Zatím poslední pohřeb tady byl v roce 1942.

Zvenčí hřbitov upoutá výraznou červenobílou fasádou obřadní síně, vedle níž stojí bílý domek správce. Ten byl přistavěn až v roce 1928.

Obřadní síň tvoří dvě místnosti. „Jednou z nich je síň - na jejímž plochém stropě jsou vidět zbytky výmalby se symbolikou šesticípé hvězdy. Vedle je menší márnice s komínem pro ohřev vody k omytí zesnulého. Na jižní vnější zdi hřbitova je zazděna kovová kasička s motivem šesticípé hvězdy,“ píše se v publikaci Památce moravskobudějovických Židů.

Na hřbitově je 49 novodobých náhrobních kamenů ze světlé a tmavé žuly s nápisy čelem do uličky. Pochováni jsou zde i Židé z okolí - Jaroměřic nad Rokytnou, Hostimi či Blížkovic.