Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meziříčí nabízí na dlouho poslední městské parcely. Kdo je získá, určí los

  16:20
Pár minut od centra i od nájezdu na D1, a přitom v docházkové vzdálenosti do přírody. To je velkomeziříčská lokalita Hliniště. Právě zde město připravuje k prodeji 21 parcel pro rodinné domy. Zájemci mají na dlouho poslední možnost si stavební pozemek od města koupit. Musí ale mít štěstí.

Rozvojová lokalita Hliniště na západním okraji Velkého Meziříčí počítá až s šesti desítkami parcel pro rodinné domy (na snímku vlevo dole). V dohledné době však město plánuje pouze letošní prodej 21 pozemků. Vzhled nemovitostí, jež na nich vyrostou, bude dán územní studií. | foto: Tomáš Adam

V nejbližších letech radnice ve Velkém Meziříčí vznik další lokality pro rodinné domy neplánuje. „Spíš budeme připravovat podmínky pro bytovou výstavbu. Poptávka po nájemním bydlení rapidně roste. A dá se očekávat, že do budoucna poroste ještě víc, protože to bude pravděpodobně jediné, co si bude moci většina lidí dovolit,“ míní velkomeziříčský starosta Alexandros Kaminaras (Společně VM).

Síťování, terénní úpravy a další přípravy parcel na západním okraji města jsou teď hotovy zhruba ze třiceti procent. „Na staveništi už je vidět opěrná zeď a v terénu se rýsují další ulice,“ popsala stav ze závěru ledna Zuzana Najtová, mluvčí radnice.

Stavba za přibližně 48 milionů korun sice zatím postupuje dle harmonogramu. Kvůli výkyvům počasí brzdícím výkopové práce však město lokalitu převezme zřejmě až v červnu, a ne v květnu, jak bylo v plánu.

„To pro nás ale zásadní roli nehraje. My chceme mít především kvalitně připraveny jak pozemky, tak jejich prodej. Rovněž i prezentaci celého souboru pravidel pro budoucí stavebníky, ke kterým se budou muset podpisem smlouvy zavázat,“ nastínil Kaminaras.

Bivakování před úřadem po týdnu skončilo, Žďár zapsal zájemce o parcely

Vedení města nechce totiž na Hliništích ulice, kde budou vedle sebe například bungalovy a třípodlažní vícegenerační domy.

„A neradi bychom tu také měli přehlídku všech materiálů z Hornbachu. Nejde nám o to někoho omezovat, ale nastavit mantinely pro fantazii stavebníků tak, aby vznikla krásná rezidenční lokalita, ve které se bude dobře žít a bude vypadat kultivovaně i za třicet let,“ objasnil starosta.

Mantinely pro parametry

Pro celou rozvojovou plochu byla tedy zadána územní studie, která stanoví jasná pravidla pro výstavbu. „Bude předem daný maximální počet podlaží novostaveb, typ a sklon střech, nejvýše přípustná zastavěná plocha pozemku, přípustné barvy a materiály fasád a plotů nebo vzdálenost rodinných domů od společných hranic pozemků,“ vyjmenovala Najtová.

Architektka Eva Uchytilová by měla územní studii předat do dubna, aby měla radnice dostatek času výsledky ukázat budoucím zájemcům ještě před zahájením prodeje parcel. K tomu by mělo dojít zhruba v polovině letošního roku.

Jistá zatím není cena, za niž budou pozemky o velikosti kolem tisíce metrů čtverečních nabízeny, ani forma prodeje. „Podle našich předběžných odhadů by ceny za pozemek mohly činit od 2,5 až po 3,5 milionu korun,“ uvedl Kaminaras.

Suma bude podle něj vycházet z reálných nákladů stavby. Ty jsou přibližně 48 milionů korun, tato částka se však může v průběhu stavebního procesu ještě změnit. Vše se následně přepočítá na velikost každého pozemku.

Sejde-li se více zájemců, bude se losovat

Rovněž formu prodeje ještě radnice nezveřejnila. S největší pravděpodobností půjde ale o losování za účasti notáře, bude-li o pozemek za zafixovanou cenu více zájemců. Těch předběžných se už nyní hlásí přes třicet.

„Nic transparentnějšího a férovějšího v ruce nemáme. Existuje pak samozřejmě ještě možnost, jak to dělali třeba ve Žďáře nad Sázavou, kdy lidé stojí tři dny frontu před úřadem. To asi nějakým způsobem spravedlivé je, ale připadá nám to trochu nedůstojné,“ podotkl starosta.

Další možnost - dražba - by městu mohla přinést zisk. „V dnešní době je ale podle mě spíš prioritou, abychom pozemky vůbec prodali a vynaložené náklady se nám vrátily,“ řekl Kaminaras.

Pro město je výhodnější bytová výstavba

Potvrdil také, že na nejbližší roky město žádné další pozemky pro rodinnou výstavbu připravovat a prodávat neplánuje, byť je lokalita Hliniště koncipována jako rozvojová. Celkem se tu počítá se vznikem šesti desítek parcel, budovaných ve třech etapách. Ta nynější je první.

„Takovému konceptu teď ale nenahrává doba, ceny na stavebním trhu ani výše úrokových sazeb. Kdybychom měli jen lokality s rodinnými domy, vznikne spousta kilometrů silnic, chodníků, zelených pásů i mobiliáře, o něž se ale nebudeme moci starat, protože na to prostě nebudeme mít peníze. Taková čtvrť negeneruje dostatečný příjem na to, aby se z něj pokryla její budoucí údržba,“ vysvětlil starosta s tím, že jde o neudržitelný způsob rozvoje města.

Zahrádky jsou pryč. V lokalitě Na Nebi vznikne parkoviště a parcely

Vzhledem k hustotě zalidnění je dnes dle jeho názoru mnohem výhodnější bytová výstavba. Na ni se nyní chtějí ve městě zaměřit a vytvářet vhodné podmínky pro její rozvoj.

V Hliništích se ale bude i přesto stavět silnice a kanalizační a vodovodní řady, jež budou dimenzovány tak, aby v budoucnu sloužily pro případný další rozvoj oblasti.

„Je tedy možné, že se část nákladů na úsek, který by měl do budoucna sloužit i dalším lokalitám, promítne do ceny letos prodávaných pozemků a poměrově ji tak poníží. Nic z toho však není rozhodnuto, jde spíš o teoretické úvahy,“ zdůraznil Kaminaras.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...