Vzkvétající bledulovou turistiku může přibrzdit zákaz veřejných akcí

  • 0
Tak jako každý rok se vesnička Chlébské na Vysočině s necelou stovkou obyvatel mění spíše v parkoviště. Do přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka míří tisíce lidí za rozkvetlými bledulemi. Teď se rozhoduje, zda kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru nezůstane o víkendu zavřeno zázemí rezervace.

„V sobotu byla návštěvnost slabší, v neděli přijelo více lidí, vždycky záleží na počasí,“ konstatoval velitel místních hasičů a místostarosta obce David Marvan. Právě hasiči každoročně provozují o víkendech na parkovišti občerstvení U bledule.

„Kvůli opatření vlády ještě zvážíme, zda příští víkend stánek vůbec otevřeme,“ poukázal Marvan na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o zákazu hromadných akcí.

Oblíbeným místem pro jarní výlety je rovněž národní přírodní rezervace Ransko u Ždírce nad Doubravou. Ochranáři tam namátkově jezdí na kontroly, aby umravnili ty, kteří i přes zákaz opouštějí cesty a vstupují mezi bledule.

Loni poprvé také uspořádali vycházku Za kráskami Ranska. Letos ji kvůli rychlému nástupu jara posunuli už na polovinu března.

„Zvolili jsme sobotu 14. března, jedna vycházka je v 10 hodin, druhá ve 14 hodin. Zhruba dvouhodinová vycházka dlouhá tři kilometry vede nenáročným terénem,“ říká mluvčí CHKO Žďárské vrchy Kateřina Machová.

Sraz zájemců je u informační tabule v národní přírodní rezervaci, zhruba 500 metrů od závory, přímo u bleduliště.

I když jsou akce nad sto lidí z rozhodnutí státu zakázané, tato se zřejmě uskuteční. Pokud by dorazilo více lidí, ochranáři je rozdělí na menší skupinky.

Mezi turisty je oblíbená také například rezervace Jechovec u Staré Říše na Jihlavsku.