Gastrošpejle z bambusu jsou poznávacím prvkem Bistra na špejli.

Gastrošpejle z bambusu jsou poznávacím prvkem Bistra na špejli. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V novém Bistru na špejli vaří veganům účelně a jednoduše bohyně kuchyně

  • 1
Najíst se nemusí znamenat jenom zaplnit žaludek. Může při tom být i snaha nezatížit přírodu, nezdecimovat peněženku a ušetřit čas. Těmito zásadami se snaží řídit žena, která v Jihlavě na Tolstého ulici otevřela podnik rychlého občerstvení nazvaný Bistro na špejli. Jmenuje se Simona Šmarda Ryšavá.

Symbolem bistra je ostrý odštěpek bambusu: takzvaná gastrošpejle, která se používá ve stravovacím odvětví v různých velikostech. Zakladatelé Bistra na špejli ji vtělili i do loga podniku a zákazník se s ní v bistru může setkat takřka všude.

„Špejle přikládáme ke každému jídlu. Kde to jenom trochu jde, tam ji do pokrmu zapíchneme na ozdobu,“ říká vedoucí bistra, sedmatřicetiletá Simona Šmarda Ryšavá.

V bistru vaří podle veganských zásad, tedy nejen bez masa, ale třeba i bez živočišného mléka či vajec.

„Například do některých sendvičů můžeme na přání zákazníka vložit kvalitní uzeninu, ale maso tady nepřipravujeme, nevaříme z něj. Já sama maso jím, ovšem v bistru vaříme čistě vegansky,“ popisuje Ryšavá.

„Snažíme se také podporovat lokální dodavatele, co nejvíce využívat suroviny nakupované bez obalu a vegansky vařit tak, aby to chutnalo i zatvrzelým masožroutům,“ dodává vedoucí bistra.

Na první dobrou bez zbytků a mražených produktů

Snaží se vařit bez zbytečných zbytků a zásob a za minimálního použití mražených produktů. „Většinou uvaříme na první dobrou, zkoušíme různé kombinace bylinek, koření a ingrediencí a vždycky to vyjde,“ popsala Ryšavá.

Ji samotnou učila vařit babička. Účelně a jednoduše. „Mám ráda jídlo z jiných než klasických potravin - hodně se používá pohanková mouka, chia semínka, ořechy, ovesné vločky, celozrnné suroviny. Vajíčka se dají nahradit jablečným pyré, i bramborové placky se dají dělat bez vajec. V podstatě je to staročeské vaření, kde se maso jedlo jenom o víkendu, používaly se hodně luštěniny a mouka, brambory, zelenina, ovoce, mléka jen málo,“ vykládá Ryšavá.

V jihlavském Bistru na špejli kladou velký důraz na styl. Grafické zpracování designu je dílem Nicolase Kourka. V menu, na cedulkách u jednotlivých produktů či třeba navštívenkách vždy tvoří vizuální doprovod bistra bílé písmo na černém podkladu. Bývá ohraničeno tečkováním nebo stehováním a nikdy u něj nechybí typická špejle.

Chuť jídla si může dotvořit samotný zákazník

„S kolegyní Olou Simonidesovou, s níž v bistru společně vaříme, si z legrace říkáme bohyně kuchyně, protože nám to prostě jde a vychází, a máme radost, že někomu děláme radost dobrým jídlem. Chceme, aby to naše návštěvníky bavilo stejně jako nás. S lidmi u výdejního okénka o jídle a vaření diskutujeme. Řekneme jim, co se do kterého jídla dává za suroviny, jak je lze upravit a ochutit,“ popsala Simona Ryšavá.

Bistro nabízí občerstvení v podobě sladké nebo slané špejle, v základním menu nabízí k polévce většinou salát - nyní v podzimním a zimním období teplý.

„Hosta se zeptáme, čím chce jídlo doplnit, takže si jeho chuť může sám dotvořit. Máme jednoduchý sortiment, chceme zachovat čerstvost potravin,“ řekla Ryšavá.

Bistro na špejli se nachází v prostorách někdejšího degustačního salonku, který je součástí kavárny Salotto. Vchod je z Tolstého ulice. V pracovních dnech má otevřeno do 15 hodin.