Aby na oblíbeném koupališti v Lukách nad Jihlavou vydržela teploty vody i přes...

Aby na oblíbeném koupališti v Lukách nad Jihlavou vydržela teploty vody i přes noc, zakrývají velký bazén vždy po skončení denního provozu speciální termoizolační fólií. První zkušenosti s letošní novinkou naznačují, že systém skutečně funguje. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Poklička funguje, fólie udrží teplotu vody v údolním bazénu i přes noc

  • 0
Každé ráno si obsluha koupaliště v Lukách nad Jihlavou musí vyhradit pár desítek minut navíc. Je třeba srolovat speciální termoizolační fólii. Vedení městyse ji na oblíbené koupaliště pořídilo, aby udrželo teplotu vody. A první zkušenosti říkají, že se to vyplatilo.

V Lukách nad Jihlavou je termoizolační fólie novinkou letošní sezony. Každý den po ukončení provozu pracovníci celý velký bazén na noc zakrývají. V praxi novinka dokáže udržet i přes noc prakticky stejnou teplotu vody, jaká byla v podvečer předchozího dne.

Například v pondělí ráno měla voda v bazénu teplotu 26 stupňů Celsia - stejnou jako den před tím večer.

„Mělo by to celé fungovat jako poklička na hrnci, mezi večerní a ranní teplotou vody je jenom půl stupně rozdíl. Je to novinka i pro nás, zkoušíme plusy a minusy, nabíráme zkušenosti,“ řekl vedoucí koupaliště Viktor Wölfl.

Sbalení a rozbalení „pokrývky“ bazénu zatím trvá technikům koupaliště půl až tři čtvrtě hodiny. Fólií udržují teplotu vody v bazénu i proto, že ji přihřívají tepelnými čerpadly. Před kompletní rekonstrukcí v letech 2015 a 2016 koupaliště mívalo poměrně studenou vodu.

K ochlazování vody během dne přispívá i vítr, který údolím profukuje silněji než v minulých letech. Jehličnaté lesy v údolí totiž kompletně zničil kůrovec.

Loucké koupaliště zahájilo provoz 7. června, nyní zde mají denně až 600 návštěvníků.