Nové dopravní značky čekají na řidiče na spojce mezi pelhřimovskou výpadovkou a Rantířovskou ulicí v Jihlavě.

Nové dopravní značky čekají na řidiče na spojce mezi pelhřimovskou výpadovkou a Rantířovskou ulicí v Jihlavě. | foto: Profimedia.cz

Auta u jihlavského Hosova často bourala. Jednosměrka by to měla změnit

  • 2
Křižovatka rušné pelhřimovské výpadovky se silnicí spojující jihlavskou část Hosov s Rantířovskou ulicí trpěla častými dopravními nehodami. Nově je z ní jednosměrka a navíc na ní přibyl i cyklopruh.

Po úzké spojce mezi poli si auta z výpadovky zkracovala cestu. Není už po ní řidiči z výpadovky neprojedou.

Na úzké spojce Rantířovské a hlavního tahu na Pelhřimov navíc přibyl nový cyklopruh. Ten je naopak pro cyklisty obousměrný.

Z hlavního tahu nyní sice mohou auta odbočit na silnici vedoucí k Rantířovské, ale dostanou se jen k nedalekému polygonu, autocvičišti Autoškoly Musil.

Od něj dál po úzké silnici platí jednosměrka až k rybníku na okraji nové zástavby rodinných domů.

"Za posledních pět let byla křižovatka před Hosovem vyhodnocená jako místo častých dopravních nehod. Skoro všechny byly způsobeny tím, že řidiči jedoucí od Pelhřimova odbočovali vlevo, směrem k Rantířovské ulici," řekl dopravní inženýr policie Jiří Kučera.

"Křižovatka u Hosova je nebezpečná. Je dobře, že teď z ní na silnici vedoucí k Rantířovské ulici alespoň neodbočují auta. Řidiči jezdí z Hosovského kopce k Jihlavě rychle, a když někdo odbočoval doleva, bylo docela riziko, že to neubrzdí," postřehl i třicetiletý Libor z Jihlavy. Po výpadovce jezdí denně.

"Hodně lidí se ještě splete a u polygonu se otáčí a vrací. Jsou ale i tací, kteří jednosměrkou v protisměru projedou," všiml si provozovatel polygonu Antonín Musil.

Jednosměrka vznikla kvůli hluku

"Ze začátku asi bude snaha tudy od Pelhřimova projíždět, zkracovali si tudy cestu řidiči jedoucí do Bosche ve Starých Horách," ví vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka.

Problémová křižovatka na hlavním tahu z Jihlavy na Pelhřimov však přitom nebyla ten zásadní důvod, proč byl na silnici zaveden provoz jen jedním směrem. Tím byly stížnosti obyvatel nové zástavby při Rantířovské, kterou spojka protíná.

"Ke zjednosměrnění jsme přistoupili, abychom snížili počet aut, které po silnici jezdí. Hlučnost v zastavěné části už je na hraně," řekl Tinka.

"Propojovací silnice je navíc tak úzká, že bych nespočítal, kolik jsem tam za deset let tahal traktorem aut ze strání a polí, nešlo se tam vejít," kvituje zavedení jednosměrky i Antonín Musil, šéf stejnojmenné jihlavské autoškoly.

"Byli jsme tam silnici přeměřovat a opravdu není stavěná na obousměrný provoz, navíc se v zimě neudržuje," dodal za policii Kučera. Část úzké silnice naopak na úkor aut zabral nově vyznačený obousměrný cyklopruh.

Silnice bude mít i chodník s osvětlením. Když vznikne Aventin

Úpravy souvisí i s rozvojem sídliště Buková na Horním Kosově. Páteřní silnice tohoto sídliště bude napojená právě na Rantířovskou ulici a jednosměrnou spojku. Po ní se auta dostanou na pelhřimovskou výpadovku.

Proti už dříve obyvatelé nové čtvrti sepisovali petici. Obávají se, že doprava v ulici výrazně vzroste. "A to i s ohledem na plánovanou výstavbu nákupního centra Aventin u výpadovky na Pelhřimov, kdy je zřejmé, že hustota provozu směrem k němu vzroste," upozornil obyvatel čtvrti Aleš, který si nepřál zveřejnit své příjmení.

Výstavba obchodní zóny u výpadovky je zatím v nedohlednu. Díky Aventinu by se úzká spojka mohla dočkat i osvětlení, chodníku a plnohodnotné cyklostezky.

Úpravy má provést investor nákupní zóny Aventin. Jako součást investice je plánovaná i rekonstrukce problémové křižovatky u Hosova. Vedlejší směry získají kolmé napojení na hlavní tah. Jednosměrka ve spojce mezi pelhřimovskou výpadovkou a Rantířovskou ulicí zůstane.

Problémová křižovatka (modrá šipka). V úseku úzké spojky mezi Rantířovskou silnicí a výpadovkou na Pelhřimov je nově jednosměrný provoz směrem od Rantířovské ulice. Jednosměrný úsek vyznačen zelenou a žlutou šipkou.

Problémová křižovatka (modrá šipka). V úseku úzké spojky mezi Rantířovskou silnicí a výpadovkou na Pelhřimov je nově jednosměrný provoz směrem od Rantířovské ulice. Jednosměrný úsek vyznačen zelenou a žlutou šipkou.