Proti stavbě spalovny už v minulosti protestovali lidé v Jihlavě.

Proti stavbě spalovny už v minulosti protestovali lidé v Jihlavě. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Ekologové nechtějí spalovnu, nabídli Jihlavě rady. Za statisíce korun

  • 1
Odpůrci spalovny odpadu v Jihlavě dál sbírají podpisy nutné k vyhlášení případného referenda. A na radnici dorazily také dvě nabídky ekologického sdružení Arnika na vypracování studie, jak s odpady nakládat. Za tu dražší požadují ekologové bezmála milion korun.

Potřebuje Vysočina spalovnu? Jak do budoucna naloží s přibývajícím odpadem?

Skládkování do nekonečna možné nebude. Proti spalování zase vystupují ekologové - například sdružení Společně pro Vysočinu, které sbírá podpisy pro referendum o zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO), jak se spalovnám oficiálně říká.

Hlasování obyvatel Jihlavy v referendu - pokud sdružení sesbírá dostatek potřebných podpisů - by se mohlo odehrát zároveň s podzimními komunálními volbami. Aktuálně má sdružení sesbíráno asi polovinu ze 4 200 potřebných podpisů pro vyhlášení referenda.

Studie jako výzva od primátora

"Nyní se nám za jedno odpoledne úplně v pohodě daří sesbírat kolem 300 podpisů. Můj odhad je, že máme nasbíráno zhruba polovinu podpisů, které potřebujeme," řekl zástupce Sdružení pro Vysočinu Matěj Man.

Zástupci jihlavské radnice na společné schůzce v lednu aktivisty vyzvali, aby nabídli svou alternativu a připravili studii, jak tedy s odpady v Jihlavě do budoucna nakládat.

Jako reakci radnice obdržela nabídku dvou variant studie, kterou vypracovalo ekologické sdružení Arnika, ve kterém se Matěj Man coby vedoucí kampaně Nespaluj, recykluj zabývá právě problematikou likvidace odpadů.

Objemnější varianta za 940 tisíc

V první variantě Arnika městu nabídla za 940 tisíc korun připravit během deseti měsíců velkou studii, která by měla komplexně řešit problematiku odpadů.

Anebo za 250 tisíc korun během šesti měsíců zpracuje návrhy na snižování odpadů a třídění.

Ty částky radnici zaskočily. "Obdobné nabídky jsou v rámci kraje mnohem nižší. Jihlava doposud na odborné práce kolem řešení odpadů na Vysočině vynaložila 150 tisíc korun," uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

"Nabídku projednáme na jednom z příštích zasedání rady města. Nyní je posuzována úřadem, zda odpovídá zadání," řekl primátor Jaroslav Vymazal s tím, že vedení města oceňuje, že aktivisté výzvu přijali a jsou ochotni představit vlastní řešení, jak naložit s nerecyklovatelným odpadem. "Zaskočila mě ale cena, která je nestandardně vysoká," dodal.

"Cena hodně souvisí s tím, že nejsme firma, která by se na studie specializovala. To znamená, že v této věci budeme muset komunikovat s mnoha, i zahraničními odborníky. Spoustu věcí si budeme muset nechat dodat subdodavatelsky," vysvětlil Matěj Man.

Magistrát podle Matěje Mana stanovil velmi podrobné zadání. "Požaduje komplexní strategický dokument, který by vyřešil veškeré odpadové hospodářství v Jihlavě. Taková studie ani pro jiná města nemá obdobu, byla by obrovsky objemná," dodal Man.

S tím ale na radnici nesouhlasí. "Šlo jen o to, představit alternativu pro Jihlavu, jak by se mělo postupovat a jaký by to mělo ekonomický dopad," reagovala vedoucí odboru životního prostředí v Jihlavě Katarína Ruschková.

Místo referenda by radnice raději preferendum

Radnice místo aktivisty prosazovaného referenda o spalovně navrhovala vyhlásit "preferendum" - tedy anketu, ve které by lidé mohli volit mezi více reálnými variantami, jak v budoucnu likvidovat odpady. Tedy například zda postavit spalovnu, nebo zvolit alternativu (více čtěte zde). A o ní právě měla být studie.

"Milionová studie", kterou Arnika magistrátu nabídla, by se však do podzimních komunálních voleb ani nestihla ukončit.

"Studie s referendem nesouvisí, je to věc, která vyžaduje zásadní čas a určitě bychom kvůli ní s referendem nečekali. Na referendu pracujeme a budeme se snažit, aby skutečně na podzim vyhlášené bylo, ať už se magistrát k těm studiím postaví jakkoliv," řekl Matěj Man.

A doufá, že si vedení radnice zvolí vypracování menší studie. V ní by chtěla Arnika radnici nabídnout zahraniční příklady, které jinde udělali s cílem zvýšení recyklace a snížení produkce odpadů.

"To je to, v čem si myslíme, že bychom mohli magistrátu významně pomoci. Tím, že jim ukážeme model, který v zahraničí funguje," dodal ekolog.

Arnikou předložené nabídky projedná vedení města pravděpodobně v dubnu.

"Úřad se bude zabývat také faktem, že nabídku vypracování komplexního řešení nakládání s odpady předkládá Arnika, tedy jiná organizace, než která výzvu přijala. Osloven byl původně spolek Společně pro Vysočinu," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

"Primátor Vymazal oslovil skupinu aktivistů, kteří přišli ke kulatému stolu, kam jsem přišel i já jako zástupce Arniky. A pan primátor do davu řekl, tak nám zpracujte nějakou alternativní studii. Nedá se říct, že by zadání bylo pro jiné sdružení," odmítl toto tvrzení Man.