Brněnští archeologové hledali pomocí georadaru v Dobroníně další hrob Němců. Pátrali po něm u železničního viaduktu přes Zlatý potok. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Archeologové a policisté hledali v Dobroníně další hrob Němců

  • 9
V Dobroníně na Jihlavsku hledají další ostatky Němců. Policisté spolu s brněnskými archeology je hledají pomocí georadaru. Další poválečný hrob by se mohl nalézat u železniční trati poblíž kamenného viaduktu přes Zlatý potok.

"Pět archeologů z brněnské Masarykovy univerzity pátrá za pomoci přístroje kolem železničního náspu," informoval z místa redaktor MF DNES. Podle něho zjišťují, kde by se mohlo začít kopat.

Při akci byla přítomna i policejní hlídka. Pátrací akci totiž iniciovala policie, kterou k tomu vedla nová zjištění redaktora MF DNES (čtěte více zde).

Brněnští archeologové hledali pomocí georadaru v Dobroníně další hrob Němců. Pátrali po něm u železničního viaduktu přes Zlatý potok.
Brněnští archeologové hledali pomocí georadaru v Dobroníně další hrob Němců. Pátrali po něm u železničního viaduktu přes Zlatý potok.

Přihlížel jí i policejní komisař. "Vyhodnocení měření budeme znát za několik dnů," uvedl policejní vyšetřovatel Michal Laška. Průzkum se konal na obou stranách Zlatého potoka.

Johann Niebler čeká na konec vyšetřování případu, jak zemřel jeho strýc, který...

Němci pátrají po předcích

Na další lokalitu s ostatky Němců upozornil Johann Niebler, dobronínský rodák odsunutý po válce do Německa. Niebler místo možného hrobu zakreslil do mapy. Je to už jeho druhá mapa - ta první kriminalisty přivedla právě na Budínku.

Mapy Niebler nakreslil podle vzpomínek nuceně vysídlených obyvatel německé národnosti.

Manfred Fuchs ukazuje místo, kde by měly být hroby zavražděných Němců

Po zmizelém dědečkovi v Dobroníně pátrá také čtyřiapadesátiletý Němec Manfred Fuchs. Podle něho zmizel ve druhé polovině května 1945. Pohřbený je údajně v neoznačeném hrobě u železniční trati z Dobronína do Polné.

,