V okolí říčky Bělá v Pelhřimově nyní bádají archeologové. Město totiž podél...

V okolí říčky Bělá v Pelhřimově nyní bádají archeologové. Město totiž podél vodního toku plánuje vybudovat promenádu pro pěší. | foto: Archiv společnosti Archaia

Podél říčky v Pelhřimově vzniká promenáda. Břeh vydal středověký odpad

  • 0
Tým archeologů ze společnosti Archaia v posledních několika týdnech bádá v okolí říčky Bělá v Pelhřimově. Podél vodního toku totiž město plánuje vybudovat promenádu pro pěší. Stavbě tak předchází archeologický průzkum.

Stavba se nachází přibližně sto metrů východně od středověkého jádra Pelhřimova, při levém břehu říčky.

„Výkopovými pracemi byly zasaženy štěrkopísčité sedimenty Bělé, kde jsme zachytili zlomky několika keramických nádob, které spadají do období od vrcholného středověku, tedy od 14. století, až do 18. století,“ říká archeolog Petr Duffek.

Podle něj jsou to běžné nálezy, s nimiž archeologové počítali, že by se na takovém místě mohly vyskytovat. „Jedná se o odpad, který se dostával do řečiště v blízkosti městského jádra a byl řekou ukládán v písčitých nánosech,“ vysvětlil Duffek přítomnost historických keramických střepů.

Záměr pelhřimovské radnice je vybudovat kolem toku Bělé odpočinkové místo, které bude vybízet k procházkám nejenom místní obyvatele, ale také turisty.

Ve výstavbě je momentálně čtvrtý úsek promenády. Ten vede od mostu u Billy dále po proudu řeky. Lidé by se po něm mohli poprvé projít již v příštím roce.

Tok Bělé bude v této části zpřístupněn po novém chodníku, jenž bude vybudován především na gabionech, drátokamenných prvcích, v korytě řeky.

Na trase bude podle mluvčí radnice Andrey Unterfrancové umístěno solární veřejné osvětlení a různá odpočinková místa s informačními tabulemi. „V dalších etapách by se mohlo pokračovat úsekem ke kamennému mostu a potom dále do Sadů a na druhou stranu až k jezu,“ dodala mluvčí.

Projekt počítá například i s vybudováním hudebního pavilonu s přírodním hledištěm v lokalitě městských předních sadů. Zda se nakonec vše podaří uskutečnit podle navrženého plánu, bude záležet na rozpočtu města.