Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Původní brodské hradby nejsou tam, kde měly být, zjistili archeologové

  11:57
Hradební opevnění Havlíčkova Brodu se vyvíjelo jinak, než se historici až dosud domnívali. Zjistili to archeologové při záchranném průzkumu souvisejícím s proměnou části parku Budoucnost. Z nálezů vyplynulo, že dnes viditelné pozůstatky hradeb stojí na základech nejstaršího opevnění. A to je překvapení.
Archeologové odkryli nejstarší část brodských hradeb vybudovaných v roce 1310....

Archeologové odkryli nejstarší část brodských hradeb vybudovaných v roce 1310. Překvapivě na nich vyrostlo až mnohem později opevnění, které se v parku dochovalo dodnes. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Brodské opevnění mělo od dob středověku dvě souběžné linie. Jednak to byly dnes již neexistující vnitřní hradby. Zhruba deset metrů před nimi pak stál parkán, respektive předsunutá hradba.

Ta, která je nejvíce zachovaná a patrná právě v parku mezi budovou AZ Centra a Štáflovou baštou u bývalé obchodní akademie, pochází z roku 1472. „Toto opevnění reagovalo na vývoj dělostřelby, což dokládají masivní dělové bašty,“ ukázal vedoucí archeologického výzkumu v brodském parku Jan Vízner ze společnosti Archaia.

Přibližně deset metrů směrem do města stávala linie starší hradební zdi. „Původně se předpokládalo, že je to nejstarší městská hradba vybudovaná v roce 1310,“ poznamenal Vízner. Nyní už on i jeho kolegové vědí, že to není pravda.

Pomohl jim k tomu objev pod bývalou cestou mezi farním úřadem, kostelem Nanebevzetí Panny Marie a budovou AZ Centra, pár metrů od místa, kde stál pomník podnikatele Vojtěcha Weidenhoffera. Archeologové tu zjistili, že viditelná a zachovalá část hradeb stojí na mnohem mohutnějších základech nejstaršího brodského opevnění.

Přesvědčení i díky keramice

„Základ je zděný, zpevněn byl tehdejší maltou. Je široký zhruba jeden a půl metru, zatímco nad tím stojící parkán má tloušťku poloviční,“ popsal Jan Vízner.

Že jde o nejstarší část hradeb, archeology přesvědčila i keramika. Úlomky nalezené v těch nejspodnějších vrstvách sondy až u skalního podloží pochází ze samého počátku 14. století.

„Objev masivní zdi jsme konfrontovali s historickými plány, se stojícími pozůstatky hradeb i konfigurací terénu a došli jsme k závěru, který už přerostl rovinu teorie. S jistotou můžeme říct, že hledíme na nejstarší těleso brodských hradeb z roku 1310,“ konstatoval Vízner.

Tato hradební zeď byla v polovině 14. století snesena a na její koruně byla vystavěna parkánová hradba. Nové hradby byly vystavěny o deset metrů dál směrem do města. Zajímavé tak je, že se tím vlastně plocha tehdejšího obývaného města o něco málo zmenšila.

Kvůli nálezu se upraví projekt

K dalšímu výraznému přestavění hradeb došlo po husitských válkách a vypálení Brodu v roce 1422. Nový systém byl i reakcí na takzvané poděbradské války z poloviny 15. století. Tehdy byl stržen původní parkán, na jehož místě byl vybudován parkán nový s dělostřeleckými věžemi. Právě ten se dochoval a tvoří hradby, jak je známe dnes.

Objev překvapil i vedení brodské radnice. „Odkrývá se tady mozaika poznání nejstaršího vývoje středověkého města. Přidaná hodnota tohoto objevu je vysoká,“ komentoval místostarosta Libor Honzárek.

Jak dodal, město nyní bude ve spolupráci s architektem Zdeňkem Sendlerem, z jehož návrhů proměna parku vychází, hledat možnosti, jak objev nejstarších hradeb do projektu zakomponovat. „Chtěli bychom ho decentní a esteticky pro historiky i architekty přijatelnou formou přiznat,“ přemýšlí Honzárek.

Archeologický průzkum nechalo vedení města provést v souvislosti s úpravou části parku mezi kostelem, farou a rybníkem Hastrman, který je z celého parku nejnavštěvovanější. Tento prostor dostane novou tvář jako v pořadí druhý, už před lety se upravovalo prostranství za AZ Centrem a v okolí rybníka Očko.

Průzkum potrvá do konce prázdnin

Ve druhé etapě se počítá s prořezáním a případně vykácením starých stromů a keřů. Více otevřít by se měl výhled na rybník a k soše Karla Havlíčka Borovského. Trávníky se zde mají změnit v pobytové louky. Změní se povrchy a trasování cest i mobiliář. Vše by mělo přijít na 26 milionů korun a má být stavebně dokončeno v listopadu.

Archeologové v parku pracují třetí týden. Čeká je ještě detailnější průzkum nejbližšího okolí kostela, kde v minulosti býval hřbitov. Nová překvapení i ověření faktů o opevnění ale očekávají i od výkopu pro vodovodní řad směrem k rybníku.

Lokalita by si podle odborníků zasluhovala podrobný průzkum. Ten však archeologové nedělají, jejich úkolem je průzkum záchranný. „Nekopeme, kde chceme my, ale kde je to nezbytné pro další postup prací. Nahrazujeme likvidaci bezohlednou likvidací systematickou, řízenou a dokumentovanou,“ s úsměvem podotkl ředitel Archaii Petr Juřina.

Když každé kopnutí do země mění historii města

V údolí Stříbrného potoka archeologové objevili pozůstatky po velkém hutním provozu centrálního rázu ze 13. století.

S trochou nadsázky lze říct, že každé kopnutí archeologů do země podstatně mění dosud známou historii Havlíčkova Brodu. Za poslední dva roky na území města došlo k několika zásadním a nečekaným objevům. K většině v souvislosti se stavbou obchvatu.

Některé z objevů byly doslova převratné. Mezi ty se dá řadit nález pozůstatků rudního mlýna ve Stříbrném údolí na jihovýchodním okraji Brodu. Pochází už z první poloviny 13. století. Původně se předpokládalo, že se stříbro v okolí Brodu začalo těžit až o pár desítek let později.

Mlýn na drcení stříbrné rudy to zároveň nebyl ledajaký. Byl součástí velkých středověkých hutí. Archeologové proto hovořili o nálezu celoevropského významu. „Podobných unikátů je jen málo, víme jen o jednom podobném objeveném ve Francii,“ zmínil vedoucí archeologického týmu Jakub Těsnohlídek.

Při demolici statku U Vojtěcha pak archeologové objevili pozůstatky prapůvodní staré slovanské osady Brod. Ta ještě předcházela samotnému založení hornického města, s čímž se spojuje letopočet 1234. Na místě bouraných stavení narazili na množství keramiky a dalších artefaktů. Existence osady se tušila, uváděla se ale trochu jiná lokalita.

Skoro nic se až do nedávných objevů nevědělo o existenci cihelny poblíž Termesiv. Ta byla v provozu jen krátce v polovině 19. století. Později na jejím místě vyrostl tábor pro dělníky stavějící železniční tunel. To rovněž byla nepříliš známá etapa historie Brodu.

„V táboře žilo několik desítek lidí. Do jednoho domu dvacet metrů dlouhého a pět metrů širokého se postelí vešlo poměrně hodně. Italové tu byli s celými rodinami. Čeští dělníci měli pryčnu vedle pryčny, podobně jako v kasárnách,“ přiblížil po průzkumu lokality Těsnohlídek.

V těsném sousedství pak archeologové objevili jámu z doby nedávno minulé, která byla tajena snad záměrně. Byla v ní kontaminovaná zemina odtěžená po havárii ropovodu u Bartoušova z roku 1980. O události existuje jen minimum záznamů.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...