Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Anonym pohrozil bombou v baru i na pile. Oba volající policie lapila

  • 2
Hned dva anonymy museli o víkendu řešit policisté na Vysočině. Nejprve si jeden v noci z pátku na sobotu vymyslel, že je uložená bomba v baru v Pelhřimově. Ve stejný den vpodvečer pak další ohlásil telefonem bombu na pile ve Žďírci nad Doubravou. Tu policie evakuovala. Oba volající záhy dopadla.

První volající nahlásil na linku 158 uložení bomby v Pražské ulici v Pelhřimově v sobotu devět minut po půlnoci.

„Mužský hlas v telefonu policistům oznámil, že v baru na Pražské ulici v Pelhřimově je uložena výbušnina a že ve stejný den dojde k výbuchu,“ uvedla policejní mluvčí Monika Pátková.

Policistům se během necelých deseti minut podařilo volajícího zadržet nedaleko pouličního telefonního automatu.

„Jedná se o devětatřicetiletého muže z obce na Pelhřimovsku. Muž byl pod vlivem alkoholu a při dechové zkoušce nadýchal 2,16 promile. Ke svému jednání, kterého se navíc nedopustil poprvé, se přiznal,“ dodala mluvčí policie.

Opilý muž skončil na záchytce

Opilého muže policisté převezli na protialkoholní záchytku. Bar, ve kterém měla být bomba uložena a kde se v té době nacházelo kolem stovky lidí, policisté zkontrolovali. Žádný podezřelý předmět ale nenašli.

„Ještě v sobotu vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže a obvinil ho z přečinu šíření poplašné zprávy. Obviněný je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny mu hrozí až pětileté vězení,“ doplnila policejní mluvčí Pátková.

Ještě tentýž den ale policisté na Vysočině řešili další anonym, tentokrát z Havlíčkobrodska. V 18:53 hodin mužský hlas po telefonu oznámil na policii, že umístil bombu v prostorách pily ve Ždírci nad Doubravou.

Než se podařilo volajícího najít, byl mezitím zastaven provoz na pile, přičemž muselo být evakuováno sedm zaměstnanců a policisté pilu prohledali.

„Krátce před dvacátou hodinou se policistům z chotěbořského obvodního oddělení podařilo podezřelého muže vypátrat v jedné z restaurací ve Ždírci nad Doubravou. Třiadvacetiletý muž z Chotěbořska, který při dechové zkoušce na alkohol nadýchal 1,49 promile, se policistům ke svému jednání přiznal a uvedl, že si oznámení o umístění bomby vymyslel,“ uvedla mluvčí Pátková.

Mladík rovněž putoval k vystřízlivění na záchytku. Prozatím nebyl z ničeho obviněn. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu šíření poplašné zprávy a veškeré okolnosti případu dále prověřují,“ dodala mluvčí policie.