Ministr financí Andrej Babiš při návštěvě Horáckého zimního stadionu v Jihlavě.

Ministr financí Andrej Babiš při návštěvě Horáckého zimního stadionu v Jihlavě. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Postavte novou arénu, radil Babiš v Jihlavě. Knížecí rady, namítla opozice

  • 7
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) doporučil při pondělní návštěvě Jihlavě, ať postaví novou multifunkční arénu na zelené louce. Pro toto řešení by byl i jednatel hokejové Dukly Bedřich Ščerban. „Jsou to od ministra jen knížecí rady,“ ohradil se opoziční zastupitel David Beke (ODS). Státní peníze Babiš nepřislíbil.

Před kancelářemi na Horáckém zimním stadionu stojí klubko diskutujících lidí. Hlavní role hrají ministr financí Andrej Babiš, který se na chátrající halu přijel v pondělí podívat, jednatel hokejové Dukly Bedřich Ščerban a náměstek primátora Radek Popelka z Babišova hnutí ANO. Téma jejich rozhovoru je dlouhodobě plánovaná rekonstrukce stařičké haly.

„Už máte stavební povolení?“ ptá se Babiš Ščerbana.

„Máme.“ „Máte projekt?“ „Máme, všechno.“

„Jo, ale ten už je deset let starý, nedá se použít, musí se překreslit,“ vstupuje do diskuse Popelka.

„A děláte něco?“ táže se ho jeho stranický šéf.

„Teď se připravuje nový projekt.“ „To znamená, že máte podepsanou smlouvu?“ „Ne, ještě ne. Zatím jde o záměr.“ „Takže děláte výběrové řízení na projekt?“ vyptává se dál ministr. „Bude se připravovat,“ odpovídá mu Popelka.

„Takže nemáte ještě výběrové řízení?“ „My jsme na radnici ale od listopadu,“ brání se náměstek primátora.

„Ale to je dost dlouho. Musíte zařadit dvojku,“ dostává od Babiše jasný vzkaz.

Ostudná šatna a velký zápach

Tou dobou má Babiš za sebou zběžnou prohlídku stadionu, na němž se psala historie československého hokeje. Zašel i třeba do místnosti, kde se převlékají žáci šesté a osmé třídy.

Co se stadionem

  • Tahanice o budoucnost Horáckého zimního stadionu se vedou už od roku 2005, kdy jej město koupilo od předešlého majitele, kterým byl SK Jihlava.
  • V roce 2008 představil architekt Vladimír Žák projekt na kompletní rekonstrukci stadionu. Se stavbou se mělo začít v polovině roku 2009. Jenže na ni nedošlo, naopak v březnu 2013 se otevřel vedle stávající arény menší „zimáček“.
  • Na začátku letošního roku si pak město nechalo u externí firmy zpracovat analýzu, která mu měla ukázat, jaká varianta dalšího postupu by byla nejlepší. O stadionu by se zastupitelé měli opět bavit v dubnu.

Nutno podotknout, že zdaleka ne všichni členové jeho doprovodu se tam odvážili. Řada z nich zůstala stát před kabinou. Odradil je totiž zápach, který se z několik desítek let staré šatny linul.

„Když jsem viděl tu šatnu... Je to hrozné. Ostuda,“ shrnul své pocity Babiš, když opustil místo, kde se denně převlékají jihlavské hokejové naděje. Právě kvůli tomuto efektu ostatně zástupci magistrátu Babiše na Horácký zimní stadion přivedli.

Rádi by jej přemluvili, aby přislíbil finanční pomoc státu na rekonstrukci stařičké arény, s níž město dlouhodobě tápe.

V současné době se náklady na přestavbu odhadují na zhruba 700 milionů korun, což si podle některých radních nemůže město dovolit zaplatit samo ze svého.

„Tady bych to viděl, že by třetinu ceny mělo zaplatit město, třetinu kraj a třetinu stát,“ navrhl Babiš. Jasný příslib pomoci ze státního rozpočtu však odmítl s tím, že jde o otázku, kterou bude řešit až příští vláda, jež vzejde z podzimních voleb.

Už dříve primátor města Rudolf Chloupek (ČSSD) uvedl, že kraj nabídl městu podporu ve výši až 120 milionů korun. Pokud by měla Vysočina hradit třetinu nákladů, musela by být ještě o zhruba sto milionů korun štědřejší.

Podle Babiše by však mělo město před rekonstrukcí starého stadionu upřednostnit výstavbu nové arény na jiném místě.

Nová hala za městem. Vrátí se do hry?

„Tady je problém s parkováním, při rekonstrukci se musí řešit, kde budou hokejisti hrát... Selským rozumem si myslím, že by bylo lepší, kdyby se postavila multifunkční hala za městem, kde by se hrál nejen hokej, ale byly by tam i koncerty, festivaly,“ vylíčil.

Peníze, které posílá stát letos na sportoviště

Letos připluje od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy obcím a sportovním spolkům v celém Česku více než 450 milionů korun. Nikde ale dotace není ve stamilionech.

Projekty podpořené na Vysočině:

  • TJ Slovan Kamenice nad Lipou - rekonstrukce kuželny: 6,98 milionu korun
  • SK Moravské Budějovice - stavba fotbalových kabin: 7,63 milionu korun

Dotace na zimní stadiony a jejich vybavení v ČR:

  • Město Litvínov - pořízení rolby pro zimní stadion: 2,16 milionu korun
  • Město Mariánské Lázně - nákup stroje na úpravu ledu: 2,18 milionu korun

Zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Tato myšlenka má řadu zastánců, mezi něž se mimo jiné řadí i jednatel hokejové Dukly Ščerban. V nedávné anketě MF DNES se pro ni vyslovil také někdejší vynikající obránce Jan Suchý.

„Už když jsem v Jihlavě začínal, říkali jsme si, že je stadion postavený na blbém místě. Měl být někde mimo,“ pronesl Suchý.

Toto řešení však vedení Jihlavy už před několika lety opustilo a velmi pomalými a nejistými kroky vše směřovalo k rekonstrukci stávající arény. A náhlá změna kurzu by se opět neobešla bez bouřlivých diskusí. Ostatně varianta „zelená louka“ nemá jednoznačnou podporu ani v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která momentálně vládne Jihlavě.

„Jsem zásadně proti stavbě na zelené louce. Současná lokalita má historii a genius loci,“ odmítá zcela novou arénu další z náměstků primátora, Jaromír Kalina z KDU-ČSL.

„Od pana ministra jsou to knížecí rady. Pro mě by to bylo téma, kdyby řekl, že stát přispěje na opravu stadionu na stávajícím místě nebo zaplatí kompletně stavbu nového. Protože ten starý budeme muset tak jako tak opravit a peníze do něj nasypat,“ tvrdí opoziční zastupitel za ODS David Beke.