V posledních desítkách let je secesní altánek v havlíčkobrodském parku červenožlutý. Po restaurování by se měl odít do šedé a modré. | foto: Městský úřad Havlíčkův Brod

Altán v parku změní barvy. Zda tak vypadal původně, Brod jen odhaduje

  • 0
Restaurování se ještě v letošním roce dočká secesní altán v havlíčkobrodském parku Budoucnost. Stavba od Josefa Šupicha je od roku 2016 kulturní památkou. Nově se má odít do modrošedé barvy, což zřejmě byl podle radnice původní odstín. Jisté to však není.

„V současné době je altán červenožlutý. Na základě průzkumu bude upřesněno jeho nové barevné řešení. Rádi bychom se vrátili k původnímu vzhledu, který zahrnoval odstíny šedi a modři,“ prozradil vedoucí odboru rozvoje města Josef Beneš.

Jenže jak vzápětí dodal, že byl altán v minulosti modrošedý, je pouze laický odhad. „Zmíněno je to v některých archivních pramenech. Ale opravdu to nevíme jistě,“ poznamenal Beneš.

Altán v havlíčkobrodském parku je dílem slavného stavitele Josefa Šupicha. Uvnitř však „vynikají díla“ dalších soudobých „umělců“.

Jakou barvu altán po dostavění na konci 19. století nesl, neví ani v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny.

„Po pravdě, barvou altánku jsme se nikdy nezabývali. Že mohl původně být modrošedý a že se k této kombinaci navrátí, je i pro mě novinka,“ vzkázal ředitel muzea Michal Kamp.

Radnice nenechá památku přetřít jen tak. Je třeba ji po několika letech řádně zrestaurovat. A při té příležitosti odborníci postupným seškrabáváním nátěrů teprve zjistí, jaký je ten nejspodnější. V posledních desítkách let je nicméně altán stojící nedaleko sochy Karla havlíčka Borovského červenožlutý.

Práce mají přijít na 850 tisíc korun, radnice zaplatí půl milionu

Dřevěný secesní altán je jedním z nejvýznamnějších historických objektů v havlíčkobrodském parku. „Představuje hodnotný a zajímavý příklad altánu s vyřezávanými prvky folklorního tvarosloví,“ uvedla mluvčí radnice Alena Doležalová.

Od roku 2016 je altán kulturní památkou. Jeho zařazení mezi památky mimo jiné umožnilo čerpat na restaurátorské práce dotaci. Tu město získalo od Kraje Vysočina a činí 350 tisíc korun. Dalšího půl milionu zaplatí město z vlastního rozpočtu.

Práce na restaurování altánu začínají, trvat mají do konce října. Vedle několika vrstev nového ochranného nátěru se budou týkat především výměny degradovaných dřevěných prvků a poškozených cihel v podlaze.