VIDEO: Mříže a nerez. Kóje nové záchytky v Jihlavě připomínají pitevnu

  • 2
Kraj Vysočina buduje za osmnáct milionů korun novou protialkoholní záchytnou stanici, jedinou v kraji. Stavba má ale zpoždění, provoz nejspíš zahájí až v březnu. Prozatím jsou vesměs dokončené interiéry, hodně práce dělníky čeká v nejbližším okolí nové budovy.

Procitat z opilosti na záchytce asi není nic příjemného. Ale probudit se na nové protialkoholní záchytné stanici, kterou staví Kraj Vysočina v areálu jihlavské nemocnice, bude pro opilce zřejmě ještě silnější zkušenost.

Podle původního záměru měla být nová záchytná stanice budovaná z modulárních kontejnerů otevřená už od ledna. Na první pohled je patrné, že stavba za 18 milionů korun je ve skluzu. Zvenčí stále připomíná staveniště.

„Práce se nedaří tak rychle, jak jsme předpokládali. Zpoždění zapříčinilo nejenom počasí, ale i problémy s napojením na technickou infrastrukturu,“ říká Vladimír Novotný, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Nový termín otevření záchytné stanice nedokáže odhadnout.

„Rádi bychom si stavbu od firmy převzali na konci února. Ale jestli tomu tak skutečně bude i vzhledem k počasí, neumím říct. Na druhou stranu nás žádný termín netlačí. V původní budově můžeme mít záchytku i nadále,“ dodává Novotný.

Vlastníkem budovy, kde záchytka nyní sídlí, je Zdravotní ústav. Kraj je s ním podle Novotného domluvený na prodlužování nájemní smlouvy po jednom měsíci.

K dispozici bude devět pokojů, dva z nich jsou dvoulůžkové

Nejvíc práce budou mít dělníci venku. „Bude potřeba udělat parkoviště, upravit okolí, napojit odpady, dokončit venkovní obložení budovy. Celkově je tady ještě řada dodělávek,“ vypočítal Jozef Pavlík, správce budov Nemocnice Jihlava, zatímco se snažil mezi blátem prodrat k dveřím do budovy nové záchytky.

Uvnitř už to vypadá o poznání lépe než zvenčí. Takřka vše je dokončené. Hotové jsou podlahy, obklady, namontované jsou toalety, sprchy, světla, mříže na oknech i dveřích.

K dispozici bude mít nová záchytná stanice devět pokojů. Dva z nich jsou plánované jako dvoulůžkové.

To, že místnosti pro zachycené vypadají jako vězeňské cely s mřížemi, není nic výjimečného. Nově vybudované kóje jsou však celé obložené šedým nerez materiálem, takže tak trochu připomínají sál pitevny. A při pohledu zamřížovaným oknem ven se ještě opilcům naskytne pohled na židovský hřbitov.

Jeden z opilců vytrhl větrák i kameru a rozcupoval matraci

Snadno omyvatelné turecké záchody nahradily v nové budově nerez toalety připevněné ke stěně. Jak moc budou praktické, ukáže až běžný provoz.

Zachycení totiž nejsou žádní beránci. Z osmdesáti procent se jedná o agresivní opilce. V minulosti například jeden z klientů vytrhl ze zdi nejen ventilátor, ale i kameru, která jej monitorovala, a zcela rozcupoval matraci, na které ležel.

Přesto budou mít klienti na nové stanici větší komfort než dosud. Novou záchytku musel Kraj Vysočina začít budovat, aby vyhověl přísnějším legislativním parametrům. Ty ve stávajících prostorách nebylo možné splnit. Ministerská vyhláška klade důraz například na stálost a parametry denního osvětlení i počet metrů čtverečních na jednoho klienta.

Jeden pobyt přijde nocležníky na čtyři tisíce korun, nicméně jenom třicet až čtyřicet procent lidí částku skutečně uhradí. Ročně na vysočinské záchytce přespí přes tisíc lidí.