Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Dáte si alergen jedna a tři? Restaurace se bojí, že hosty přejde chuť

  8:57
Od Nového roku musí provozovatelé restaurací na jídelní lístek vypsat alergeny, které jídla obsahují. Některé mohou člověka ohrozit i na životě. Restauratéři toto nařízení přijali s rozpaky. Mají obavu, že hosté přestanou mít na jídlo chuť.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Dáš si alergen jedna, nebo dvě?“ říká pobaveně jeden zákazník hostince druhému a přicházející servírce praví: „Doneste mi prosím alergen jedna, tři, sedm...“ I tak nyní vypadá praxe v některých restauracích.

Seznam alergenů

1) Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, či ml/l

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

„Je to tak. Jsou hosté, kteří si dělají legraci a při objednávce řeknou, že chtějí pokrm s alergeny jedna, dva, sedm. A dokonce si myslí, že víme, co je to za jídlo,“ popisuje praxi provozovatel Süssova hostince ve Žďáře nad Sázavou Radek Pohanka.

Uvedený výčet alergenů v pokrmech je od poloviny prosince povinný pro provozovatele veškerého veřejného stravování a výrobce potravin. Řada vysočinských restauratérů považuje nové opatření za zbytečnost. „I lidé se tomu smějí,“ krčí rameny majitel restaurace Tři knížata v Jihlavě Pavel Mareš.

Menu podniku nyní vypadá tak, že pod každým pokrmem je řada čísel. „V jídelácích pak máme šanon, kde je popsáno, o jaký alergen jde a jaká jídla ho obsahují. To, aby to nezasahovalo do lístku. Je to hloupost, ale nějak jsme se s tím poprali,“ říká Mareš.

„Čísla v jídelním lístku ruší a překážejí“

Podobně mluví také Lenka Kremláčková z obchodního a marketingového oddělení jihlavské Radniční restaurace. „Čísla jsou v jídelním lístku rušivá a překážejí. A bohužel, jídlo bez alergenu v lístku nemáme ani jedno,“ vysvětlila s tím, že nejčastějšími alergeny jsou obiloviny, mléko, vejce a výrobky z nich.

Někteří provozovatelé dopsali do jídelního lístku seznam ručně, aby ušetřili. „Máme padesát jídeláků, jeden stojí pět set korun. Takže dělat nové považuji za totální nesmysl,“ popsal majitel restaurací Kleopatra a Panoráma v Třebíči Jiří Šmarda.

Kromě peněz musí restauratéři do jídelních lístků investovat i více času. „Tvorba denního menu je delší a myslíme si, že je to víceméně zbytečné. Pokud je někdo alergický, tak se ptá a to je myslím lepší než nějaká čísla,“ konstatuje provozovatel hostince ve Žďáře nad Sázavou Pohanka.

Podobného názoru jsou pak i další lidé z branže. „Znamená to pro nás časové náklady. Je to znesnadnění práce podnikatelům,“ míní provozovatelka restaurace Gurmania v Pelhřimově Dagmar Houšková a dodává: „Lidé většinou nevědí, co které číslo značí. Konkrétní seznam máme vystavený u baru.“

Nárok na poučení mají i zaměstnanci nemocnic

Pavel Sochr, provozovatel restaurace Švejk v Havlíčkově Brodě, konzultoval alergeny nejen s kuchařem, ale povolal i hygienika.

„Chtěli jsme totiž, aby to bylo v pořádku. Vše to stojí nejen čas a peníze, ale může zákazníka i odrazovat. Když člověk uvidí třeba osm alergenů, tak si i ,nealergik‘ může říct, že by to neměl jíst,“ přemítá.

Novinku zavedly také nemocnice. Protože pacienti dostávají stravu „na míru“, týkala se spíše zaměstnanců. „Nově na jídelním lístku pro personál a externí strávníky přibyl seznam alergenů,“ potvrdila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Ročně se zde uvaří 850 tisíc obědů, z toho pacienti sní 660 tisíc a 190 tisíc jídel zaměstnanci.

Novinka se týkala například i pekařských výrobků. „Alergeny na samolepkách k baleným a informace k nebaleným výrobkům jsme dodali k 13. prosinci na všechny prodejny. Na balených jsme místo zkratky použili podrobnější názvy, takže například místo pš. mouka nyní uvádíme pšeničná mouka, což znamená alergen obiloviny obsahující lepek,“ vysvětlil výrobní ředitel společnosti Lapek Josef Rutsch.

Společnost opatření stálo desítky tisíc korun, protože musela koupit nový program pro tisk samolepek.

  • Nejčtenější

Na Jihlavsku se srazily traktory. Jeden řidič pil, druhý nemá oprávnění

Kuriózní dopravní nehoda se stala na Jihlavsku. V jedné ze vsí se v úterý odpoledne srazily dva traktory s přívěsem....

Kamion mezi závorami, před nímž prudce brzdil rychlík, patří firmě z Bosny

Policisté už vědí, čí kamion zůstal v pondělí stát na železničním přejezdu v Okříškách na Třebíčsku a málem způsobil...

Uzavírka hlavního tahu u Třebíče zničila úzkou silničku v sousední obci

Jednu silnici Kraj Vysočina modernizuje, ovšem druhou tato činnost devastuje. Z uzavřeného tahu mezi Třebíčí a Velkým...

Hamza o biatlonové zimě. V bublině, bez diváků, bez letišť a s Novým Městem

Jak stvořit plán na celou zimu Světového poháru, když v čase covidovém nevíte, co bude příští týden nebo za měsíc? Také...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omluva hokejistů Třebíče za uniklou nahrávku. Morálně neslučitelné, píší

Hokejisté prvoligové Horácké Slavie Třebíč se v úterý ve společném prohlášení omluvili za uniklou nahrávku emotivních...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Sklář se stará o rybníky, roubuje čarověníky a doma vyřezává vodníky

Štípané dřevěné holubičky začal Josef Pospíchal z Radostína na Žďársku vyrábět už ve svých dvanácti letech. Brzy...

Cizinec se třemi promile neudržel kamion na silnici, soud muže vyhostil

Zákaz řízení a trest vyhoštění z České republiky dostal u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou polský řidič kamionu,...

Senátní volby vzaly Žďáru místostarostu, Klementa střídá dětská lékařka

Zvolení žďárského místostarosty Josefa Klementa (za KDU-ČSL) do Senátu vyvolalo přesuny na radnici. Dosud druhý muž...

Humpolec bude brzy bez lékařů, benefity netáhnou. Město hledá spojence

„Hledáte lásku na celý život? My hledáme vás. Dejme to dohromady.“ Tak zní slogan z kampaně, kterou město Humpolec k...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...