Mnohá města rozzáří na přelomu roku ohňostroje. Více jich ale bude až na Nový rok odpoledne, ten silvestrovský plánuje jen třeba Bystřice nad Pernštejnem. Ilustrační snímek

Mnohá města rozzáří na přelomu roku ohňostroje. Více jich ale bude až na Nový rok odpoledne, ten silvestrovský plánuje jen třeba Bystřice nad Pernštejnem. Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na náměstí v Telči večer zavoní polévka, ohňostroj odpálí v Bystřici

  • 0
Sledování ohňostrojů, ale také sport. Různými způsoby mohou lidé trávit na Vysočině poslední den roku. V Jihlavě se koná Silvestrovský běh, turisté vyrazí na nejvyšší bod Vysočiny, Javořici. Na telčském náměstí naservírují po půlnoci čočkovou polévku. Oblohu v dalších městech ozáří světelné show.

Na silvestrovský ohňostroj se mohou těšit například obyvatelé Bystřice nad Pernštejnem. Město bude slavit příchod nového roku v amfiteátru na náměstí. Program začne ve 23 hodin a příchozí uvidí také vystoupení operního pěvce Jakuba Pustiny.

„Nebude chybět hudba a stánky s občerstvením. Předpokládaný čas konání je od jedenácti večer do půl druhé ráno,“ upřesnila Denisa Jirčíková z bystřického turistického informačního centra.

Rozlučku s rokem 2014 plánují i v Jemnici na zámku. Tam ovšem bude ohňostroj připravený už od 19 hodin.

Většina ohňostrojů se odehraje až na Nový rok odpoledne

Na Silvestra se naopak už neuskuteční akce v centru Třebíče. Přesunula se na Nový rok. DJ Rudys se postará nejprve od 16:30 hodin o diskotéku pro děti a o půl hodiny později už vypukne ohňostroj. Ve stejný čas poletí do oblak také světlice na náměstí Míru v Jaroměřicích nad Rokytnou.

O půl hodiny dříve začne 1. ledna ohňostroj v centru Telče, v Jihlavě si lidé naopak počkají až do 17:30. „Už od sedmnácti hodin se bude na Masarykově náměstí podávat svařák na zahřátí,“ doplnila Ivana Plachá z jihlavského informačního centra.

V Jihlavě mohou milovníci pohybu před večerním veselím 31. prosince vyrazit na Silvestrovský běh. Hlavní závod startuje v 11 hodin od Horáckého zimního stadionu. Prezence začne už v 9:30 a potrvá hodinu. Zúčastnit se může kdokoli. Pro děti od sedmi do devíti let je například připraven okruh na 600 metrů.

Hlavní závod v kategorii mužů bude měřit 4,9 kilometru, ženy absolvují poloviční vzdálenost. Trasa vede Smetanovými sady a přilehlými ulicemi.

Na nejvyšší vrchol Vysočiny zamíří tisíce lidí

Další příležitostí pro sportovně založené lidi, jak strávit Silvestra, je výstup na Javořici. Na nejvyšší vrchol Vysočiny lze stoupat z různých míst. Například zájemci z Třebíče společně vyrážejí vlakem v 8:33 z Boroviny.

Ze Studené se pak třeba startuje v 10 hodin z tamního náměstí Svatého Jana Nepomuckého. Vyjít se dá také z Mrákotína nebo Řásné. V těchto místech je okamžik startu libovolný. Jen je potřeba počítat s tím, že hlavní přípitek bude na Javořici ve 12:30. O loňském Silvestru byla právě tato akce turistů největší na Vysočině. Zúčastnilo se 5 300 lidí.

Symbolické startovné se platí na vrcholu Javořice. Jde o deset korun, další dvacetikorunu mohou zájemci věnovat na dobročinné účely v rámci sbírky Novoroční čtyřlístek. „Malé občerstvení na vrcholu bude zajištěno,“ uvedl na webu Vladimír Mazal z telčského Klubu českých turistů.

Půlnoční čočková polévka by měla přinést dostatek peněz

Kdo se chce hýbat na Nový rok, může se vydat třeba na novoroční výstup na vrch Šacberk u Jihlavy. „U bývalé rozhledny se účastníci sejdou mezi 14. a 15. hodinou,“ upřesnila Ivana Plachá.

Na čočkovou polévku si mohou zájemci zajet do Telče. Servírovat se bude 31. prosince o půlnoci na náměstí Zachariáše z Hradce. Čočka podle pověry přinese lidem v následujícím roce dostatek peněz.

,