Jihlavský vánoční strom zdobí přes půl kilometru světelných řetězů a dalších 72

Jihlavský vánoční strom zdobí přes půl kilometru světelných řetězů a dalších 72 ozdob. Na Masarykově náměstí v centru města bude zářit až do Tří králů. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

První adventní víkend rozsvítí na Vysočině desítky stromků a ulic

  • 0
S prvním adventním víkendem se v mnoha městech a vesničkách rozsvítí nazdobené vánoční stromky. Při této příležitosti se konají i adventní jarmarky nebo vánoční dílny. O víkendu nebude nouze ani o čerty, Mikuláše a anděly a jejich sladkou nadílku. Podívejte se, co nabízejí města na Vysočině.

1. JIHLAVA

První adventní neděle se bude slavit na Masarykově náměstí v Jihlavě. Odpoledne plné zábavy a vánočně laděné atmosféry zde začne v 15 hodin. Nebude chybět zpívání koled, animační program pro děti i dospělé s Milanem Řezníčkem, vystoupení gospelového souboru Touch of Gospel z Plzně. Stejně jako v předešlých letech, tak ani letos nebude v Jihlavě chybět strom splněných přání a vyhlášení soutěže o nejkrásnější stromeček. V 16:45 hodin se všichni návštěvníci náměstí dočkají rozsvícení výzdoby města a vánočního stromu, který letos do Jihlavy věnovala obec Dušejov.

2. BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM

Vánoční koledování aneb otevření adventu 2012 se připravuje i v Bystřici nad Pernštejnem. Po celý sobotní den se zde návštěvníci mohou těšit na vánoční trhy spojené se zabijačkovými hody. Od 9:30 až do 13 hodin jsou na programu vánoční vystoupení dětí a žáků bystřických škol, v půdních prostorách městského muzea se zase otevřou vánoční řemeslné dílny pro děti i rodiče. Správnou atmosféru navodí i vánoční výstava v přízemí muzea. Po celý den mohou děti i rodiče předávat do Ježíškovy schránky svá vánoční přání.

Dospělí se mohou těšit na vánoční soutěž o nejlepší bystřickou vánočku. Od 8 hodin sem mohou všichni zájemci přinášet své vánočky vytvořené alespoň z půl kila mouky. Hodnotit se bude nejen vzhled, ale především chuť vánočního výrobku.

V 16 hodin se v amfiteátru představí ochotníci Bystřického národního divadla s představením Bystřická vánoční koleda. Na závěr koledování bude od 17 hodin v doprovodu pěveckého sboru Alter ego rozsvícen vánoční strom.

3. SKANZEN VESELÝ KOPEC

Poklidnou atmosféru staročeských Vánoc navodí v sobotu i v největším muzeu v přírodě v Čechách skanzen Veselý kopec. Návštěvníci zjistí, co naši předci žijící v roubených chaloupkách potřebovali k přípravě největších svátků v roce.

"K vidění bude tradiční pečivo, ozdoby, které se od konce 19. století věšely na vánoční stromeček, dárky, které děti nalezly v mikulášské nadílce a pod vánočním stromečkem," uvedla Ilona Vojancová z Národního památkového ústavu.

Výstavu o víkendech zpestří bohatý doprovodný program, v sobotu zpívání koled s Baldriánem z Pardubic, v neděli se uskuteční tradiční mikulášská obchůzka. Každý den trvání výstavy se budou plést ozdoby ze slámy, malovat skleněné ozdoby, vyrábět perník tlačený do forem i jiná řemesla. Vánoční výstavu ukončí 9. prosince předvánoční jarmark.

4. HAVLÍČKŮV BROD

V Havlíčkově Brodě rozsvítí slavnostně nazdobený vánoční strom v neděli 2. prosince. Nebude chybět vánoční koncert, slavnostní promluva a trh s adventními věnci, vánočními dekoracemi a občerstvením. Adventní podvečer začíná v 17 hodin na Havlíčkově náměstí.

5. PELHŘIMOV

První adventní neděle v Pelhřimově bude opět ve znamení slavnostního rozsvěcení vánočního stromu, které odpočítají pelhřimovští prvňáčci a společné zvonění všech přítomných. Proto každý, kdo se bude chystat v neděli na Masarykovo náměstí do Pelhřimova, neměl by zapomenout vzít si s sebou zvoneček. Zazní vánoční písně v podání ZUŠ Pelhřimov, sváteční slovo starosty Leopolda Bambuly a vikáře J. Stehlíka. Zahájení je plánováno také na 17. hodinu.

6. ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

V neděli přivítají advent s rozsvícením vánočního stromu také ve Žďáru nad Sázavou. V 16 hodin vše začne na náměstí Republiky vystoupením pěveckého sboru Žďáráček.

Další zajímavé akce o prvním adventním víkendu

SOBOTA 1. prosince

Štěpánov nad Svratkou, v kulturním domě od 15 hodin vánoční koncert pěveckého sboru Labyrint, od 16 hodin vánoční jarmark.

Pošná na Pacovsku, rozsvícení vánočního stromu v 18 hodin.

Hudební doprovod s vánoční tematikou si zde k této příležitosti připravila kapela Standa a jeho banda.

Pacov, náměstí v 17 hodin rozsvícení vánočního stromu. Předvánoční atmosféru doplní zpěvem vánočních písní místní pěvecký sbor Sluníčko.

V neděli od 16 hodin v Sokolovně Mikulášské skotačení.

NEDĚLE 2. prosince

Jiřice, u kostela sv. Jakuba rozsvícení vánočního stromu v 17 hodin.

Vystoupí zde žáci základní školy s připraveným programem, promluví místní farář a zahraje i živá hudba.

Vánoční občerstvení, nebude chybět cukroví nebo punč. Děti se mohou v sobotu zabavit už od 14 hodin v sále obecního úřadu, kde pro ně bude nachystána mikulášská nadílka.

Cetoraz, rozsvícení vánočního stromu s hudebním doprovodem od 16 hodin. V sobotu se zde koná v hostinci U Křížů od 15 hodin Mikulášská besídka.

Kamenice nad Lipou, náměstí Čsl. armády v 16:30 hodin tradiční rozsvícení vánočního stromu při zpěvu a přednesu vánočních písní a koled kytarového kroužku ZŠ.

Krucemburk, náměstí v 17 hodin slavnostní rozsvícení vánočního stromu, vystoupí dívčí pěvecký sbor GIOCOSO a chrámový pěvecký sbor. Pro zahřátí se bude podávat teplá medovina.

Přibyslav, Bechyňovo náměstí, rozsvícení vánočního stromu.

Velké Meziříčí, náměstí v 17 hodin rozsvícení vánoční výzdoby krátkým kulturním programem.

Žďírec nad Doubravou, náměstí 9. května v 17 hodin rozsvícení vánočního stromu, koledy zazpívají děti ze ZŠ, večerem bude provázet hudební skupina Jarda Bílek a spol., nebude chybět ani projížďka koňským spřežením.