Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přibyslav lidem ozvláštní advent kovaným betlémem, vyrobí ho řemeslníci

  9:06
Období adventu může mít v Přibyslavi slavnostnější nádech. Ozvláštnit by ho mohl nový betlém, na jehož výrobě by se podílela řada místních řemeslníků. Umělecký kovář Petr Štáfl už představil návrh, jak by betlém mohl vypadat. Radnice na dílo vyhlásila veřejnou sbírku.

Takto by dle návrhu mohl vypadat betlém pro Přibyslav. Postavy mají být z kovaných plátů, konstrukce ze dřeva a uprostřed kované komety má zářit skleněné oko. Speciální nasvícení postav má evokovat svatozář. | foto: Archiv Petra Štáfla

Přibyslav až dosud patřila k městům, která žádný betlém na náměstí pod vánočním stromem neměla. Místní ochotníci místo toho sehrávali betlém živý. Jenže v období covidu se oblíbená akce konat nemohla, navíc byl zavřený i kostel.

„Pořadatelé živého betlému se tak na mě obrátili, zda by nebylo možné něco vymyslet. Jsme malé městečko, ale máme tu spoustu šikovných řemeslníků, tak nás napadlo spojit síly a betlém si vyrobit,“ popisuje vznik myšlenky Štáfl.

On sám je uměleckým kovářem. Brzy nakreslil návrh, jak by si betlém představoval. Náčrtek si velice rychle získal oblibu jak u občanů, tak u vedení radnice.

„Kované postavy betlému jsou neobvyklé. Přibyslav by betlém s kovanými figurami téměř v životní velikosti měla pravděpodobně jako první v celé republice,“ zaujalo místostarostu Michaela Omese.

Podílet se na výrobě má kovář, tesař i skláři

Vedení města kvitovalo i spolupráci řemeslníků. „Mělo by se jednat o jakousi přehlídku řemesel. Postavy budou kované, maštal vyrobí tesař, který k tomu použije původní techniku, jako jsou třeba kolíkované tesané trámy bez hřebů. Nad postavami bude kometa, jejíž oko ze skla vyrobí zdejší sklárna. Originálním způsobem pomocí osvětlení bude řešena svatozář,“ popisuje kovář Štáfl. Výrobu části betlému by chtěl pojmout i jako veřejný workshop.

Postavy budou v betlému tři, stojící Josef a Marie by měly být vysoké zhruba jeden a půl metru. Vytvořeny budou z kovaných plátů. Dřevěná konstrukce betléma dosáhne v nejvyšším bodě výšky tři metry.

„Venkovní betlémy má řada okolních měst. Obvykle bývají dřevěné nebo slámové. Lidem se to líbí, rádi se na betlém v čase adventu chodí dívat. Ačkoliv u rostlého vánočního stromu, který od loňska na náměstí zdobíme, máme dostatek místa, něco podobného nám tu chybělo,“ podotkl starosta Martin Kamarád.

On i Štáfl by chtěli mít dílo vystavené celoročně. Pro jeho umístění se hledá vhodný prostor, u stromu na náměstí by to mimo advent nedávalo smysl. „Uvažovali jsme například o zahradě přibyslavské fary,“ zmínil starosta města.

Za každou korunu ve sbírce dá město dvě

Kovář náklady na zhotovení betlému odhadl zhruba na 300 tisíc korun. Aby výsledek spolupráce řemeslníků místní občané považovali více za „svůj“, vyhlásila radnice na betlém veřejnou sbírku. „Za každou korunu, která se vybere, přidáme za město koruny dvě,“ prohlásil Kamarád.

Nový kovaný betlém u vánočního stromku bude nejdříve v roce 2022, na letošní Vánoce ho řemeslníci vyrobit nestihnou. Veřejná sbírka potrvá přibližně do února, kdy by mohlo být jasnější, zda se dostatek peněz podaří shromáždit. Řemeslníci pak budou mít čas na zkoordinování své práce.

Podle starosty Kamaráda se na způsobu pořízení a financování shodlo celé zastupitelstvo. Jak zmínil, neměla by tak hrozit situace, která se před čtyřmi roky stala v nedalekém Havlíčkově Brodě. Tam z vlastní iniciativy na radnici přišel místní sochař Jan Exnar s tím, že za více než jeden milion korun postaví na hřbitově nový pomník padlým ve světových válkách.

Není to nekalá soutěž, shodli se politici

Vedení města na jeho záměr nejprve kývlo, ale po velké kritice opozice a veřejnosti muselo vyhlásit na podobu pomníku architektonickou soutěž. Za ne zcela standardních okolností ji Exnar, jehož dílo odborná porota jinak anonymní soutěže už předem znala, vyhrál. Pomník nechalo město postavit, od svého odhalení je však terčem kritiky odborníků i veřejnosti.

„Nebereme to jako nekalou podporu jednoho výtvarníka, bude to dílo vícero řemeslníků. V zastupitelstvu jsme se o tom bavili a na postupu formou veřejné sbírky s městskou podporou jsme se shodli napříč celým politickým spektrem,“ konstatoval Martin Kamarád.

Dílo kováře Petra Štáfla není obyvatelům Přibyslavi a okolí neznámé. Ve veřejném prostoru se s jeho výtvorem mohou setkat od loňského roku. Mladý umělec vyrobil čtyřmetrový kovaný kříž u cesty mezi místními částmi Uhry a Dvorek. V létě byl kříž vysvěcen. Štáfl v Přibyslavi rovněž pracuje na vzniku kované křížové cesty.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...