Dočkají se Martina Sáblíková, její trenér Petr Novák a další rychlobruslaři domácí haly?

Dočkají se Martina Sáblíková, její trenér Petr Novák a další rychlobruslaři domácí haly? | foto: Sport Invest Group

Souboj o rychlobruslařskou halu: velký zájem má už i Brno

  • 3
Vysočinští zastupitelé v úterý podpořili půlmilionovou dotací tým rychlobruslařů okolo Martiny Sáblíkové a kouče Petra Nováka. Kde ale vyroste rychlobruslařský ovál?

O výstavbu multifunkční haly, která by sloužila kromě rychlobruslení také řadě dalších sportů, se kromě Nového Města na Moravě začalo vážně zajímat i Brno.

Na úterním zasedání vysočinského zastupitelstva na to upozornil občanský demokrat Radek Černý. „Při jednání s trenérem Martiny Sáblíkové padly dvě lokace – kromě Nového Města na Moravě i Brno. Tamní primátor má poměrně velký zájem na umístění haly,“ zmínil.

Jako zástupce opozice se také zeptal vedení kraje, zda má Vysočina zájem, aby centrum pro rychlobruslení i další sporty zůstalo v regionu.

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) Vysočina jedná se zástupci vlády, aby bylo jedno z olympijských center v Novém Městě. A že to kraj s podporou rychlobruslení myslí vážně, chce dokázat i dotací, kterou týmu kolem trenéra Petra Nováka a olympijské šampionky Martiny Sáblíkové včera „přiklepl“ – půl milionu korun.

„Zástupci vlády mají představu, jak by olympijská centra měla vypadat. Teď je to jen otázka domluvy a nalezení finančních zdrojů. Naposledy se mluvilo o částkách, které by šly z hazardu,“ doplnil Novotný.

„Není takovým problémem postavit halu, ale najít peníze na její provoz, udržet centrum a dostatečným způsobem jej využívat,“ upozornil hned následně hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Trenér rychlobruslařů Petr Novák má před sebou jednání v Brně. „Vím, že tam mají dva návrhy haly,“ řekl. Dodal rovněž, že sportovní areál bez dotací nevznikne. „Já jsem malý pán, abych mohl žádat dotace z fondů Evropské unie, to musí udělat místo, kde by se hala stavěla. Nebo samotný kraj, který o to má zájem. O projekt se začínají zajímat i jiná místa, nejen Brno,“ pravil kouč Martiny Sáblíkové.

Pro výstavbu v Novém Městě na Moravě je k dispozici pozemek. Novák má studii haly, kterou si nechal zpracovat. „Je v ní vyčísleno, kolik by to stálo. Areál je zasazený do krajiny Nového Města,“ řekl.

Podle něj by výstavba vyšla řádově na stovky milionů korun. „V té hale máme třináct nebo čtrnáct druhů sportu. Není to jen rychlobruslení. A těch sportů je hodně olympijských. Z toho zimních je šest nebo sedm,“ poznamenal Petr Novák. Pro MF DNES připustil, že Brno má větší finanční možnosti než Vysočina.

Vysočinští zastupitelé diskutovali také o možném vzniku krajského centra talentované mládeže pro rychlobruslení. Taková centra už v regionu fungují například v hokeji, fotbalu, basketbalu nebo házené.

„Rozhodně se i o tom budeme s vysočinskými radními bavit. Vím, že ostatní sporty o dotace žádají. Mám takové centrum pro rychlobruslení také v hlavě,“ řekl Novák.

Medaile ze šampionátů nevozí jen Martina Sáblíková a Karolína Erbanová. Starají se o ně i junioři.