Hokejový brankář Jiří Holeček

Hokejový brankář Jiří Holeček | foto: Cinema Time

Legenda Holeček radí. Gólmany učí stát i „slajdovat“

  • 0
Když legendární hokejový brankář Jiří Holeček připravoval společně s dalšími lidmi první ročník Goalie Academy International, neměl moc důvodů k radosti. Přihlášených bylo poskrovnu a organizátoři akci raději o rok odložili. Dnes - po jedenácti letech - se po ledě pelhřimovského zimního stadionu prohání 85 brankářů ve věku od 7 do 18 let.

„Přihlášky musíme uzavírat už na jaře. Máme našlapáno,“ usmívá se trojnásobný mistr světa, který tak pravidelně tráví jeden prázdninový týden na Vysočině.

Spolu s ním se mladým hokejistům věnuje početná skupina odborníků, v níž letos figuruje například bývalý brankář extraligového Kladna, Zlína či Vsetína Jaroslav Kameš či trenér gólmanů Hradce Králové Filip Luňák. Stabilní tým navíc jednorázově doplňují a o své zkušenosti se dělí další osobnosti jako Radovan Biegl nebo zřejmě největší český brankářský talent současnosti Petr Mrázek.

Goalie Academy International

Mezinárodní brankářská škola se na Vysočině pravidelně koná od roku 2004. První tři ročníky hostil Havlíčkův Brod, poté se akademie přesunula do Pelhřimova. Hlavními organizátory jsou Roman Višňák a trojnásobný mistr světa Jiří Holeček. Letos se školy účastní 85 gólmanů ve věku 7 až 18 let.

„Snažíme se vytvořit domáckou atmosféru - na jednotlivých tréninkových stanovištích i během celého kempu. Je nás tady celkem třicet, kteří se o všechno starají a snaží se, aby kluci měli po všech stránkách dokonalý servis,“ přibližuje filozofii hlavní organizátor akademie Roman Višňák.

A se svým přístupem slaví úspěch. Například devítiletý Antonín Kvaček z Pardubic si týdenní pobyt v Pelhřimově nemůže vynachválit. Poprvé jej absolvoval loni v létě a byl tak nadšený, že letos přijel znovu.

„Trenéři se nám poctivě věnují. Naučili mě správný postoj i řadu dalších věcí. U nás v Pardubicích totiž brankářské tréninky nemáme,“ konstatuje Kvaček.

„Já jsem se tu naučil několik nových cvičení a zlepšil jsem se ve ‚slajdování‘ (skluz - pozn. red.),“ přidává své postřehy další z nejmladších účastníků Karel Horák z Moravských Budějovic.

Podle Holečka je úroveň účastníků a hlavně jejich přístup rozdílný. „Jsou zde kluci, u kterých vidíte, že je to baví a snaží se. Ale jsou tady i tací, kteří trénink odkloužou. Těch se vždycky ptám, proč tady vlastně jsou. Většinou odpovědí, že to chtěl táta,“ krčí rameny.

Podle něj v současnosti prakticky neexistuje to, čemu se dříve hrdě říkalo česká brankářská škola. Maskovaní muži vychovaní v srdci Evropy patřili ještě na přelomu tisíciletí k absolutní světové špičce, v posledních letech však vyklidili pozice.

„To platí o celém českém hokeji. Po revoluci jsme zničili sportovní centra mládeže, která od nás okopírovali Švédové a Finové. A teď je s velkou slávou kopírujeme zase my od nich,“ kroutí hlavou Holeček.

,