Polná zažije svátek, přijede Sparta. O zápase se baví už i babičky

  • 48
V Polné, malém městečku nedaleko Jihlavy, dnes mají jeden z nejdůležitějších dnů roku. K pohárovému zápasu přijede nejslavnější český klub. Zápas se Spartou Praha je dlouho vyprodaný, staví se mobilní tribuny a navážejí sudy piva. Městečko přípravy na zápas doslova pohltily.

Plakátovací ploše nedaleko polenského fotbalového stadionu dominuje upoutávka na koncert Michala Prokopa. Kousek vedle pak visí program místního kina.

Až dole v pravém rohu se krčí dva plakátky lákající na zápasy fotbalistů místního Slavoje. Jeden na příští divizní utkání s Blanskem a druhý na dnešní pohárový střet s pražskou Spartou.

„Ani jsme je nemuseli vyvěšovat. Než jsme je všechny nalepili, byly všechny vstupenky stejně vyprodané,“ usmívá se Jindřich Skočdopole mladší, který má ve Slavoji na starosti veškeré organizační věci související s fotbalovým svátkem.

Takový je v městečku na Jihlavsku o nejslavnější český fotbalový klub zájem. Zatímco na běžná utkání chodí okolo 250 lidí, nyní jich na stadionu očekávají kolem tří tisíc.

„Během jednoho dopoledne jsme prodali 900 lístků. I babičky se ve městě baví o tom, že tady bude hrát Sparta. Takže lidé v Polné tím žijí,“ potvrdila Martina Nováčková z informačního centra, kde se prodávaly vstupenky na zápas.

„Normálně na fotbal nechodím, ale na Spartu jsem zajít chtěl. Lístek jsem už nedostal,“ pokrčil rameny starší muž, který v pondělí ráno vycházel z polenské pošty.

„Taky nemám lístek. Tak se asi budu dívat tady z věže,“ usmál se další z místních a kývnul hlavou směrem ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, dominanty města.

Za brankami vyrostly mobilní tribuny, na každou se vejde 600 lidí

Právě z ochozu věže je dobře vidět na hřiště, kde se dokončovaly všechny potřebné přípravy. V pondělí dopoledne se například malovaly čáry na hřišti nebo finišovala stavba dvou mobilních tribun. Ty provizorně vyrostly za oběma brankami. Každá z nich má pojmout 600 diváků - dohromady tedy 1 200.

„Pak je ještě potřeba instalovat zábrany před sektor, kde budou fanoušci Sparty. Ale myslím, že devadesát procent příprav už máme hotových,“ zamýšlel se v pondělí hodinu před polednem Skočdopole. Fandům hostů bude vyhrazen roh za brankou směrem k městu.

Aby vše proběhlo v pořádku, musel Slavoj najmout i externí pořadatelskou službu, kterou při běžných divizních střetnutích nepotřebuje. Na zápas bude dohlížet rovněž policie.

„Na utkání v Polné chystáme adekvátní opatření. Největší obavy máme z dopravy. V okolí stadionu totiž nejsou dostatečné kapacity parkování,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na divizní zápas stačí pět sudů piva, na Spartu mají pětkrát tolik

„Zařídit parkování byl skutečně problém. Nakonec máme tři parkovací plochy: jedna je na náměstí, druhá u městského kina a třetí v areálu bývalé firmy Amylon. Na stadion se dostanou autem pouze vybraní lidé, například realizační tým Sparty,“ doplňuje Skočdopole.

Na příval fanoušků se chystají i provozovatelé stánků s občerstvením. Během pondělí se na stadion naváželo například pivo. Jak sudové, tak i přepravky s lahvemi.

„Normálně na divizní zápas máme pět šest sudů. Teď jich bude pětadvacet,“ pravil jeden z mužů, kteří vykládali nápoj z nákladního auta.

Úplně jiné občerstvení pak dostanou samotní hráči Sparty. Ti na polenském stadionu zaberou hned dvě kabiny. Do nich si nechají donést kávu a ovoce. I tento servis je pro polenský klub novinkou.

Podle informací, které má Slavoj k dispozici, by se dnes měl v Polné objevit i bývalý reprezentant a nyní funkcionář letenského klubu Tomáš Rosický.

Utkání začíná v 15.30. A pokud by měl někdo zájem, posledních třicet lístků, které se vrátily ze Sparty, bude na pokladně ještě dostupných.

Videorozbor brankář zavrhl, akorát se u toho nervoval

Brankář Slavoje Polná Jindřich Skočdopole mladší má před zápasem na starosti i...

Uplynulých čtrnáct dnů nedělal nic jiného, než že zařizoval věci související s pořadatelstvím pohárového zápasu s pražskou Spartou. Od pondělního večera se ale brankáři divizního Slavoje Polná Jindřichu Skočdopolemu nikdo nedovolá.

„Musím vypnout telefon, už nechci nic slyšet. Všechny vstupenky šly přese mě a bylo to fakt něco. Pořád mi někdo volal,“ svěřil se polenský fotbalista, který má v klubu na starost i organizační věci.

Do dnešního dne se však probudil s docela jiným úkolem: musí se soustředit především na svůj výkon v brance. Videorozbor soupeře prý nicméně zavrhl.

„Zkusil jsem si pustit zápas Sparty s Libercem a jenom jsem se u toho vynervoval. Raději jsem to vypnul. Ti jsou úplně někde jinde,“ uznal Skočdopole.

Na dnešní pohárové utkání se každopádně těší, stejně jako zbytek týmu Slavoje. Zápas se Spartou se podle něj v kabině řeší od chvíle, kdy byl zveřejněn los 3. kola.

„Měli jsme z toho trochu strach, protože to bylo něco šíleného. Udržet koncentraci na tréninku nebo před soutěžními zápasy, to skoro nešlo. Všichni jen pořád řešili Sparta tohle a Sparta tamto,“ usmíval se sedmatřicetiletý brankář, který prý letos v létě chvilku uvažoval o konci svojí aktivní fotbalové kariéry. „Naštěstí jsem to ale neudělal,“ oddechl si.

A pro Polnou to bylo určitě dobré rozhodnutí. Aktuálně totiž Slavoji patří i díky jeho výkonům v tabulce divizní skupiny D třetí místo. „Poslední tři zápasy jsme vyhráli pokaždé 3:0. Naposledy teď o víkendu v Nových Sadech,“ pochlubil se Skočdopole.

Jinými slovy, formu by měli mít polenští fotbalisté momentálně slušnou. „Nechci nás podceňovat, ale asi všichni víme, jak to se Spartou dopadne,“ pousmál se zkušený gólman, který už byl v minulosti u několika pohárových soubojů se soupeři zvučný jmen.

Před dvěma lety například prohrála Polná ve 2. kole s Olomoucí 1:10 a v roce 2011 se Zbrojovkou Brno 0:4.