Momentka z utkání Jihlava - Prostějov.

Momentka z utkání Jihlava - Prostějov. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na fotbal snad v neděli, hokej termín stále nezná

  • 0
Profesionální sportovci a kluby vědí od pondělního odpoledne, že se pro ně covidová omezení výrazně mění, nicméně s konkrétním zápasovým termínem zatím z vysočinských týmů pracují pouze druholigoví jihlavští fotbalisté.

Na sto procent to sice ještě ani včera odpoledne nevěděli, nicméně v FC Vysočina jsou všichni přesvědčeni, že už o nadcházejícím víkendu čeká druholigový A-tým soutěžní zápas.

„Na hodně procent počítáme s tím, že hrát na Dukle Praha budeme v neděli v 10.15,“ přesvědčoval hlavní kouč jihlavských fotbalistů Aleš Křeček.

V době výskytu koronaviru v Česku však za jisté nemůže považovat nikdo nic až do chvíle, než mužstvo skutečně vyběhne na trávník.

„Můžete se chystat, jak chcete, ale pak se dozvíte, že máte v týmu pozitivně testovaného hráče na covid, a všechno je najednou jinak,“ připomněl Křeček, že tým může do utkání nastoupit pouze v případě, že jeho negativní testy nebudou starší než 48 hodin.

Každopádně i samotná příprava na utkání už má nyní podle kouče úplně jinou atmosféru. „Měsíc nám chyběl tlak mistráků, byl to jenom trénink bez vidiny zápasů. Už bychom všichni moc chtěli hrát, tak snad to v neděli vyjde,“ svěřil se s přáním Křeček.

Extraliga má jasno, Chance liga na verdikt čeká

Hrát by pochopitelně chtěli i prvoligoví hokejisté Dukly Jihlava a Horácké Slavie Třebíč. Také Chance liga se totiž řadí mezi profesionální soutěže, jejichž opětovné spuštění je za určitých podmínek vládou povoleno. Šéf Českého hokeje Tomáš Král se také hned v úterý nechal slyšet: „Rád bych, aby se znovu rozběhla i Chance liga.“ Jenže.

„Zatímco nejvyšší soutěž se za přísných hygienických opatření opět rozjede v pátek, o pokračování druhé nejvyšší soutěže zatím nemáme žádné informace,“ oznámila včera na svých klubových stránkách Dukla Jihlava.

A bez konkrétních informací jsou stále i v Třebíči. Vedení českého hokeje totiž nejprve vyjednávalo podmínky pro úspěšné zahájení extraligy (TELH). A až poté měla přijít na řadu druhá nejvyšší hokejová soutěž. „Domníváme se, že je všem jasné, že podmínky, zejména ty ekonomické, ale i technické, jsou mezi TELH a Chance ligou velmi nerovné,“ stojí v prohlášení k nastalé situaci na internetových stránkách Horácké Slavie. „Nemáme ani žádné podklady týkající se hygienických podmínek, které by se měly plnit při zápasech.“

Zatím tak oba vysočinské hokejové kluby pracují pouze s informacemi, které zazněly na úterní tiskové konferenci svazu a následně se objevily v médiích.

„Jedná se o povinné testování hráčů, trenérů a realizačního týmu kolem mužstva na covid-19 PCR testem. Zdůrazňujeme však, že tyto informace pro Chance ligu jsme stále oficiálně neobdrželi,“ hlásila Třebíč. Nicméně už teď mají v Horácké Slavii jasno, jaká bude jejich reakce v případě, že stejný požadavek se k nim dostane i oficiální cestou.

„V případě povinnosti testování mužstva výše uvedeným testem můžeme už nyní říct, že ji nebudeme schopni splnit. A to stejně jako většina mužstev Chance ligy. Důvodem je nákladovost této operace, kterou si každý jednoduše spočítá sám,“ vzkázal třebíčský klub.

Vrátili se na led

Nejbližší budoucnost druhé nejvyšší hokejové soutěže v České republice by se měla řešit během dneška. „Zatím není dohoda žádná. Jednat se bude v pátek, kdy zazní, za jakých podmínek se bude moct hrát. A jestli budou testy takové, nebo makové. Případně jaká bude jejich platnost,“ prozradil včera redakci MF DNES ředitel Chance ligy Pavel Setikovský.

Od středy se každopádně pro jihlavské i třebíčské hokejisty znovu otevřely jejich stadiony. Zatím tedy aspoň na přípravu.

„Ovšem je nutno vzít v potaz, že pro smysluplné zahájení tréninkové činnosti, i pro nastavení parametrů tréninkových jednotek, je také potřeba znát konkrétní data. To však v tuto chvíli bohužel stále nevíme a jen doufáme, že tréninkové úsilí nepřijde vniveč,“ zaznělo z třebíčské strany.

Dukla se na ledě objevila poprvé včera dopoledne, i když zatím ne v úplně kompletní sestavě. Řada hráčů má totiž ještě minimálně na tento týden domluvenou brigádu a hlavní kouč Viktor Ujčík je s juniorským a dorosteneckým celkem až do neděle v Polsku.

„Kompletní A-tým tedy vyjede na led od začátku následujícího týdne,“ vzkázal jihlavský klub.