Český biker Jaroslav Kulhavý na světovém poháru horských kol v Novém Městě na...

Český biker Jaroslav Kulhavý na světovém poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Durbanville, Singen, Nové Město. Kulhavý míří k dalšímu vrcholu

  • 0
Elitní český biker Jaroslav Kulhavý by rád ve Vysočina Areně navázal na úspěchy z úvodu sezony. K hlavním favoritům novoměstského závodu Světového poháru, který se koná už o nadcházejícím víkendu, řadí i Švýcara Floriana Vogela.

Přestože hlavní část sezony začne až o víkendu v Novém Městě na Moravě, biker Jaroslav Kulhavý už si spokojeně odškrtl dva splněné cíle.

Doprovodný program

1. Birell Bike Vysočina, sobota 23. 5., 9.00
Populární maraton pro veřejnost (dlouhý 55 kilometrů) vede malebnou krajinou na trase Vlachovice – Rumpoltův Mlýn – Herálec – Svratka – Křižánky – Devět skal – Fryšava. Je zároveň vypsán jako Akademické mistrovství republiky v maratonu horských kol.

2. Den Singltreku, sobota 23. 5., 9.00 až 16.00
Celodenní program na singltrecích: hry a soutěže, tvořivé dílny, překážková dráha, cykloškola, jízda zručnosti, skákací hrad pro děti a měřená časovka na singltreku pro ty větší.

3. Předávání startovních čísel, sobota 23. 5., 19.30
Divákům se na hlavním pódiu ve Vysočina Areně představí desítka nejlepších závodníků z obou elitních kategorií. A nebojte, o české hvězdy ochuzeni nebudete. Přijďte jim ukázat, že jste s nimi!

4. Toi Toi Night Race, sobota 23. 5., 21.00
Otevřený noční závod na 40 minut plus 1 kolo, který každý pojímá jinak. Někdo jede na výsledek a někdo pouze pro zábavu nejen svou, ale i diváků. Účastní se manažeři mezinárodních týmů, novináři a mnoho dalších.

5. Mitas Night Party, sobota 23. 5., 20.00
K programu v zóně za tribunami s DJ Bubnem asi není třeba cokoliv dodávat... Uvolněte se, prosím!

6. Letecká Red Bull Show, neděle 24. 5., 13.30
Pokud jste fanoušci akrobatického létání, nesmíte chybět o přestávce mezi závody na hlavní tribuně. Právě tam bude nejlepší výhled na Stanislava Čejku a Jana Rudzinského, kteří se představí jako Flying Bulls Duo.

7. Škola jízdy Josefa Dresslera, neděle 24. 5.
Mezi závody na sekcích Mitas Choice a Rock'n'Roll Josef Dressler předvede a vysvětlí, jak se projíždí technické sekce. A objasní, čeho se bát a také nebát.

8. Dětská zóna, sobota, neděle 23. a 24. 5.
Celodenní program pro děti plný her a soutěží na louce před hotelem Ski.

Hned v březnu se v jihoafrickém Durbanville radoval společně se Švýcarem Christophem Sauserem z triumfu v prestižním etapovém závodu dvojic Cape Epic, minulou neděli pak zkompletoval svou sbírku velkých titulů, když se v německém Singenu stal mistrem Evropy v maratonu.

„Tyhle úspěchy mi samozřejmě navodily pohodu, ale před Novým Městem je přede mnou ještě spousta práce. Přece jen závod v cross-country je o něčem jiném. A já měl v poslední době problém s výkonem v nejvyšších intenzitách,“ přiznává olympijský šampion z Londýna, jehož trápí menší zdravotní potíže. „Loni mi začalo zátěžové astma a jeho projevy se přenesly i do aktuální sezony. Ale nejsem sám, kdo něco podobného řeší,“ krčí rameny.

Jeho letošní výsledky přesto naznačují, že by start Světového poháru na domácí půdě mohl přinést českým fanouškům radost. „Kdybych neměl formu, mistrovství Evropy bych určitě nevyhrál. Proto doufám, že vše jde dobrým směrem a že se mi ji podaří před Novým Městem ještě vyladit, abych mohl svěťák rozjet co nejlíp,“ přeje si.

Motivaci má navíc Kulhavý dvojnásobnou, jelikož v uplynulých dvou letech se mu na Vysočině nedařilo. Po vítězství v roce 2011 a stříbrné příčce o rok později přišla před domácím publikem dvě smolná představení. Předloni skončil po ošklivém pádu až ve třetí desítce a loni novoměstský závod kvůli technickým obtížím nedokončil.

„Udělám všechno pro to, abych nedopadl podobně. Navíc bude důležité hned na úvod bodovat, jelikož prvních šestnáct lidí se potom staví na start podle pořadí ve svěťáku,“ zdůrazňuje třicetiletý český reprezentant.

Desítka se počítá, ale cíle jsou vyšší

Konkurence však bude opravdu výstavní. Kromě ostřílených matadorů, Švýcara Nino Schurtera či Francouze Juliena Absalona, se řadí k hlavním aspirantům na stupně vítězů i letošní překvapení – další zástupce země helvétského kříže Florian Vogel.

„Momentálně je na tom ze všech nejlíp, ale uvidíme, jestli to dokáže přenést také do Světového poháru. Každopádně naposledy porazil právě i Schurtera s Absalonem, což jsou velcí favorité. A kromě nich je to hodně otevřené, na pódium může pomýšlet dalších patnáct lidí,“ odhaduje Kulhavý.

Sám by se rád letos vrátil do absolutní špičky a útok na přední příčky hodlá zahájit už ve Vysočina Areně. „Nemůžu si přát nic jiného než být schopen bojovat s těmi nejlepšími a zase se dostat na pódium. Ale je těžké odhadnout, s čím budu v Novém Městě nakonec spokojený. Desítka se sice vždycky počítá, ale já mám vyšší cíle. I když je to první Světový pohár a člověk neví, co od sebe může čekat,“ přemítá.