Na Horácký stadion v Jihlavě se přišlo podívat na derby (22. leden 2011) rekordních 4 500 lidí. Ilustrační foto

Na Horácký stadion v Jihlavě se přišlo podívat na derby (22. leden 2011) rekordních 4 500 lidí. Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Hokejový trůn Vysočiny má Jihlava. Atmosféra derby utkání pomohla

  • 0
Výborná obrana a dobrý útok ozdobila derby krajských rivalů z Vysočiny v první hokejové lize. Jihlava doma přehrála Havlíčkův Brod 3:1. Potvrdila, že klubům na Vysočině letos vládne. Před krajany ma luxusní náskok - 14 bodů na Havlíčkovův Brod a před Třebíčí 15.

Sobotní dertby se odehrálo v bouřlivé atmosféře. "Na Havlíčkův Brod vždy chodí největší návštěva. Takže to byl rozhodně velký souboj. A my teď můžeme hrdě chodit po ulici," uvedl po vítězném zápase jihlavský brankář Marek Benda.

O osudu utkání rozhodla první minuta. Už po 59 vteřinách totiž poslal první jihlavský útok Duklu do vedení. Tomáš Čachotský, devětadvacetiletý útočník, potvrdil pozici specialisty na Rebely, skoroval totiž už ve třetím vzájemném zápase v řadě.

Rebelové prospali začátky

"Do Jihlavy jsme přijeli s tím, že chceme bodovat. Ale už poněkolikáté jsme zaspali začátek. A to se nám stalo osudným," zlobil se havlíčkobrodský kouč Petr Novák.

"Hned v prvním střídání jsme dostali gól, a než jsme se vzpamatovali, už jsme se do toho nedostali," mrzelo hostujícího trenéra.

"Brzké vedení je ošidné, někdy vás takhle časný gól může dostat někam jinam, než by měl," přemýšlel jihlavský trenér Petr Vlk. "Ale to se dnes nestalo."

Radost hokejistů Jihlavy.

Ve druhé třetině přidali jihlavští Padělk a Sojčík dvě branky a Dukla už jen kontrolovala vedení. "Nehráli jsme, jak jsme chtěli. Náš klasický nátlakový hokej. Jihlava prostě byla lepší a na koni," všiml si Novák.

Na začátku závěrečného dějství se sice Holcovi podařilo snížit na 3:1, to ale bylo ze strany hostů vše. "I když jsme se začali tlačit do branky, bylo už pozdě. Jihlava si výhru 3:1 pohlídala," dodal havlíčkobrodský kouč.

Zatímco jihlavský trenér Petr Vlk (vpravo) dorazil na tiskovou konferenci ve sportovním, jeho brodský protějšek Petr Novák zvolil vojenskou uniformu.

Jihlavská obrana zaváhala

Nebýt obřího zaváhání domácí obrany, které ve 44. minutě ujel havlíčkobrodský útočník, mohl si v sobotu jihlavský brankář Marek Benda (po středečním vítězství 3:0 v Berouně) připsat už druhé čisté konto v řadě.

"Kdybychom tam neudělali chybu, tak jsme to uhráli s nulou," souhlasí jihlavský útočník Aleš Padělek, autor vítězné branky Dukly. "Je to škoda, protože Mára teď chytá parádně a nulu by si."

Dukla Jihlava - České Budějovice, Masalskis

"Však taky musím spoluhráčům vyčinit," smál se po utkání spokojený Benda. "Ne, mně je úplně jedno, jestli jsem dostal jeden, dva nebo pět gólů. Nejdůležitější je, že jsme vyhráli," dodal.

Poté spoluhráče pochválil. "Dneska mi hodně pomohli. Sbíral jsem docela jednoduché puky," smekl před výkonem týmu.

Benda ocenil i skvělé publikum. Na ochozy Horáckého zimního stadionu si, s početným kotlem hostujících, našlo cestu téměř čtyři a půl tisíce diváků.

"Návštěva byla fantastická, něco neskutečného," pochvaloval si Benda. "Ty lidi cítíte, jsou s vámi skoro na ledě. Hrozně nám pomohli a na naší výhře mají podíl," připustil jihlavský gólman.

"Už asi čtrnáct dní se mluvilo o tom, že se bude hrát doma proti Brodu, že přijde velká návštěva a že musíme vyhrát," prozradil Benda.

"Utkání jsme zvládli na jedničku a vyhráli. Jasně jsme ukázali, kdo je v regionu nejlepší," dodal jihlavský brankář.

nálepková bitva

Hokejový klub Dukla Jihlava má významného fanouška. Kreslíř Štěpán Mareš se totiž vložil do "kauzy", kterou způsobily nálepky fandů Havlíčkova Brodu, jež přejmenovaly jihlavský tým na HC Pukla

Karikatura znaků hokejových klubů HC Dukla Jihlava a HC Rebel Havlíčkův Brod od Štěpána Mareše.