Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jihlava na extraligové finále už jen vzpomíná, Litvínov ho hraje

  8:43
Litvínovští hokejisté bojují v těchto dnech o svůj první mistrovský titul. V minulosti k němu měli blízko už dvakrát, jenže v roce 1996 byl nad jejich síly Vsetín a ještě o pět let dříve Dukla Jihlava...

Jihlavský hokejový tým, který v roce 1991 získal pro Duklu dosud poslední mistrovský titul. Zleva, horní řada: Radek Haman, Jiří Poukar, Ivo Dostál, Richard Šmehlík, Roman Mejzlík, Petr Kuchyňa, Radek Haut, Michael Vyhlídal, Milan Kastner, Roman Čech. Prostřední řada: Roman Kaňkovský, Libor Dolana, Petr Vlk, Richard Adam, Ervín Mašek, ředitel klubu Jiří Holík, Vladimír Kolek, Aleš Polcar, Petr Kaňkovský, Patrik Augusta, Jiří Cihlář. Spodní řada: lékař MUDr. Milan Kartůsek, Oldřich Svoboda, trenér Josef Augusta, kapitán Bedřich Ščerban, hlavní trenér Jaroslav Holík, Marek Novotný, masér Pavel Křížek. | foto: archiv HC Dukla Jihlava

Psal se 26. březen 1991, když jihlavští hokejisté zatím naposledy zvedli nad hlavu pohár pro nejlepší tým nejvyšší domácí soutěže. Ve finálové sérii tehdy přehráli právě Litvínov 3:1 na zápasy, přičemž ve čtvrtém, rozhodujícím duelu rozstříleli Severočechy na jejich ledě 7:0.

„Jediné, co tomu tenkrát chybělo, bylo to, abychom se z titulu radovali na vlastním ledě,“ zavzpomínal před lety tehdejší kapitán Dukly a současný jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban. „Jenže to by byl obrovský risk, tahat sérii ještě do Jihlavy. Ve sportu totiž platí jasné pravidlo – pokud můžeš, udolej soupeře v co nejrychlejším čase,“ dodal.

Dres soupeře tehdy oblékali sice už v té době výborní, ale přeci jen pořád ještě hodně mladí hráči, jako například Martin Ručinský, Jiří Šlégr či Robert Lang.

Hokejové finále Jihlava – Litvínov 1991

Jihlava – Litvínov 6:3
Branky:
6. a 9. Vlk, 4. Dolana, 18. Ščerban, 33. Kuntoš, 47. Polcar – 4. Čaloun, 9. Beránek, 55. Kysela

Jihlava – Litvínov 3:2
 Branky
: 2. P. Kaňkovský, 13. Vlk, 39. Haman – 21. Kašťák, 37. Heinisch

Litvínov – Jihlava 5:1
Branky:
11. Vopat, 18. Kysela, 22. Kašťák, 48. Čaloun, 58. Ručinský – 13. Vlk

Litvínov – Jihlava 0:7
Branky:
5. a 16. Poukar, 11. Haman, 15. Vlk, 20. Dolana, 28. Polcar, 51. Kucharčík 

„Na nás prostě nestačili,“ vybavil si památné čtyřiadvacet let staré finále nejproduktivnější hokejista tehdejší vyřazovací části Petr Vlk. „Hrával jsem s Alešem Polcarem a Liborem Dolanou. A jak se říká, kápli jsme si do noty. Bylo to moc fajn,“ zasnil se současný trenér prvoligového jihlavského A-týmu.

Finálová série začínala v sezoně 1990/91 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě, kde Dukla vyhrála 6:3 a 3:2.

S vedením 2:0 na zápasy se následně Jihlava vypravila do Litvínova, kde poprvé prohrála – 1:5. Jenže hned o den později svoje zaváhání napravila a po přesvědčivém vítězství 7:0 šla obrovská radost jasně vyčíst i z tváře jinak většinou nespokojeného trenéra Jaroslava Holíka.

„Vždycky jsem byl přísný trenér, ale ono to jinak nešlo. Teď jsou všude na prvním místě peníze, ale tenkrát si myslím, že ti kluci ještě chtěli opravdu vyhrát,“ nechal se slyšet legendární útočník a kouč, který zemřel v noci ze čtvrtka na pátek ve věku 72 let..

To, že v roce 1991 skončilo prvenství opravdu v těch správných rukou, tehdy uznal i litvínovský trenér Ivan Hlinka. „Jihlava získala titul oprávněně,“ prohlásil po posledním duelu.
„Já z druhého místa nejsem smutný. I když jsem ještě neviděl tak vyrovnaný zápas, který by skončil 0:7. Divácká podpora v Litvínově pro mě byla překvapením, díky!“ vzkázal.

Splní se Šlégrovi sen?

Dukla pak sbalila věci a s vidinou náročných oslav nabrala kurz Jihlava. „Byl to obrovský úspěch. Oslavovat s námi tehdy šel dokonce i trenér Holík,“ vybavuje si i po letech obránce Roman Kaňkovský.

„A ještě něco si z té doby pamatuju: někdo asi něco popletl, protože někteří kluci dostali medaili, kde bylo napsáno – mistr republiky dorostu,“ dodal se smíchem jihlavský rodák.

Jihlavu jako místo svého narození má mimochodem uvedenu v rodném listě i jeden z členů tehdy poraženého týmu. Obránce Jiří Šlégr však sám sebe vždycky považoval za Litvínováka. „V Jihlavě jsem se jenom narodil, a když mi byl rok, tak jsme se odstěhovali,“ hlásil. „Pak už jsem na Vysočinu jezdil jen za babičkou a dědou,“ přesvědčoval Šlégr, který v letošní sezoně odehrál za Litvínov 17 zápasů.

To znamená, že i jemu by se v případě úspěchu Litvínova v letošním finále proti Třinci splnil sen. Stal by se mistrem ligy. „Kdybych věděl, kdy získá Litvínov titul, tak mi věřte, že do té doby bych určitě ještě vydržel hrát,“ svěřil se zhruba před sedmi lety.

To v případě Dukly leží momentálně vidina dalšího extraligového titulu v sekci sci-fi. Zatím se totiž nerýsuje ani návrat do nejvyšší soutěže. „Chci v nejbližší době stabilizovat kádr a taky věřím, že se nám podaří dotáhnout do úspěšného konce rekonstrukce Horáckého zimního stadionu,“ hlásil při svém nástupu do funkce jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban. Ovšem i po sedmi letech je zmiňovaná rekonstrukce městského stánku pořád pouze součástí plánů.

Svoboda: Odměna za titul? Deset tisíc korun

Oldřich Svoboda

Jeden na finále z roku 1991 vzpomíná s radostí dodnes, druhý se o něm zmiňuje raději hodně opatrně... Brankář Dukly Jihlava Oldřich Svoboda byl před čtyřiadvaceti lety za hrdinu, naopak gólman Litvínova Zdeněk Orct se v tehdejší památné sérii s ideální formou zrovna nepotkal.

„Byl jsem ještě příliš mladý a neunesl tu tíhu, která na mě ležela,“ zavzpomínal zanedlouho pětačtyřicetiletý odchovanec litvínovského hokeje na čtyři duely, ve kterých jihlavští hokejisté nasázeli Severočechům 17 gólů.

„Šlo o moje první finále. A tenkrát to bylo postavené trošku jinak, gólmanovi nikdo nepomáhal jako dneska,“ dodal současný trenér litvínovských brankářů.

Jen o tři roky víc bylo v březnu 1991 strážci jihlavské klece. A Oldřich Svoboda si tehdejší dobu nemůže vynachválit. „Měli jsme naprosto skvělou partu, všechno fungovalo hned od začátku sezony výborně,“ vracel se ve vzpomínkách do ročníku, v němž Dukla získala svůj zatím poslední mistrovský titul.

Závěrečné vystoupení ve zmiňované sezoně navíc Svoboda ozdobil vychytanou nulou. Na ledě Litvínova slavil se spoluhráči titul po výhře 7:0.

  Při finále jim v kabině vyhrával Daniel Landa a Orlík

„Pamatuju si, že na mě v tom zápase jel za stavu 1:0 Petr Rosol trestné střílení, ale nedal. Myslím, že tam se lámal chleba,“ vybavil si úspěšnou chvíli nejlepší gólman celého ročníku 1990/91. „Lehl jsem na led, on udělal kličku doprava a chtěl poslat puk do prázdné brány. Jenže já mu tam strčil lapačku,“ popsal naprosto přesně daný okamžik.

A velmi detailně si pamatuje také následující oslavy mistrovského titulu. „Šlo se do naší oblíbené hospůdky Na Kovárně, kam jsme tak nějak pravidelně chodili stmelovat kolektiv,“ přiznal se smíchem. „No a samozřejmě že po vítězství nechyběl ani alkohol a doutníky,“ přispěchal s dodatkem rodák z Hradce Králové.

Podle něj se jednalo o poměrně specifickou hospodu. Tedy alespoň, co se výběru hudby týká. „Pouštěla se tam skupina Orlík a Dana Landu jsme pak všichni poslouchali pořád. Dokonce i ve finále,“ hlásil Svoboda.

Za výhru v nejvyšší domácí lize prý tehdy dostali jihlavští hráči deset tisíc korun odměny. „Dnes se to zdá jako směšná suma, co? Ale ono ani tenkrát to nebylo nějak moc,“ smál se jihlavský gólman. „A víte, že už ani nevím, co jsem si za ty peníze potom pořídil? Ale jelikož jsem měl zrovna krátce svůj byt, tak si myslím, že jsem asi investoval do něj,“ dodal.

Následující dvě sezony odchytal Svoboda ve Finsku v týmu Reipas Lahti, ovšem v roce 1995 se znovu – alespoň na rok – vrátil na Vysočinu do Dukly. Jeho poslední extraligovou štací se stalo v ročníku 2003/04 působení u Bílých Tygrů Liberec.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. dubna 2024  15:09

Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1...

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

23. dubna 2024  11:24

Na Havlíčkobrodsku začíná ve středu ráno významná uzavírka. Provoz bude přerušen na silnici první...

Uhynulý jeřáb popelavý poslouží osvětě, svá křídla roztáhl v domě přírody

23. dubna 2024  8:44

Pokud člověk nezná místa, kde si na jeřáby popelavé počíhat, má jen velmi málo šancí tyto vzácné a...

Tým historiků sepisuje kompletní dějiny Brodu. Kniha bude mít 850 stran

22. dubna 2024  16:01

V Havlíčkově Brodě se chystá knižní počin, který svým charakterem a rozsahem dosud nemá obdoby. Tým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...