Milan Kadlec (vpředu) se zúčastní dalšího závodu Českého poháru v silniční cyklistice, který se koná na Vysočině. Loni tento závod Kadlec ovládl.

Milan Kadlec (vpředu) se zúčastní dalšího závodu Českého poháru v silniční cyklistice, který se koná na Vysočině. Loni tento závod Kadlec ovládl. | foto: ČTK

Vysočina se o víkendu promění v cyklistický rajon

  • 0
Hned několik zajímavých cyklistických akcí se koná v těchto dnech na Vysočině. V novoměstské Vysočina Areně odstartuje v sobotu v 11 hodin závod v seriálu Českého poháru v silniční cyklistice. Na cyklisty čeká 141,6 kilometru dlouhý závod, bikeři pojedou jeden okruh dlouhý 23,6 kilometru dohromady šestkrát.

„Je to dost členitá a kopcovitá trať, ale najdou se tam i rovinky. Co se týče závodění, tak tenhle okruh je jeden z nejlepších v republice,“ řekl ředitel závodu Pavel Doležal.

Chybět v pelotonu budou pouze ti, kteří se zúčastní mistrovství Evropy ve Švýcarku. „Jinak by tady měli být všichni. Přihlášený je loňský vítěz, a tedy i jeden z adeptů na vítězství letošního závodu, Milan Kadlec,“ informoval Doležal.

„Kromě Kadlece by tady mělo být asi sto závodníků. Nebudou jen české národnosti, pojedou také Slováci, Poláci, Rakušané a na startu by měl být i jeden Fin.“

Přes tři vrchy Vysočiny

Tuto sobotu se rovněž uskuteční 13. ročník závodu Přes tři vrchy Vysočiny, který startuje o půl jedenácté dopoledne v Horní Cerekvi.

Pojede se na třech trasách. Hlavní závod je na 55 kilometrů a 80 kilometrů. K tomu se koná také „hobby“ závod na 30 kilometrů pro rekreační cyklisty, turisty a mládež.

Závodu se říká Přes tři vrchy, protože se jede přes nejvyšší vrcholy v okolí - tedy přes Křemešník, Čeřínek a také nejvyšší vrchol, Javořici. Vrchařská prémie na Čeřínek nese jméno na památku zesnulého dlouholetého sportovce, činovníka ČSTV a člena výboru Cyklo Teamu Sauna Jiřího Šmrhy.

A závěrečnou etapu má v pátek před sebou akce pro veřejnost Vysočinou na kole. Zájemci mají sraz v 9.00 na třebíčském Karlově náměstí.

Čeká je 54 kilometrů dlouhá trasa přes Jaroměřice nad Rokytnou a Hrotovice do Dalešic. V tamním pivovaře na účastníky zhruba v 15 hodin čeká občerstvení.

,