Za vůní čerstvého pečiva: Cesta do srdce pekárny V mouce

  9:00
Na náměstí v Hradci Králové k vám zavane vůně čerstvého pečiva. Pokud půjdete přímo za nosem, ocitnete se před řemeslnou pekárnou V mouce. Přes prosklené dveře a výlohu můžete nahlédnout přímo do srdce pekárny, kde vznikají famózní pekařské výrobky. Tato pekárna vznikla jako sesterský projekt zaběhnutého pivovaru a restaurace a nyní sem míří zákazníci z celého města. Pravidelně si sem pro pekařské výrobky zajíždějí lidé až z Plzně nebo Ostravy. Jedním z proslavených produktů této malé pekárny je Řemeslný cibulový chléb, který je vyráběn podle odladěného babiččina receptu, a dokonce získal prestižní ocenění Regionální potravina za Královéhradecký kraj v roce 2023.

Pekárna V mouce - místo, kde vidíte mistrům pod ruce. | foto: Archiv Regionální potravina

Od samého začátku se na úspěchu řemeslné pekárny podílí Žaneta Holečková, která měla podnik pomoci rozeběhnout díky svým zkušenostem z gastronomie. „Ale hned po pár dnech jsem už také stála u pece, jsme jeden tým, a když je potřeba, tak holt musíte vypomoct,“ směje se na začátku svého vyprávění. Nyní se věnuje marketingu a komunikaci všech tří podniků, ale řemeslná pekárna je jejím srdcovým podnikem. „Měli jsme krásný prostor, který vyzýval k tomu, aby nezůstal prázdný. A tak přišla myšlenka pekárny,“ popisuje Žaneta začátky podniku, který nyní peče několik druhů chleba a další slané a sladké pečivo.

Místo, kde vidíte mistrům pod ruce

Pečení se zde nezastaví. „První den chystám kvásek, druhý den míchám a tvořím bochníky a třetí den pečeme,“ popisuje proces přípravy chleba hlavní pekař František, který spolu s Žanetou tvoří sehraný tým. František má hlavní slovo ohledně výrobních postupů a jejich preciznosti: „V naší pekárně nepoužíváme žádné látky k podpoře kynutí. Jde o čistě kváskový chléb, kde nic neuspěcháme. Chléb můžete vidět na vlastní oči v troubě, jak se peče.“ A Žaneta doplňuje: „Přesně tak. Výrobu neskrýváme.“

Suroviny jsou základ

Klíčovým prvkem vedle umu a dovedností pekařů jsou kvalitní suroviny. V řemeslné pekárně V mouce tomu není jinak. „Ve východních Čechách i za jejich hranicemi má dobré jméno Předměřická mouka. To je základ naší výroby. Navíc je to lokální výrobce, který je od nás přibližně 20 minut autem,“ říká František. Právě kvalita výrobků stojí za mezinárodním úspěchem řemeslné pekárny V mouce. V Hradci Králové, díky místnímu hokejovému klubu, existuje poměrně velká multikulturní skupina. „Pro nás je důležité, aby obsluha mluvila a uměla prodávat v angličtině. Manželky, sestry a další rodinní příslušníci hokejistů patří k našim pravidelným zákazníkům. Před pekárnou tak často potkáte dvě maminky, které spolu mluví anglicky, a další dvě francouzsky, zatímco si jejich děti pochutnávají na našich loupácích,“ popisuje s nadšením Žaneta další aspekt úspěchu pekárny.

Chuť vítězí

Kromě ocenění od zákazníků získali také ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro Řemeslný cibulový chléb. „Už jenom to, že se malá hradecká pekárnička může oceněním zviditelnit, mi přišlo jako výborný nápad. Tak proč to nezkusit?“ popisuje motivaci přihlásit se do soutěže o Regionální potravinu Žaneta a dále pokračuje: „Přihlásili jsme tři produkty, dva chleby a máslové loupáky. Nakonec to vyhrál Řemeslný cibulák.“

A co je na něm tak speciálního? „Je prostě skvělý, je to chleba s cibulí. Taková česká klasika, křupavý, dobrý chleba a cibule. Je to originální, ale zároveň naše. Původní recepturu, která pochází od babičky, jsme pak s celým týmem ladili a upravovali až k dokonalosti. Jde o ručně vyráběný chléb s typickou vůní smažené cibulky. A když ho správně uskladníte, vydrží vám i několik dní krásně voňavý a měkký,“ dodává Žaneta s úsměvem.

Pekárna V mouce - místo, kde vidíte mistrům pod ruce.

Překvapivá specialita

V pekárně V mouce najdete ovšem ještě jednu specialitu, která může mnohé překvapit – mlátový chléb. „Mlátový chleba je pro nás třešnička. K čerstvému mlátu mnoho lidí a pekařů nemá přístup, ale my máme to štěstí právě díky našemu pivovaru,“ vysvětluje Žaneta. „Celý nápad vznikl při sledování filmu Dařbuján a Pandrhola. Uvědomili jsme si, že máme kvanta mláta, což je vyvařený ječmen, a řekli jsme si: pojďme jej využít,“ popisuje dále Žaneta.

Čerstvé mláto berou přímo od sládků a sami si je suší a následně přidávají do těsta. „Výsledkem je standardní pšenično-žitný kváskový chléb s přidaným mlátem, a tedy i specifickou chutí, ale také benefity pro tělo,“ říká Žaneta.

Pokud chcete ochutnat mlátový chleba, pak vám nezbývá nic jiného než navštívit přímo pekárnu V mouce nebo prodejní stánek v obchodním centru Futurum v Hradci Králové, kam je třikrát denně zaváženo čerstvé pečivo.

REGIONÁLNÍ POTRAVINA

Regionální potravina

Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Více informací na regionalnipotravina.cz

Nejčtenější

Místo úlevy pád do deprese. Tyto věty nikdy neříkejte tomu, kdo je na dně

Následující tvrzení lidé pronášejí velmi často, někdy skoro automaticky, jindy vědomě, aby podpořili někoho v tísni. Jenže tyhle dobře myšlené věty můžou způsobit i velké problémy, když se použijí v...

Příběh Leony: Můj přítel to přehání s projevy emocí, je mi to nepříjemné

Vyrůstala jsem jako mladší sestra dvou bratrů, což nebylo vždycky lehké. Ale aspoň jsem tak získala docela velkou odolnost a taky drsnější povahu. Jsem spíš praktická, nic mě nerozhází a máloco mě...

Pásky jsou zpět. Vrstvené, spadlé na boky, se skobami i místo podprsenky

Pamatujete si ještě, jak se po roce 2000 nosily výrazné pásky, jejichž úlohou bylo všechno, jen ne držet kalhoty na místě? Spadlé na boky, navrstvené, ocvočkované, s obřími skobami a všelijak...

Co se děje, když spíme. Regenerace těla, mozek ve službě a noční záhady

Spánek není jen doba našeho odpočinku. Je to aktivní noční proces, během něhož tělo opravuje škody a mozek třídí vzpomínky.

Oblékněte plavky! Víme, které si dokonale rozumí s vaší postavou

Už jste vytáhla ze skříně plavky, abyste zjistila, zda se přes zimu „nesrazily“, dobře vám padnou a dělají vám radost? Jestli ne, je nejvyšší čas pořídit si nové. Pár tipů na super kousky bychom měli.

Kvetoucí zázrak ze zahrádky. Lichořeřišnice funguje jako antibiotika

Na zahrádce ji má mnoho z nás. Ale jen někteří vědí, že lichořeřišnice nemá jen hezké květy. Dokáže pomoci i našemu zdraví.

22. června 2025

Citlivý, pečující a někdy i ublížený Rak. Jaký je partner, kamarád i kolega

Lidé narození ve znamení Raka jsou kombinací vnějšího živlu vody a vnitřního živlu vzduchu. Voda jim dává velkou citlivost a vzduch zase výborné myšlení, fantazii a představivost. To vše dělá z Raků...

22. června 2025

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy
Recept

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

MATKY NA ÚTĚKU aneb co byste si zabalili vy?

Komerční sdělení

Nadace Terezy Maxové dětem zahajuje reklamní kampaň s názvem „Matky na útěku“, která se zaměřuje na podporu žen a dětí ohrožených domácím násilím. Kampaň vychází z reálných příběhů a ukazuje, co si...

21. června 2025

Neignorujte pálení ani svědění. Jak řešit ženské intimní potíže

Trápí vás choulostivé obtíže? Nepříjemnosti jako svědění a pálení v oblasti intimních partií se naštěstí dají léčit docela snadno. Poradíme vám, kdy pomůže domácí léčba a kdy už raději zajít k lékaři.

21. června 2025

Slunovrat otevírá prostor pro změnu. Využijte jeho transformační energii

Letní slunovrat je výjimečným okamžikem, kdy se den prodlouží na své maximum a noc je nejkratší v roce. Astronomické léto 2025 začíná dnes ve 4 hodiny a 42 minut našeho času, kdy Slunce vstoupí do...

21. června 2025

Horoskop pro každé znamení na 26. týden roku 2025

Jaká pro nás bude poslední týden před prázdninami podle hvězd? Raci, vy se nešetříte. Sil máte dost, ale jedete na doraz. Dejte si oddech alespoň kolem narozenin. Kozorozi, vám hvězdy slibují posun v...

21. června 2025

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Pečená frittata se slaninou a cibulkou
Recept

Lehké

30 min

Frittata je tradiční italské jídlo, které se podobá omeletě.

Zaostřeno na zvíře

Komerční sdělení

Roger Farr je jedním z nejuznávanějších evropských trenérů zvířat pro film, televizi a reklamu.

20. června 2025

Jak vybrat oblečení, které vydrží? Zkoumejte materiál, střih i švy

Móda něco stojí, proto je třeba sáhnout po těch správných kouscích, které vám budou dělat radost dlouhé roky. Jak je poznáte a podle čeho byste je měli vybírat?

20. června 2025

Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů
Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů

Naše testerky se svými dětmi vyzkoušely dětskou vlasovou péči od značky Childs Farm. Jak byly spokojené s kvalitou obsahu, vůní a obalem? A jak...

Krásná a hydratovaná. Než vyrazíte za sluncem, dopřejte své pleti dovolenou

Prázdniny jsou za dveřmi a zatímco plánujete, co vše je ještě třeba zařídit, možná tak trochu zapomínáte na sebe. Napadlo vás, že vaše tělo si taky zaslouží důkladnou přípravu? Máme pro vás tipy, jak...

20. června 2025

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé + stepy
Recept

Střední

50 min

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.