Při vyslovení jména pokrmu, populárního hlavně v Jižním Tyrolsku, se lidé často ušklíbou. Kulinární redaktorka Ženy a život Zdeňka Skokanová Němcová ale volá mňam! Proč na polentu nedá dopustit? Vezměte si k srdci její rady, jak toto jídlo vařit, Ochutnejte a uvidíte, do kterého tábora se přidáte.

Sytá, lahodně žlutá kukuřičná kaše, tak to je ona, polenta. A pravda je, že někdo ji miluje, jiný ji nemusí. Ale Italové s ní umí čarovat. ­Navíc je to pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitaminy i minerály a pro bezlep­káře ideální příloha i komplet jídlo, třeba v podobě noků s rajčatovou omáčkou.

Jestli jste se rozhodli přijít jí s námi na chuť a jste začátečníci, vyberte si nejprve polentu instantní. ­Pokud ji budete kupovat v italském obchodě, najdete na jejím sáčku nápis precotta neboli předvařená. ­Výrobky z kukuřičné mouky vybírejte vždy v bio­kvalitě, mají vysoký obsah živin a nejsou geneticky modifikované. Při vaření večeře ve všední den navíc určitě oceníte rychlost přípravy instantní verze. ­Někdy se ale zkuste pustit i do polenty předem ne­upravované. Ta se sice vaří až 40 minut, ale teprve s ní zakusíte pravý italský kulinářský zážitek!

Instantní, či neupravená?


http://gty.im/954271798

Instantní neboli předvařená polenta je vařená za 10 až 15 minut. Neupravená se musí pozvolna vařit minimálně 30?–?40 minut, a to za častého míchání, aby se nepřipálila. Zkrátit dobu jejího vaření můžete tím, že ji předem namočíte do vody a necháte asi tak osm hodin bobtnat. Pak ji ve stejné vodě uvařte.

Jemná, nebo hrubší?


Jemně namletá kukuřice na přípravu polentové kaše má strukturu asi jako nám známá krupička na dětskou kaši. Měla by se vařit ve větším množství tekutiny, aby byla řídká a na talíři hned netuhla.

Polenta uvařená z hrubé krupice je zase ideální na grilování. Po uvaření husté kaše se rozprostře třeba do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem a nechá zatuhnout. Pak se nakrájí na kusy a připravují se z ní další dobroty.

Důležité tipy:


Tekutina
Polentu můžete vařit ve vodě. Pak získáte neutrální přílohu a takhle i nejvíce vyzní kukuřičná chuť. Uvařit jí můžete také v mléce nebo ve vodě se smetanou. Pak je kukuřičná kaše jemná a výborná i na sladkou úpravu. Pro výraznou chuť se na vaření polenty používá vývar. Pak se polenta dá servírovat třeba grilovaná jen s tomatovou omáčkou.

Sůl
Dávka soli se vmíchá hned do tekutiny. Pokud vaříte polentu ve vodě, dává se zhruba 1 zarovnaná kávová lžička na 1?l vody. Ale pokud budete na závěr do polenty vmíchávat větší množství slaného sýra (parmazánu nebo pecorina), je nutné množství soli snížit. Méně soli musíte také použít, budete-li ji vařit ve slaném vývaru, nebo plánujete-li z polenty připravovat sladký pokrm.

Dochucení
Do slané polenty stoprocentně patří špetka čerstvě nadrceného černého pepře. Také lahodné máslo dokáže s chutí polenty udělat divy. No a samozřejmě velká hrst parmazánu, který polentu vynese na vrchol gurmánského zážitku.

Další rady, jak připravit skvělou polentu, najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji!