Kimchi dodává jídlu další rozměr, je pikantní, jemně slané s lehkým náznakem rybí chutě, trochu nakyslé a úchvatně křehce křupavé. Jak ho připravit?
1. Prosolování
Asi 12 velkých listů pekingského zelí nakrájejte na stejně velké kousky. 1 šálku mořské soli a 2 lžičky cukru promíchejte s kousky zelí a nechte zakryté 12 hodin v teple odležet.
2. Kořenicí pasta
Do mixéru dejte bílou část jedné jarní cibulky, na kousky nakrájený oloupaný kus zázvoru, zhruba 1 šálku mleté sladké papriky, 1 lžičky chilli, 2 lžíce rybí omáčky a rozmixujte na pastu.
3. Škroby pro kvašení
5?g rýžové mouky povařte ve 120?ml vody a vmíchejte do kořenicí pasty. Tu pak velmi pečlivě promíchejte s odleželým nasoleným zelím. Přidejte nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
4. Kvašení ve skle
Nakořeněné zelí namačkejte do čisté sklenice, tak aby byla vrchovatá. Uzavřete ji vyvařeným víčkem. Vložte do lednice a nechte v chladu fermentovat alespoň 48 hodin.
K čemu se hodí?
Malý salát
Misku kvašeného zelí kimchi můžete podávat k jakémukoli jídlu, skvělé je i ke smaženým pokrmům (pomáhá tělu s jejich trávením) – třeba ke smaženým jarním závitkům či krevetám, ale i k pekingské kachně a tučnému masu.
Dochucovadlo
Kimchi můžete směle použít třeba i do burgerů s trhaným masem nebo do tortill plněných kousky masa, fazolemi a rýží.
Na vaření
Kimchi dochutí již uvařenou polévku, ale také se z něj může vařit.
V kimchi lze dusit i plátky vepřového bůčku. Je to něco jako náš segedínský guláš.