české kysané zelí je náš národní poklad, jímž si můžeme v zimním období posilovat imunitu. Korejci mají zase kimchi, kvašené pekingské zelí. Je pikantní, dá se stejně jako to naše použít na různé způsoby a jeho nakládání je navíc úplná hračka. Pusťte se do toho!

Kimchi dodává jídlu další rozměr, je pikantní, jemně slané s lehkým náznakem rybí chutě, trochu nakyslé a úchvatně křehce křupavé. Jak ho připravit?


1. Prosolování




Asi 12 velkých listů peking­ského zelí nakrájejte na stejně velké kousky. 1 šálku mořské soli a 2 lžičky cukru promíchejte s kousky zelí a nechte zakryté 12 hodin v teple odležet.

2. Kořenicí pasta




Do mixéru dejte bílou část jedné jarní cibulky, na kousky nakrájený oloupaný kus zázvoru, zhruba 1 šálku mleté sladké papriky, 1 lžičky chilli, 2 lžíce rybí omáčky a rozmixujte na pastu.

3. Škroby pro kvašení




5?g rýžové mouky povařte ve 120?ml vody a vmíchejte do kořenicí pasty. Tu pak velmi pečlivě promíchejte s odleželým nasoleným zelím. Přidejte nakrájenou zelenou část jarní cibulky.

4. Kvašení ve skle




Nakořeněné zelí namačkejte do čisté sklenice, tak aby byla vrchovatá. Uzavřete ji vyvařeným víčkem. Vložte do lednice a nechte v chladu fermentovat alespoň 48 hodin.

K čemu se hodí?


Malý salát
Misku kvašeného zelí kimchi mů­žete podávat k jakémukoli jídlu, skvělé je i ke smaženým pokrmům (pomáhá tělu s jejich trávením) – třeba ke smaženým jarním závitkům či krevetám, ale i k pekingské kachně a tučnému masu.

Dochucovadlo
Kimchi můžete směle použít třeba i do burgerů s trhaným masem nebo do tortill plněných kousky masa, fazolemi a rýží.

Na vaření
Kimchi dochutí již uvařenou polévku, ale také se z něj může vařit.
V kimchi lze dusit i plátky vepřo­vého bůčku. Je to něco jako náš ­segedínský guláš.

Spoustu zajímavých receptů s kimchi najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji.