Když už si dáte s pečením takovou práci, dejte do těsta ty nejlepší ingredience. Mazanec pak bude lahodný, zkrátka nej...

Ingredience

200?g hladké mouky
150?g polohrubé mouky
30?g čerstvého droždí
80?g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
100?ml mléka
špetku soli
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
120?g másla
50?g rozinek + 4 lžíce rumu
50?g sekaných mandlí
1 vejce na potření
30?g mandlových plátků na posypání

1. Do mísy prosejte obě mouky a pečlivě je promíchejte. Do jejich středu pak udělejte důlek a do něj rozdrobte kostku droždí. Zasypte lžící cukru, odebranou z celého odváženého množství. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné a udrželi jste v něm prst. Polovinu mléka vlijte na rozdrobené droždí s cukrem. Nechte asi 10 minut stát v teple, až ze směsi v důlku vzkypí kvásek.



2. Po vykynutí kvásku přisyp­te zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte žloutky, ­nastrouhanou kůru a částečně propracujte. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo a vše zpracujte na hladké těsto.



3. Těsto na povrchu posypte moukou a nechte na teplém místě kynout 60 minut. Do nakynutého těsta zapracujte rozinky naložené v rumu a mandle. Pak bochánek nechte v teple kynout ještě 40 minut.



4. Vykynutý bochánek položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě dalších 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 180?°C. Po nakynutí střed mazance ­nastřihněte nůžkami do kříže. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Ty na povrch přimáč­kněte. Mazanec vložte do řádně vyhřáté trouby a pečte, po upečení nechte vychladnout.



TIP: V troubě vyhřáté na 180?°C mazanec pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 160?°C a pečte dalších 30 minut. Doba závisí na velikosti mazance. Opatrně vpíchněte špejli. Pokud je suchá, mazanec je hotový.

Spoustu dalších receptů na velikonoční dobroty najdete v aktuální Chuťovce – příloze Ženy a život č. 6, která je právě v prodeji! Dva časopisy jen za 35 Kč!

  11:51,  aktualizováno  26. března 2019 10:13