Jahody má na zahrádce vysázen snad každý a jejich sbírání patří k oblíbeným dětským zálibám. Pěstování jahod ve velkém je však od několika keříků na malém záhonu diametrálně odlišné. I když je cíl stejný. Tradice pěstování jahod poblíž řeky Jizery je dlouhá několik desítek let. V červnu je hlavní sklizeň jahod.
Řádky s jahodami se v jahodové sezoně procházejí i několikrát denně. Na první pohled to možná nevypadá, ale sklízení jahod je pěkná věda. Vše musí při sklizni běžet jako na drátkách, aby se sladké jahody dostaly k zákazníkovi v té nejlepší kvalitě. Jahody se totiž jeden den sklidí přímo do recyklovatelných vaniček a pak se zchladí na dva stupně. Tím se zastaví jejich zrání a ještě tentýž večer jahody odvezou do skladů, aby se mohly druhý den objevit na pultech prodejen PENNY.
Předměřické jahody
Tomáš Jarolím z Předměřické a. s. pěstuje jahody v Pojizeří na 8 hektarech zakrytých fóliovníky a na 30 hektarech polní plochy. Předměřická farma expeduje 30 tun za den v hlavní jahodové sezoně. Ve fóliovníku vyroste jahoda kvalitnější, barevnější ucelenější a čistší a chuťově možná o trochu jemnější. Naproti tomu jahoda, která pochází z pole, se může jedna od druhé lišit barvou i velikostí. Na poli jsou jahody podložené slámou a je jim také věnována odpovídající péče. Jahody z pole mají červenější barvu a rychleji dozrávají. Tomáš Jarolím především pěstuje jahody stáleplodící od května do října, ale po jahodové sezoně se většina rostlin zlikviduje. Zhruba 20 % rostlin se nechá přezimovat, aby bylo v květnu na začátku nové sezony co sklízet. Zbytek obnoví novou sazbou, která většinou pochází z Itálie. A jaký je nejoblíbenější Tomášův jahodový recept? Nejraději si vychutná jahody čerstvé bez ničeho, ale několikrát do roka si jahodové potěšení zpestří například smetanou.