Angrešt, borůvky, ostružiny i rybíz mají tak báječné, výrazné chutě, že by bylo škoda nechat je bez povšimnutí. Užijte si je jako my v těch nejlahodnějších dobrotách léta.

Tvarohové nočky s ostružinami

Počet porcí: 4

Příprava: 45 minut

Ingredience: 400 g měkkého tučného tvarohu v kostce, 2 vejce, 50 g polohrubé mouky, 50 g dětské krupičky, 1 lžíce moučkového cukru, ½ lžičky strouhané citronové kůry, špetka soli, máslo na přelití 

Na omáčku: 500 g ostružin + hrst na zdobení, 100 ml šťávy z červených hroznů, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce medu

Na mandlovou strouhanku: 70 g strouhanky, 70 g mletých loupaných mandlí, 40 g moučkového cukru

1. Rozšlehejte tvaroh s vejci. Vytvořte sypkou směs z mouky, krupičky, cukru, citronové kůry a soli a pečlivě ji vmíchejte do rozšlehaného tvarohu. Vzniklé těsto nechte aspoň 30 minut odležet v chladu.

2. Mezitím si připravte omáčku a praženou mandlovou strouhanku na posyp. Na omáčku dejte do kastrůlku ostružiny, šťávu z hroznů i z citronu a vše zahřívejte, dokud ostružiny nezměknou. Pak kastrůlek sundejte z tepla a vmíchejte med. Omáčku rozmixujte ponor­ným mixérem a propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili ostrých ostružinových semínek.

3. Strouhanku promíchejte s mletými mand­lemi a na velké pánvi opražte nasucho, do­zlatova. Po krátkém zchladnutí promíchejte s moučkovým cukrem.

4. Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu. Z odleželého těsta tvarujte menší lžící noky a vkládejte je do vroucí vody. Vařte je asi pět minut a pak vylovte děrovanou lžící.

Vyzkoušejte i náš nepečený tvarohový koláč s černým rybízem či vrstvený drobenkový koláč s ovocnou náplní. Recepty najdete v aktuálním čísle Žena a Život.

  9:00