Rychlé teplé večeře či jednoduché obědy ze šťavnatých kousků šunky jsou určitě zajímavější než jen plátek masa na chlebu. A hlavně skvěle chutnají!

____________________________________________________________

Šunková rýže s kuřecím špízem

Počet porcí: 4

Příprava: 30 minut

Potřebujeme:

1 šálek jasmínové rýže (250 ml), 120 ml kokosového mléka, 1 lžička hnědého cukru, 1 lžíce limetové šťávyl kousek zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce přepuštěného másla, 100 g šunky, 2 jarní cibulky. 

Na špíz: 800 g kuřecího masa, 1 lžíce řepkového oleje, sůl, mletý černý pepř

Postup:

1. Rýži propláchněte a zalijte dvěma šálky vody. Přiveďte k varu. Pak teplotu ztlumte na minimum a pod pokličkou vařte doměkka.

2. V kokosovém mléce rozmíchejte cukr s li­metovou šťávou a nechte odstát. Připravte si špíz. Maso nakrájejte na větší kostky. Napí­chejte je na špízy. Osolte, opepřete a potřete olejem. Grilovací pánev zahřejte. Polož­te na ni připravené špízy a na středním ohni je opékejte 4 –5 minut. Pak je obraťte a pečte dalších pět minut, až bude maso propečené. Záleží na velikosti kousků.

3. Zázvor a česnek oloupejte a rozkrájejte na­drobno. Ve velké pánvi rozpusťte přepuštěné máslo. Vsypte nakrájený zázvor s česnekem a opékejte je asi jednu minutu, až česnek leh­ce zezlátne. Přidejte na nudličky nakrájenou šunku a po chvilce vařenou rýži. Společně res­tujte asi pět minut, až se vše prohřeje. Sundej­te z ohně a vmíchejte nakrájenou jarní cibulku.

4. Rýži rozdělte na talíře. Na ni položte špízy a celou porci přelijte dresinkem z kokosové­ho mléka.

  11:09